Δε χρειάζεται να περιμένεις να καλοκαιριάσει και να βγουν οι καλές ντομάτες για να απολαύσεις μια υπέρτατη μακαρονάδα ναπολιτάνα. Γιατί σήμερα θα σου πω όλα μου τα μυστικά για να κάνεις την απόλυτη, την πιο γλυκιά, την πιο καραμελωμένη, ντοματένια σάλτσα με ντομάτες σε κονσέρβα. Όσο για τον βασιλικό, το Click and Grow από το Objects we love θα φροντίσει για να έχεις ολόφρεσκο, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, σου όλο τον χρόνο. Και καλές μας μακαρονάδες!
Η απόλυτη μακαρονάδα ναπολιτάνα από ντομάτες σε κονσέρβα
Σου έχω όλα τα αγαπημένα μου μυστικά για να απογειώσεις μια απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό, όλο τον χρόνο.
Υλικά
- 1 κονσέρβα 400 γρ. ντομάτες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο προαιρετικά
- 1 σκελίδα σκόρδο σε λεπτές φέτες
- ½ κουταλιά της σούπας ντοπατοπελτέ
- 125 γρ. μακαρόνια λιγκουίνι ή σπαγγέτι
- φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
- Βάλε ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ, άδειασε μέσα την κονσέρβα ντομάτας και ζούλα την ελαφρά με ένα κουτάλι για να βγάλει τα ζουμιά της. Άδειασε τις ντομάτες σε ένα ταψάκι, πασάλειψε με λάδι, αλάτι, πιπέρι και ψήσε τες στον φούρνο μέχρι να καραμελώσουν και να μαυρίσουν, για περίπου 30-40 λεπτά. Κράτα το ζουμί στην άκρη, θα το χρειαστούμε μετά.1 κονσέρβα 400 γρ. ντομάτες, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
- Επειδή οι ντομάτες σε σάλτσα είναι λίγο πιο ξινές, θα βάλεις μπόλικο κρεμμύδι για να κάνεις την σάλτσα πιο γλυκιά με φυσικό τρόπο. Οπότε βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζέστανε λίγο ελαιόλαδο και μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να καραμελώνει, περίπου 10 λεπτά. Μέσα και το μπούκοβο, και το σκόρδο το οποίο θα έχεις κόψει σε λεπτές φέτες, για 1 ακόμα λεπτό.1 κρεμμύδι, ¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο, 1 σκελίδα σκόρδο, ελαιόλαδο
- Ρίξε μέσα τον πελτέ ντομάτας και άφησέ τον να καραμελώσει για να βγάλει όλη του τη γεύση, περίπου 5 λεπτά.Μέσα και τα ζουμιά από την κονσέρβα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι. Χαμηλώνεις φωτιά και αφήνεις την σάλτσα να σιγοβράσει για όσο ψήνονται οι ντομάτες στον φούρνο.½ κουταλιά της σούπας ντοπατοπελτέ, αλάτι, πιπέρι
- Βάλε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Στην Ιταλία λένε ότι το νερό πρέπει να θυμίζει θάλασσα, και ποια είμαι εγώ να το αμφισβητήσω. Όταν οι ντομάτες σου στον φούρνο θέλουν κανένα 5 λεπτό να γίνουν, ρίξε μέσα στην κατσαρόλα τα μακαρόνια σου.125 γρ. μακαρόνια
- Μόλις οι ντομάτες γίνουν, ρίξε τες μέσα στο τηγάνι. Για να βγάλεις όλη τη γεύση από το ταψάκι, ρίξε μέσα νερό από τα μακαρόνια, και ξύσε καλά με μια ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν όλα τα κολλημένα κομματάκια, και ρίξε το μέσα στο τηγάνι. Και έξτρα γεύση, και καθαρό ταψάκι! Ανακάτεψε την σάλτσα και αν χρειάζεται αραίωσε και με άλλο νερό από τα μακαρόνια.
- 3 λεπτά πριν από τον χρόνο που λένε για al dente οι οδηγίες στο πακέτο των ζυμαρικών, βγάλε τα μακαρόνια με μια κουτάλα των μακαρονιών ή μια τσιμπίδα και ρίξε τα μέσα στην σάλτσα. Μην τα σουρώνεις, θέλουμε να κρατήσουν όσο πιο πολύ από το νερό τους γίνεται. Και ολοκλήρωσε το βράσιμο των ζυμαρικών μέσα στην σάλτσα, προσθέτοντας και λίγο νερό από την κατσαρόλα αν χρειάζεται.
- Όταν τα μακαρόνια γίνουν, ρίξε τον φρέσκο βασιλικό μέσα, ανακάτεψε, τρίψε και λίγο φρέσκο πιπέρι και σέρβιρε. Μπορείς να βάλεις τριμμένο τυρί αλλά είναι και τόσο νόστιμα που είναι τέλεια και σκέτα.φρέσκο βασιλικό