Αν κυκλοφορείς σε ιταλικά εστιατόρια, κάπου θα έχει πάρει το μάτι σου στα ορεκτικά ένα tonnato. Αν πάλι δεν, δεν πειράζει, θα σου πω εγώ τι είναι, και μη νομίζεις που στο παίζω μούρη, φέτος το έφαγα κι εγώ για πρώτη φορά. Το tonnato λοιπόν, έρχεται από την Ιταλία και είναι μια σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα και τον τόνο σε κονσέρβα. Θα μπορούσες να την πεις και τονοσαλάτα στο μπλέντερ. Ναι, το ξέρω ότι αυτό δεν ακούγεται πολύ λιμπιστικό, αλλά πίστεψέ με, πρέπει να το δοκιμάσεις. Όταν ο ταπεινός τόνος συναντάει τη μαγιονέζα (και την κάπαρη και το λεμόνι και τις άλλες τσαχπινιές), μεταμορφώνεται σε μια μεταξένια, κρεμώδη, umami σάλτσα φουλ στον χαρακτήρα, με την οποία θα πάθεις εθισμό.
Συνήθως το tonnato το βρίσκεις ως vitello tonnato, με κρύο μοσχάρι, αλλά εδώ σου έχω μια παραλλαγή πιο καλοκαιρινή, πιο δροσερή, πιο ανάλαφρη, με λεπτοκομμένες ντομάτες αντί για μοσχάρι. Η γλυκιά οξύτητα που έχουν οι ντομάτες σε συνδυασμό με τον έντονο χαρακτήρα του tonnato είναι απλά αλλού, με τα ζουμάκια της ντομάτας που στάζουν πάνω στην σάλτσα απλά να απογειώνουν τη φασούλα. Άσε που με τις ντομάτες γίνεται και πανεύκολο και γρήγορο. Όλο το πιάτο ετοιμάζεται μέσα σε 15’ το πολύ, και αν το κάνεις 2-3 φορές θα το βγάζεις στο 5λεπτό. Γιατί πίστεψέ με, θα το ξανακάνεις και θα το ξανακάνεις.
Μπορείς να το φας σαν ορεκτικό, πριν από μία δροσερή μακαρονάδα όπως αυτή με τη σάλτσα χωρίς μαγείρεμα ή μια καλοκαιρινή, ή την σισιλιάνικη πέστο. Ή μπορείς να πάρεις μια φρατζόλα κρατσανιστό, ψωμί, ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί, και να το τσακίσεις δίχως έλεος ως κυρίως.
Αυτό το δροσερό tonnato με ντομάτες θα γίνει το νέο αγαπημένο σου καλοκαιρινό πιάτο
Υλικά
Για το tonnato
- 1 κονσέρβα 160 γρ. τόνο σε ελαιόλαδο
- ¼ της κούπας μαγιονέζα
- ¼ της κούπας ελαιόλαδο
- ½ λεμόνι τον χυμό του
- 1-2 φιλέτα αντζούγιας προαιρετικά
- 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού παγωμένο νερό
Για το σερβίρισμα:
- 1 κιλό ζουμερές ντομάτες
- φύλλα βασιλικού
- κάππαρη
- αλάτι
- πιπέρι
- χωριάτικο ψωμί
Εκτέλεση
- Ετοίμασε το tonnato. Σε ένα μπλέντερ, βάλε όλα τα υλικά της σάλτσας, εκτός από το νερό, και ανακάτεψε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής, μεταξένια σάλτσα. Δοκίμασε, προσάρμοσε το λεμόνι αν χρειάζεται, πρόσθεσε αλάτι αν πιστεύεις ότι χρειάζεται, που μάλλον δεν θα χρειάζεται, και ξαναχτύπα.Βάλε 1 κουταλάκι του γλυκού παγωμένο νερό στο μπλέντερ, και ανακάτεψε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι η σάλτσα να γίνει γυαλιστερή. Αν ακόμα δεν έχει γίνει τελείως κρεμώδης, 1 κουταλάκι του γλυκού παγωμένο νερό ακόμα και ξαναχτυπά.1 κονσέρβα 160 γρ. τόνο, ¼ της κούπας μαγιονέζα, ¼ της κούπας ελαιόλαδο, ½ λεμόνι, 1-2 φιλέτα αντζούγιας, 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλάκι του γλυκού παγωμένο νερό
- Ετοίμασε τις ντομάτες: Βγάλε τα κοτσάνια από τις ντομάτες, και κόψε τες πολύ λεπτές φέτες. Αλάτισέ τες.1 κιλό ζουμερές ντομάτες, αλάτι
- Και σέρβιρε: Πάρε δύο μεγάλα πιάτα. Άπλωσε αρκετή σάλτσα σε κάθε πιάτο. Από πάνω ξάπλωσε τις ντομάτες, πρόσθεσε λίγα φύλλα βασιλικού και κάππαρη, και τελείωσε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν σερβίρεις ως ορεκτικό θα κάνεις το ίδιο σε μια μεγάλη πιατέλα. Πάρε μπόλικο κρατσανιστό ψωμί και καλές βούτες.κάππαρη, πιπέρι, χωριάτικο ψωμί, φύλλα βασιλικού