Ανοιξιάτικη πατατοσαλάτα με αβγό, σπαράγγια και μυρωδικά 

Ένα ελαφρύ, δροσερό και χορταστικό γεύμα, ότι πρέπει για τις πρώτες ζέστες της Άνοιξης. Μην ψάχνεις άλλο τι θα φας πάλι σήμερα. Το βρήκες.
Ένα ελαφρύ, δροσερό και χορταστικό γεύμα, ότι πρέπει για τις πρώτες ζέστες της Άνοιξης. Μην ψάχνεις άλλο τι θα φας πάλι σήμερα. Το βρήκες.

Η πατατοσαλάτα δεν ήταν ποτέ για μένα σαλάτα. Ήταν πάντα ένα κανονικό γεύμα. Και ένα από τα αγαπημένα μου μάλιστα. Με το μπαίνει η άνοιξη, εκεί που έχει αρχίσει να κάνει αρκετή ζέστη για να φας ένα ολόζεστο πιάτο, αλλά όχι τόσο πολύ ζέστη ώστε να φας κάτι κρύο, εκεί που θες να φας κάτι και ελαφρύ αλλά και μπαμπάτσικο για να σε πιάσει, εκεί που θες μια αγκαλιά σε ένα μπολ, αλλά όχι και πολύ κολλητά μη σκάσουμε κιόλας, εκεί που βαριέσαι να μαγειρέψεις και που βαριέσαι και να σκεφτείς τι θα μαγειρέψεις, εκεί μπαίνει η πατατοσαλάτα και σου δίνει την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα: τι θα φάμε σήμερα. 

Αυτή λοιπόν η πατατοσαλάτα είναι η πρώτη της σαιζόν, η ανοιξιάτικη. Με ανοιξιάτικα λαχανικά, δηλαδή σπαράγγια, γιατί αυτά είχα αυτά έβαλα, τα οποία θα μπορούσαν πολύ άνετα να ήταν φασολάκια, ή κουκιά ή όλα αυτά μαζί. Με πάρα πολλά μυρωδικά που επιβάλλονται στην πατατοσαλάτα. Με μπόλικα φρέσκα κρεμμυδάκι που επίσης επιβάλλονται, και που για να φύγει λίγο η αψάδα τους, τα έκανα μια γρήγορη πίκλα μέσα σε λεμόνι. Και για να γίνει φουλ γεύμα, ένα αβγό προφανέστατα. Θα τα έλουζα απλά με λεμόνι και ελαιόλαδο, αλλά εντάξει, έριξα και λίγη χαρίσα για την τσαχπινιά. Την επόμενη φορά μπορεί να βάλω και ραπανάκια. Και μόλις βγούνε, ντομάτες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα λέμε με την πατατοσαλάτα μου συχνότατα από εδώ και πέρα.

Ανοιξιάτικη πατατοσαλάτα με αβγό, σπαράγγια και μυρωδικά 

Ένα ελαφρύ, δροσερό και χορταστικό γεύμα, ότι πρέπει για τις πρώτες ζέστες της Άνοιξης. Μην ψάχνεις άλλο τι θα φας πάλι σήμερα. Το βρήκες. 

Υλικά

  • 5-6 baby πατάτες
  • 10-12 σπαράγγια
  • 1 αβγό
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ λεμόνι τον χυμό του
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού σουμάκ προαιρετικά
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού χάρισα προαιρετικά
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (άνιθο, κόλιανδρο, σχοινόπρασο ή μυρώνια)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάλε τις πατάτες σε μία μικρή κατσαρόλα, βάλε αρκετό νερό ώστε να τις σκεπάσει κατά 3 εκ και αλάτισε. Μόλις το νερό βράσει, χαμήλωσε την φωτιά σε μέτρια καπάκωσε και βράσε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να τρυπιούνται με ένα πιρούνι, περίπου στα 10-12 λεπτά από την στιγμή που έβρασε το νερό. Στο σημείο αυτό ρίξε και τα σπαράγγια, άφησε τα να βράσουν 2-3 λεπτά και σούρωσε.
    5-6 baby πατάτες, 10-12 σπαράγγια
  • Παράλληλα βράσε το αβγό, όσο σου αρέσει. Εγώ το προτιμώ στα 7 λεπτά για να είναι ρευστός ο κρόκος.
    1 αβγό
  • Όσο βράζουν τα διάφορα, ετοίμασε την πίκλα από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ψιλόκοψε τα, βάλε τα σε ένα μπολάκι, με λίγο αλάτι και το σουμάκ, ρίξε τον χυμό λεμονιού, και ανακάτεψε καλά.
    2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ½ λεμόνι, ¼ κουταλάκι του γλυκού σουμάκ, αλάτι
  • Αν χρησιμοποιήσεις χάρισα, ανακάτεψέ την σε ένα μπολάκι με το ελαιόλαδο για να αραιώσει. Αν όχι, προχώρα κανονικά στο επόμενο.
    ½ κουταλάκι του γλυκού χάρισα, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Και σέρβιρε: σε ένα μπολ βάλε τις πατάτες και τα σπαράγγια, πασπάλισε με τα μυρωδικά σου, και τα κρεμμυδάκια με το λεμονάκι τους, καθάρισε το αβγό και κόψε το από πάνω. Ολοκλήρωσε με το ελαιόλαδο (με την χαρίσα ή χωρίς), φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάρε πιρούνι, και όρμα.
    2 κουταλιές της σούπας φρέσκα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Σημειώσεις

Αντί για σπαράγγια μπορείς να βάλεις πράσινα φασολάκια, κουκιά, ή και όλα αυτά μαζί.

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close