Όταν με συστήνουν ως foodblogger (τρομάρα μου), μια από τις πιο συχνές απαντήσεις που παίρνω είναι το “α, εγώ δε μαγειρεύω ιδιαίτερα”. “Ούτε κι εγώ”, απαντάω. Και γελάνε. Εγώ πάλι καθόλου 😒 γιατί το εννοώ. Kαι αυτή η συνταγή είναι η απόδειξη.
Θα μπορούσα να σου πω ότι το πιάτο αυτό το λένε foul medames (ή κάπως έτσι), ότι το ανακάλυψα στην Αίγυπτο (ταξιδάρα) όπου παραδοσιακά το τρώνε για πρωινό, και ότι απλά το έτρωγα κάθε μέρα όλη μέρα, αλλά υπάρχει σε διάφορες χώρες της ανατολής σε πολλές εκδοχές, και διάφορα άλλα τέτοια χαριτωμένα.
Αλλά αυτό που θα σου πω είναι ότι γίνεται μέσα σε 10 λεπτά, από μία κονσέρβα φούλια (κουκιά καλέ), και είναι ένα λουκουμάκι. Πλούσιο, κρεμώδες, με ανατολίτικα αρώματα, πικάντικο (αν θες), κάτι σαν ζεστό χούμους, αλλά στο πιο γήινο και χυλωμένο του, με τη δροσερή σαλατούλα από πάνω σε τέλεια αντίθεση θερμοκρασίας και υφής. Ζεστές πιτούλες για βούτες και dinner is served.
Τώρα μη μου πεις που θα βρεις κουκιά κονσέρβα. Πρώτον θα βρεις, αλλά ακόμα και να μην βρεις, μπορείς να κάνεις το ίδιο με μια κονσέρβα ρεβίθια, κόκκινα φασόλια ή ότι όσπρια πέσουν στα χέρια σου. Εντάξει;
Foul medames: χυλωμένα, ανατολίτικα κουκιά, έτοιμα στο 10λεπτο
Υλικά
- ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο + έξτρα για το σερβίρισμα
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 κονσέρβα φούλια (κουκιά) ή άλλα όσπρια
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 καυτερή πιπεριά ή όσο αντέχεις ψιλοκομμένη + έξτρα για το σερβίρισμα
- ¼ λεμόνι
- ½ κουταλιά της σούπας ταχίνι
- ¼ της κούπας μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 3-4 τοματίνια ή μισή ντομάτα ψιλοκομμένα
- αλάτι
- πίτες ή ψωμί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγανάκι, ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σόταρε το σκόρδο για 30’. Άδειασε την κονσέρβα μαζί με τα ζουμιά, πρόσθεσε το κύμινο και αλάτι και μαγείρεψε τα μέχρι να ζεσταθούν.
- Όσο τα φούλια ζεσταίνονται, βάλε σε ένα γουδί (αν θες να εκτονωθείς λίγο) ή σε ένα μούλτι (δεν θα σε παρεξηγήσω) την πιπεριά με τον χυμό από το λεμόνι και κοπάνά τα.
- Με ένα πιρούνι λιώσε κάποια από τα φούλια, κρατώντας κάποια ολόκληρα. Εμένα μ’αρέσει να βάζω μερικά λίγα μπλέντερ για να γίνουν κρέμα, και να τα ανακατεύω με τα υπόλοιπα για να έχουν ενδιαφέρον οι υφές.
- Ρίξε την σάλτσα πιπεριάς / λεμονιού μέσα στα φούλια και ανακάτεψε, δοκίμασε και διόρθωσε το αλάτι ή το λεμόνι αν χρειάζεται.
- Και σέρβιρε: μπορείς να το φας απευθείας από το τηγάνι ή να σερβίρεις σε μπολ. Ρίξε από πάνω ελαιόλαδο & ταχίνι, πασπάλισε με τον μαϊντανό, ρίξε τα ντοματίνια, την καυτερή πιπεριά, πάρε ζεστές πιτούλες και όρμα.