Μακαρονάδα – λουκούμι με καραμελωμένα κρεμμύδια 

Κρεμμύδια που έχουν μαγειρευτεί απίστευτα αργά, μέχρι να καραμελώσουν και να βγάλουν όλη τη γλύκα τους, σχηματίζουν την πιο πλούσια και umami σάλτσα που έχεις φάει.
Κρεμμύδια που έχουν μαγειρευτεί απίστευτα αργά, μέχρι να καραμελώσουν και να βγάλουν όλη τη γλύκα τους, σχηματίζουν την πιο πλούσια και umami σάλτσα που έχεις φάει.

Λυσσάξατε στο inbox μου για συνταγούλα της μακαρονάδας με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Κι εγώ, θυσιάστηκα, την ξανάφτιαξα, τη μέτρησα, και ορίστε η συνταγή. 

Ναι, αυτή η μακαρονάδα θέλει σχεδόν 2 ώρες για να γίνει. Ναι, μόλις φας την πρώτη πιρουνιά, με τα κρεμμύδια να έχουν καραμελώσει αργά-αργά μόνο με τα σάκχαρα τους μέχρι να γίνουν σα μαρμελάδα, σε συνδυασμό με την πικάντικη αλμύρα του πεκορίνο, θα καταλάβεις το γιατί. Και ναι, φρόντισε να φτιάξεις μπόλικη ποσότητα γιατί θα παρακαλάς και γι’άλλο. Ναι;

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγα υλικά, και πολύ υπομονή. Τα κρεμμύδια όταν καραμελώνουν μέσα σε ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο, βγάζουν τα φυσικά σάκχαρα τους και γίνονται γλυκά, πλούσια, με απίστευτο βάθος γεύσης. Αλλά για να γίνουν λουκούμι, θέλουν χαμηλή φωτιά, και χρόνο. Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο.  Σβησμένα με κρασί για ένα ακόμα επίπεδο γεύσης, με λίγη πάστα ντομάτας για την οξύτητα. Μετά αναλαμβάνει το αμυλούχο νερό από τα ζυμαρικά να τα μετατρέψει σε μια κρεμώδη, μεταξένια, λαχταριστή σάλτσα. 

Μακαρονάδα – λουκούμι με καραμελωμένα κρεμμύδια 

Κρεμμύδια που έχουν μαγειρευτεί απίστευτα αργά, μέχρι να καραμελώσουν και να βγάλουν όλη τη γλύκα τους, σχηματίζουν την πιο πλούσια και umami σάλτσα που έχεις φάει.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα 30 minutes

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα άσπρα κρεμμύδια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο προαιρετικά
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
  • 250 γρ. λιγκουίνι ή σπαγγέτι
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • πεκορίνο ή άλλο αλμυρό σκληρό τυρί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Καραμέλωσε τα κρεμμύδια: βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, και μόλις πάρει θερμοκρασία, ζέστανε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Ρίξε το κρεμμύδι, ανακάτεψε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 5 λεπτά. Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, και βάλε κανένα ποτηράκι κρασί να πίνεις, γιατί εδώ θέλουμε υπομονή. Άφησε τα κρεμμύδια να σιγομαγειρευτούν μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν ένα καφέ χρώμα, για τουλάχιστον 40 λεπτά με 1 ώρα. Αν μπορείς και 2 ώρες, ακόμα καλύτερα. Στο ενδιάμεσο, ρίχνε ένα ανακάτεμα που και που, και αν έχουν κολλήσει καφετιά κομματάκια, ρίχνε λίγο ζεστό νερό, ένα κουταλάκι τη φορά, και τρίβε με την ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν.
  • Λίγο πριν γίνουν τα κρεμμύδια, βάλε σε μια μεγάλη κατσαρόλα όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθούν ίσα-ίσα τα μακαρόνια, ρίξε μπόλικο αλάτι, και βάλε τη σε δυνατή φωτιά να βράσει το νερό.
  • Πίσω στα κρεμμύδια σου. Μόλις πάρουν ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα, ρίξε μέσα στο τηγάνι το σκόρδο και το μπούκοβο, και ανακάτεψε για 1 λεπτό. Σβήσε με το κρασί, και άφησέ το να εξατμιστεί. Πρόσθεσε την πάστα ντομάτας και ανακάτεψε καλά. Αλατοπιπέρωσε.
  • Ρίξε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα με το νερό, και υπολόγισε 1 λεπτό λιγότερο από αυτό που λέει η συσκευασία.
  • 1-2 λεπτά πριν τελειώσουν τα μακαρόνια, πάρε με μία μεγάλη κουτάλα περίπου μισή κούπα νερό από την κατσαρόλα και ρίξε το στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Ανακάτεψε καλά μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζουμερή σάλτσα.
  • Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα, βγάλε τα από την κατσαρόλα με μια κουτάλα μακαρονιών ή τσιμπίδα, και ρίξε τα μέσα στο τηγάνι. Ανακάτεψε καλά. Συνέχισε να ρίχνεις νερό από τα ζυμαρικά μέχρι να έχεις μια πλούσια, κρεμώδη σάλτσα.
  • Πασπάλισε με τον μαϊντανό και ανακάτεψε.
  • Και σέρβιρε: χώρισε τα ζυμαρικά σε 2 πιάτα, πρόσθεσε τριμμένο τυρί ακόμα και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν θες, μπορείς να τα δοκιμάσεις και με λίγο λεμόνι, για παραπάνω οξύτητα.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ιταλική
Λέξεις-κλειδιά: Ζυμαρικά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Πάρε μέρος στη συζήτηση

  1. Θανος says:

    Θα πριτεινα να τριπλασιάσεις την ποσότητα κρεμμυδιού. Ειδικά αν τα αφήσεις ώρα δεν μένει τίποτα.

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close