Το Σάββατο είχα πάει στη λαϊκή της Καλλιδρομίου ως σωστή φασαία. Ανάμεσα στους άπειρους πάγκους, την προσοχή μου τράβηξαν κάτι ντομάτες, λίγο ασχημούτσικες, λίγο περίεργες, με κάτι αυλακιές στο πάνω μέρος, και με κάτι ταμπέλες που έλεγαν “ντομάτα όπως παλιά”. Πιάνοντας το μπίρι-μπίρι με τον παραγωγό, (ένα από τα νέα χόμπι που απέκτησα στην καραντίνα), έμαθα ότι είναι μια παλιά παραδοσιακή ποικιλία, που ανάθεμα κι αν θυμάμαι πως τη λένε, που παρόλο που δεν της φαίνεται, είναι πάρα πολύ γλυκιά και ζουμερή.
Ε αυτή η ντομάτα άξιζε λίγο παραπάνω περιποίηση, και κάπως έτσι καταλήξαμε σε αυτή τη ντοματοσαλάτα που θα μπορούσε να λέγεται Μasterchef 5, αφού έχει και πίκλα και λάδι μυρωδικών.
Έχουμε και λέμε. Ζουμερές, μελένιες ντοματούλες στη βάση. Γρήγορη πίκλα κρεμμυδιού με σουμάκ, για να φύγει η αψάδα, αλλά και για την ξ̶ι̶ν̶ί̶λ̶α̶ οξύτητα. Μη μου αρχίσεις τώρα τα δεν έχω σουμάκ. Βάλε ρίγανη. Βάλε θυμάρι. Βάλε μπούκοβο. Ή μη βάλεις τίποτα. Συνεχίζω. Λάδι βασιλικού που κοπάνισα old school στο γουδί αλλά εσύ θα κάνεις στο μπλέντερ και καλά θα κάνεις, για τη σπιρτάδα και τη μοσχοβολιά. Αμύγδαλα καβουρντισμένα, για το κρατς της υπόθεσης, και γιατί αυτά μου γυάλισαν αφού όλοι οι ξηροί καρποί πάνε τέλεια με τις ντομάτες. Και για τέλος, φέτα, για την αλμύρα αλλά κυρίως για να έχω επιτέλους ένα post χωρίς σχόλιο από κάτω “λίγη φετούλα του λείπει”.
Δε χρειάζεται να βρεις αυτές τις ντομάτες για να την απολαύσεις. Πάρε τις καλύτερες ντομάτες που μπορείς να βρεις, και δώσε τους λίγο αγάπη παραπάνω. Τόσα έχουν κάνει αυτές για σένα.
Ντοματοσαλάτα με λάδι βασιλικού, πίκλα κρεμμυδιού, φέτα και αμύγδαλα
Υλικά
- ½ μικρό κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
- 1 κουταλιά της σούπας σουμάκ προαιρετικά
- 2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξίδι
- 10 φύλλα βασιλικού + κάποια έξτρα για το σερβίρισμα
- 10 αμύγδαλα ή κάποιο άλλο ξηρό καρπό
- 4 μικρές ζουμερές ντομάτες
- 30 γρ. φέτα
- αλάτι
Εκτέλεση
- Ετοίμασε τη γρήγορη πίκλα κρεμμυδιού: Κόψε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές ροδέλες, ιδανικά με ένα μαντολίνο αν έχεις, βάλε το σε ένα μπολ με το σουμάκ, το ξίδι και λίγο αλάτι. Κάνε τους ένα ωραιότατο μασάζ για να πάει παντού το σουμάκ, και άφησέ τα στην άκρη όσο ασχολείσαι με τα υπόλοιπα, για 15 λεπτά.
- Ετοίμασε το λάδι βασιλικού: βάλε τα φύλλα βασιλικού και κοπάνησε μέχρι να φωνάξουν έλεος και να βγάλουν όλα τα αρώματά τους. Ρίξε το λάδι στο γουδί, και ανακάτεψε. Ή ρίξε τα όλα σε ένα μούλτι και πάτα το κουμπί για μια drama free εκδοχή.
- Καβούρντισε τα αμύγδαλα: βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει καλά. Ρίξε τα αμύγδαλα, και ανακάτευε τα μέχρι να πάρουν χρώμα και να σου σπάσει η μύτη από τη μυρωδιά. Βγάλε τα από το τηγάνι και σπάσε τα στο γουδί, ή με ένα μαχαίρι.
- Συναρμολόγησε: κόψε τις ντομάτες σε άτσαλα κομμάτια, πασπάλισε με αλάτι και βάλε τες σε ένα βαθύ μπολ. Σπάσε την φέτα σε κομμάτια και μοίρασέ την στο πιάτο. Με ένα κουταλάκι, άπλωσε το λάδι βασιλικού να πάει παντού. Πασπάλισε τα αμύγδαλα. Πάρε μία ωραία χούφτα από τα κρεμμυδάκια και βάλε την από πάνω. Στόλισε και με λίγα φυλλαράκια βασιλικού. Πάρε πιρούνι, και απόλαυσε την όπως της αξίζει.