Ναι, ξέρω, όλα τα cool kids αυτές τις μέρες λατρεύουν να μισούν το brunch, το ίδιο brunch που πριν λίγα χρόνια στήνοντας με τις ώρες στις ουρές και κλείνανε τραπέζια μέρες πριν για να το τσακίσουν Κυριακάτικα. Αλλά εγώ cool kid δεν ήμουν ποτέ, ούτε πρόκειται να γίνω τώρα, οπότε θα το φωνάξω δυνατά: Λατρεύω το brunch και θα το λατρεύω για πάντα. Με τον κίνδυνο λοιπόν να χαρακτηριστώ ως #basic από τον επίσημο paparazzi μου Morel Kauffman, έχω σήμερα το πιο basic των basic πιάτων brunch: Αβγά “τύπου” Μπένεντικτ. Και λέω “τύπου” γιατί σιγά να μην τα άφηνα έτσι. Ναι μεν έχουμε κρατήσει το καλύτερο μέρος που είναι 2 αβγά ποσέ, απαλά, ζουμερά, βελούδινα με τον κρόκο έτοιμο να ξεχυθεί παντού μόλις τα ακουμπήσεις με το μαχαιράκι. Αντί όμως να ξαπλώνουν σε english muffins, αράζουν ξέγνοιαστα πάνω σε μια φέτα, αφράτο, λαϊκό και τίμιο προζυμένιο ψωμί. Το μόνο που στέκεται ανάμεσά τους είναι μιά στρώση από καπνιστό σολομό για να τινάξουμε το umami στα ύψη. Και το έπος αυτό ολοκληρώνεται από πάνω με μια πλούσια, κρεμώδη, βουτυρένια αλλά τσαχνίνικα δροσερή hollandaise από αβοκάντο, που έχει και τα εξής καλά σε σχέση με την κλασική: δεν υπάρχει περίπτωση να σου κόψει, δεν έχεις να ψάχνεις μετά τι θα κάνεις το ασπράδι αφού δεν έχει αβγό, και κυρίως, δίνει ένα ακόμα level uncoolness στο πιάτο αφού όλα τα cool kids αυτές τις μέρες λατρεύουν να μισούν και το αβοκάντο. #TeamUncool
Eggs Benedict με hollandaise από αβοκάντο
Υλικά
- 4 αβγά
- ½ πολύ ώριμο αβοκάντο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμόνι
- ⅓ της κούπας ζεστό νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 4 φέτες καπνιστό σολομό
- ½ κουταλιά της σούπας άνιθο ψιλοκομμένο
- 2 φέτες προζυμένιο ψωμί
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Κάνε τα αβγό ποσέ: Βάλε ένα κατσαρολάκι με νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να σχηματίζει φυσαλίδες, χαμήλωσε τη φωτιά για να το διατηρήσεις σε αυτή την κατάσταση. Σπάσε τα αβγά πρώτα σε ένα φλιτζανάκι, και από το φλιτζανάκι ρίξε τα απαλά στο νερό, ένα -ένα. Βράσε τα μέχρι να σφίξει το ασπράδι αλλά να μείνει μαλακός ο κρόκος, περίπου 3-4 λεπτά. Μπορείς να τα βγάλεις με μία τρυπητή κουτάλα (αυτή για τα μακαρόνια κάνει τέλεια τη δουλειά) και να τσεκάρεις πιέζοντας απαλά πρώτα το ασπράδι και μετά τον κρόκο. Όταν είναι έτοιμα, βγάλε τα με την τρυπητή κουτάλα, και βάλε τα πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
- Ετοίμασε την hollandaise: Σε ένα μούλτι, χτύπα το αβοκάντο, το λεμόνι και το ζεστό νερό, μέχρι να γίνει μια ελαφριά κρέμα, για περίπου 2 λεπτά. Πρόσθεσε σταδιακά το ελαιόλαδα και χτύπα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί. Τελείωσε με αλάτι και πιπέρι. Δοκίμασε και διόρθωσε το αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.
- Φρυγάνισε το ψωμί σου σε φρυγανιέρα ή σε καυτό τηγάνι για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά.
- Και σέρβιρε: βάλε μια φέτα ψωμί, από πάνω τον σολομό, αλάτι και πιπέρι, τα αβγά, και τέλος περίχυσε με την hollandaise, πασπάλισε με τον άνιθο, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (που εγώ το ξέχασα στην φωτό, αλλά εσύ δεν θα το ξεχάσεις).