Το ομολογώ. Έχω εμμονή με τα αβγά. Θα μπορούσα να τρώω αβγά κάθε μέρα, σε κάθε γεύμα, με κάθε διαφορετικό τρόπο. Που σχεδόν το κάνω δηλαδή. Όταν βλέπω κρόκο να τρέχει, κάτι βαθιά μέσα στην ψυχή μου με καλεί, σα σειρήνα στην ομίχλη.
Όταν όμως έπεσα πάνω στο cilbir, η ιδέα να φάω αβγά με γιαούρτι δεν μπορώ να πω ότι μου έκανε και πολύ κούκου. Ευτυχώς, αυτό το λιωμένο πικάντικο βούτυρο σε συνδυασμό με την ανάγκη μου να δοκιμάζω ό,τι πιο κουλό υπάρχει, με έκαναν να του δώσω μία ευκαιρία. Και πλέον είμαι εξαρτημένη.
Αρχικά να πω ότι το γιαούρτι δεν είναι γιαούρτι, αλλά είναι ένα σκορδάτο ποίημα, κάτι σαν τζατζίκι χωρίς (θα το πω κι ας πέσετε να με φάτε) το ενοχλητικό αγγούρι. Ο γλυκός κρόκος που τρέχει πάνω στο υπέροχα ξινό γιαούρτι είναι μια αποκάλυψη, τόσο που απορείς γιατί ενώ τόσα χρόνια τρως τα πάντα με τζατζίκι, δε σκέφτηκες ποτέ να το φας με αβγά. Το πικάντικο βούτυρο πάλι, οκ το περιμένουμε, όπου και να το βάλεις ένα έπος θα είναι. Αλλά εδώ δίνει μια απίστευτη ένταση η οποία σβήνει γλυκά – γλυκά με το γιαούρτι και δένει τα πάντα μαζί. Όλο το πιάτο είναι ένα μυρωδάτο, απαλό και αέρινο σύννεφο που τρώγεται αμάσητο και πάει τέλεια με το κρατσανιστό ψωμί.
Για την ιστορία, çılbır (προφέρεται τσιλμπίρ με βαθύ το ιιιιι), σημαίνει “αβγό ποσέ” στα τουρκικά, από όπου και κρατάει η σκούφια του. Εδώ όμως και κάποιους αιώνες έχει καθιερωθεί σαν όνομα για το συγκεκριμένο πιάτο, που ήταν από τα αγαπημένα φαγητά του Σουλτάνου Abdul Hamid του 2ου. Έτσι για να δείτε τι βασιλική περιποίηση σας έχω.
Çılbır: Ta αβγά με γιαούρτι που θα σου γίνουν εμμονή
Υλικά
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- ½ κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο άνηθο , και λίγο έξτρα για το σερβίρισμα
- αλάτι
- 1 αβγό
- ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ετοίμασε το γιαούρτι: σε ένα μπολ λιώσε το σκόρδο, ρίξε από πάνω το λεμόνι, και άφησέ το 5 λεπτά για να σπάσει λίγο η σκορδίλα. Πρόσθεσε το γιαούρτι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, και άφησέ το στην άκρη για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Πόσαρε το αβγό: βάλε ένα κατσαρολάκι με νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να σχηματίζει φυσαλίδες, χαμήλωσε τη φωτιά για να το διατηρήσεις σε αυτή την κατάσταση. Σπάσε το αβγό πρώτα σε ένα φλιτζανάκι, και από το φλιτζανάκι ρίξε το απαλά στο νερό. Βράσε το μέχρι να σφίξει το ασπράδι αλλά να μείνει μαλακός ο κρόκος, περίπου 3-4 λεπτά. Μπορείς να το βγάλεις με μία τρυπητή κουτάλα (αυτή για τα μακαρόνια κάνει τέλεια τη δουλειά) και να τσεκάρεις πιέζοντας απαλά πρώτα το ασπράδι και μετά τον κρόκο. Όταν είναι έτοιμο, βγάλε το με την τρυπητή κουτάλα, και βάλε το πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει. Αν σκοπεύεις να φρυγανίσεις το ψωμί σου, τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσεις.
- Ετοίμασε το πικάντικο βούτυρο: στο ενδιάμεσο, ζέστανε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή σε ένα μπρίκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει, περίπου 1-2 λεπτά. Μην το αφήσεις παραπάνω γιατί θα καεί πριν καν το καταλάβεις. Βγάλε το από την φωτιά, ρίξε μέσα το μπούκοβο, πάρε μια τζούρα βουτυρίλας, και ανακάτεψε.
- Σέρβιρε αμέσως: πάρε ένα ρηχό μπολάκι, στρώσε μέσα το γιαούρτι με ένα κουτάλι αφήνοντας ένα βαθούλωμα στο κέντρο, ακούμπησε από πάνω το ποσέ αβγό, ρίξε το λιωμένο βούτυρο κυκλικά να πάει παντού, και σκόρπισε λίγο επιπλέον άνηθο από πάνω. Πάρε το ψωμάκι σου, και ετοιμάσου για αέρινες βούτες.
Comments are closed.