Αυτό το πιάτο είναι ένα ξόρκι, μια ευχή. Σούπα, για να είναι η τελευταία φορά που ψάχνουμε φαΐ να ζεσταθεί το είναι μας και να ξεμπουκώσει η μύτη μας. Με ντομάτες, εκτός εποχής, μπας και αποφασίσει ο καιρός να φερθεί σαν την εποχή του. Ψητά όλα στον φούρνο μέχρι να μαυρίσουν και να καραμελώσουν γλυκά-γλυκά, όπως ακριβώς θα ήθελα να ψήνομαι κι εγώ από τον ήλιο κάπου αραχτή τώρα. Με γάλα καρύδας και τζίντζερ, για να κλέψουμε λίγο τροπικό εξωτισμό, που τόσο ταιριάζει στην ντοματούλα, και κάνει τη σούπα να μη θυμίζει σάλτσα από μακαρόνια. Και με μπόλικο ψωμί για βούτες, μπας και η επόμενη φορά που κάνουμε παπάρα σε ντομάτες είναι μέσα σε χωριάτικη. Δίπλα σε καλαμαράκια και παγωμένη μπύρα.
Κυριακή μεσημέρι. Με τον ήλιο ντάλα.
Πέρα από τα ξόρκια, αυτή η σουπίτσα, είναι ό,τι χρειάζεται για να την παλέψεις στα κρύα. Ντοματένια, μεσογειακή, με εξωτικά αρώματα από το τζίντζερ που παραδόξως ταιριάζει τόσο πολύ στην ντομάτα, και με πλούσιο γάλα καρύδας που την κάνει βελούδινη και κρεμώδη. Ετοιμάζεται πανεύκολα. Απλά τα πετάς όλα στον φούρνο, μετά ένα γρήγορο ζέσταμα στην κατσαρόλα, μπλέντερ, και τέλος. Βάζεις από πάνω μπόλικο μπούκοβο ή κόκκινο πιπέρι για να ανοίξει η μύτη, παίρνεις μπόλικο ψωμάκι, και νιώθεις την ζεστασιά στην κοιλίτσα.
Σούπα με φουρνιστές ντομάτες, τζίντζερ και γάλα καρύδας
Υλικά
- ½ κιλό ντοματίνια ή ντομάτες
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κομμάτι τζίντζερ 2 εκ.
- 1 καυτερή πιπεριά προαιρετικά
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας ή άλλο λάδι
- 300 ml ζωμό λαχανικών
- 200 ml γάλα καρύδας
- αλάτι
- πιπέρι
- μπούκοβο ή κοκκινοπίπερο
- λάιμ
- φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα
- ψωμί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
- Βάλε τα ντοματίνια ολόκληρα σε ένα ταψί. Αν χρησιμοποιείς ντομάτες, βγάλε το κοτσάνι και κόψε τες στην μέση πρώτα. Ξεφλούδισε το κρεμμύδι, κόψε το στα 4 και βάλε το και αυτό στο ταψί. Βάλε το σκόρδο και το τζίντζερ με τη φλούδα τους, και την καυτερή πιπεριά στο ταψί. Αλάτισε, ρίξε το λάδι καρύδας, ανακάτεψε να πάει παντού. Βάλε το ταψί στον φούρνο και ψήσε μέχρι μαυρίσουν οι ντομάτες, για περίπου 45 λεπτά.
- Βγάλε το ταψί από τον φούρνο. Ξεφλούδισε το τζίντζερ (ή και όχι, εγώ το βάζω με τη φλούδα). Ζούλα τα σκόρδα ώστε να βγει η ψίχα τους από την φλούδα.
- Βάλε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Άδειασε μέσα το ταψί. Πρόσθεσε τον ζωμό, κατά προτίμηση ζεστό, και το γάλα καρύδας (κράτα λίγο για το σερβίρισμα). Πολτοποίησε τα πάντα με ένα ραβδομπλέντερ (ή εναλλακτικά, βάλε τα πάντα σε ένα μπλέντερ, και μετά ρίξε τα στην κατσαρόλα). Ζέστανε την σούπα μέχρι να δέσουν οι γεύσεις, για περίπου 5 λεπτά. Ανακάτεψε, δοκίμασε, και διόρθωσε το αλάτι αν χρειάζεται. Αραίωσε με ζεστό νερό αν θέλεις για να πετύχεις την πυκνότητα που σου αρέσει.
- Μοίρασε τη σούπα σε 2 μπολ. Πασπάλισε με τα φύλλα κόλιανδρου και λίγες σταγόνες από το γάλα καρύδας. Σέρβιρε με μπόλικο φρέσκο πιπέρι, μπούκοβο ή κοκκινοπίπερο για να ανοίξει η μύτη, μια φετούλα lime και μπόλικο ψωμί για βούτες.