Θα μπορούσες να με πεις πεινάλα. Θα μπορούσες να με πεις λιχούδω. Θα μπορούσες να με πεις πολλά πράγματα. Αλλά σίγουρα δε θα μπορούσες να με πεις γλυκατζού. Τα τρώω τα γλυκάκια μου, αλλά δεν πεθαίνω κιόλας. Με δύο εξαιρέσεις: τα σιροπιαστά που σου καραμελώνουν τα εσωτερικά σου όργανα, και οποιοδήποτε γλυκό έχει αυτή την τσαχπίνικη ξινίλα. Γιατί τη ζωή άλλωστε πρέπει να τη ζούμε στα άκρα.
Και στην κορυφή των γλυκόξινων γλυκών είναι ένα: το cheesecake. Δε μιλάω για αυτό το αδιάφορο πράγμα ψυγείου με τους τόνους σιρόπια από πάνω. Μιλάω για το αυθεντικό, το ψημένο, το New York Cheesecake. Αυτό με την πλούσια, γεμάτη αλλά ελαφρά όξινη κρέμα, σε τέλεια ισορροπία τέλεια χάρη στην ανάλαφρη, βελούδινη και δροσερή επικάλυψη από πάνω. Το μαγικό συστατικό για αυτή τη συναρπαστική γεύση δεν είναι άλλο ένα αγαπημένο υλικό, το στραγγιστό γιαούρτι.
Βέβαια θα το πω, ενώ το New York cheesecake δεν είναι δύσκολο, την έχει τη μανουρίτσα του. Γι’ αυτό και πάντα προσπαθώ να βρω αφορμές να το φτιάξω. Τι καλύτερη αφορμή λοιπόν για να προσκαλέσεις την παρέα σου από το “θα έχω φτιάξει και ένα ταψί cheesecake”;
Πλούσιο και κρεμώδες New York cheesecake με στραγγιστό γιαούρτι
Υλικά
Για τη βάση:
- 100 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 1 κουταλιά της σούπας λευκή ζάχαρη
Για τη γέμιση:
- 900 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 250 γρ. λευκή ζάχαρη
- 3 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 λεμόνι , το ξύσμα του
- 4 με γάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη:
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλιά της σούπας λευκή ζάχαρη
- 2 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- φράουλες, φιστίκι αιγίνης ή ό,τι φρούτα και ξηροί καρποί θες
Εκτέλεση
- Βγάλε τα υλικά για τη γέμιση από το ψυγείο 2 ώρες πριν για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βάλε μια σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου και προθέρμανέ τον στους 180c στις αντιστάσεις.
- Κάλυψε τη βάση από τη φόρμα με ένα τετράγωνο αντικολλητικό χαρτί, και μετά κούμπωσε το τσέρκι έτσι ώστε το χαρτί που περισσεύει να προεξέχει. Άλειψε τις πλευρές από τη φόρμα με βούτυρο και κάλυψε τες με αντικολλητικό χαρτί.
- Για τη βάση, λιώσε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Σπάσε τα μπισκότα στο multi, ρίξε μέσα μια κουταλιά ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο, και ανακάτεψε με μία σπάτουλα.
- Στρώσε το μείγμα στη φόρμα και πίεσέ το καλά με ένα κουτάλι ή το κάτω μέρος από ένα επίπεδο ποτήρι. Ψήσε για 10 λεπτά, και άφησέ το να κρυώσει σε μία σχάρα.
- Ανέβασε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220c και ξεκίνα τη γέμιση.
- Χτύπα με ένα μίξερ ή ένα σύρμα το τυρί κρέμα και το γιαούρτι σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Συνέχισε το χτύπημα ρίχνοντας τα υπόλοιπα υλικά σταδιακά, και τα αβγά ένα-ένα. Δεν θέλεις να παραχτυπήσεις, ίσα-ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Ρίξε τη γέμιση μέσα στη φόρμα και ψήσε για 10 λεπτά.
- Χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 110c και ψήσε για 45 λεπτά ακόμα. Θα πρέπει το cheesecake να έχει πήξει αλλά να είναι χαλαρό στο κέντρο του όταν το κουνήσεις.
- Και το πιο σημαντικό. Το cheesecake δεν πρέπει να κρυώσει απότομα. Οπότε, μόλις είναι έτοιμο, σβήσε το φούρνο, άνοιξε ελαφρά την πόρτα και άφησε το cheesecake μέσα για 10 λεπτά. Στην συνέχεια άνοιξε τελείως την πόρτα και άφησέ το μέσα για 2 ώρες να κρυώσει.
- Βγάλε το γιαούρτι για την επικάλυψη από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χτύπα το γιαούρτι με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμόνι, και άπλωσέ το πάνω στο cheesecake, μέχρι τις άκρες.
- Σκέπασε με αλουμινόχαρτο και άφησέ το στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 8 ώρες.
- Για να σερβίρεις, πέρνα ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες για να χαλαρώσουν όποια σημεία έχουν τυχόν κολλήσει. Ξεκούμπωσε το τσέρκι, ξεκόλλησε το πλαϊνό χαρτί, και σήκωσε προσεκτικά το cheesecake με το χαρτί της βάσης αν θέλεις να το μεταφέρεις σε πιατέλα. Κόψε σε κομμάτια με ένα βρεγμένο μαχαίρι. Στόλισε με φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Και όρμα!