Σούπερ τραγανές ψητές πατάτες με σως γιαουρτιού και πικάντικη σως

Λίγο βράσιμο πριν, και καναδυό κολπάκια, είναι ότι χρειάζεται για να μεταμορφώσουν τις απλές πατάτες σε αυτές σούπερ κρατσανιστές από έξω, τέλεια μαλακές από μέσα υπερπατάτες.
Λίγο βράσιμο πριν, και καναδυό κολπάκια, είναι ότι χρειάζεται για να μεταμορφώσουν τις απλές πατάτες σε αυτές σούπερ κρατσανιστές από έξω, τέλεια μαλακές από μέσα υπερπατάτες.

Ένα από τα πράγματα που έχω εμμονή σε αυτό τον πλανήτη είναι οι πατάτες. Θα μπορούσα να τις τρώω σε κάθε γεύμα. Με κάθε τρόπο. Από πατατοσαλάτες μόλις ανοίξει λίγο ο καιρός. Λεμονάτες στον φούρνο. Και εννοείται τηγανητές. Αλλά αυτός εδώ ο τρόπος είναι από τους αγαπημένους μου, αν όχι ο αγαπημένος μου. Γιατί λίγο βράσιμο πριν, και καναδυό κολπάκια, είναι ότι χρειάζεται για να μεταμορφωθούν οι απλές ψητές πατάτες σε σούπερ κρατσανιστές από έξω, τέλεια μαλακές από μέσα, υπερτούμπανες πατατάρες. Είναι το τέλειο συνοδευτικό για πάρα πολλά φαγητό. Αλλά είναι και τόσο νόστιμες από μόνες τους, που μαζί με κάποια γιαουρτοσώς, μπορείς να τις φας άνετα για κυρίως. Εγώ τις συνοδεύω με μια δροσερή, βελούδινη σως από γιαούρτι και μυρωδικά, που κάνει τέλεια αντίθεση με τις καυτές πατάτες, και μια πικάντικη σως με χαρίσα για λίγο έξτρα σπάις. Εσύ, αυτοσχεδίασε!

Σούπερ τραγανές ψητές πατάτες με σως γιαουρτιού και πικάντικη σως

Λίγο βράσιμο πριν, και καναδυό κολπάκια, είναι ότι χρειάζεται για να μεταμορφώσουν τις απλές πατάτες σε αυτές σούπερ κρατσανιστές από έξω, τέλεια μαλακές από μέσα υπερπατάτες.
ΜΕΡΙΔΕΣ 4
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 20 minutes
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα 20 minutes

Υλικά

  • 1 κιλό μικρές πατάτες Νάξου κατά προτίμηση
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σως γιαουρτιού:

  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 χούφτα φρέσκο δυόσμου
  • 1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρου
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ λεμόνι , τον χυμό του

Για την πικάντικη σως:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού χαρίσα (καυτερή πάστα πιπεριάς)
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
  • Βάλε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράζει.
  • Ξεφλούδισε τις πατάτες και κόψε τες σε ίδια κομάτια, περίπου στα 4εκ.
    1 κιλό μικρές πατάτες
  • Ρίξε τες μέσα στην κατσαρόλα, και βράσε τες μέχρι να τρυπιούνται με ένα πιρούνι, περίπου 15 λεπτά.
  • Σούρωσέ τες, και άφησέ τες να αχνίσουν για 2 περίπου λεπτά. Μετά ταρακούνησέ τες λίγες φορές μέσα στο σουρωτήρι για να αγριέψει λίγο η επιφάνειά τους.
  • Ρίξε τες σε ένα ταψί, με αλάτι, πιπέρι και μπόλικο ελαιόλαδο, πασάλειψε καλά να πάει παντού. Άπλωσέ τες μέσα στο ταψί να μην ακουμπάνε και βάλε τες στον φούρνο για 30 λεπτά.
    ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
  • Όταν περάσουν τα 30 λεπτά, βγάλε το ταψί από τον φούρνο, και ζούλα τις πατάτες ελαφρά, με το κάτω μέρος ενός ποτηριού ή με αυτό το εξάρτημα που ζουλάμε τον πουρέ. Θέλεις λίγο να απλώσουν για να μεγαλώσει η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το ταψί. Ξανάβαλε το ταψί στον φούρνο, και ψήσε τις πατάτες μέχρι να γίνουν τελείως τραγανές, περίπου 15-20 λεπτά.
  • Όσο ψήνονται οι πατάτες, ετοίμασε τις σως. Για τη σως γιαουρτιού, βάλε σε ένα μπλέντερ το γιαούρτι, τα μυρωδικά, το σκόρδο, τον χυμό από το μισό λεμόνι και λίγο αλάτι, και χτύπα καλά μέχρι να γίνει μια ζωηροπράσινη σως.
    200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 1 χούφτα φρέσκο δυόσμου, 1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρου, 1 σκελίδα σκόρδο, ½ λεμόνι, αλάτι
  • Για την πικάντικη σως, σε ένα μπολάκι ανακάτεψε την χαρίσα με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο και ανακάτεψε καλά.
    1 κουταλάκι του γλυκού χαρίσα, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • Σέρβιρε τις πατάτες σε μπολ, πασπάλισε από πάνω μπόλικη σως και λίγα φρέσκα μυρωδικά, και όρμα.
Γεύμα: Κυρίως, Συνοδευτικό
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Bowl, Λαχανικά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close