Αυτή τη συνταγή ξεκίνησα να τη γράφω για ένα άτομο μόνο. Στην πορεία αποφάσισα να την τροποποιήσω για δύο, μόνο και μόνο για να μπορώ να βάλω το 2 shots of vodka meme. Και τώρα που θέσαμε το κατάλληλο επίπεδο σοβαρότητας, πάμε στο πιάτο.
Αραμπιάτα (arabbiatta) στα ιταλικά σημαίνει “θυμωμένη”, επειδή τρώγοντας τη συγκεκριμένη καυτερούτσικη μακαρονάδα αναψοκοκκινίζουν τα μάγουλά σου σαν να έχεις θυμώσει. Εδώ σου έχω μια πειραγμένη αμερικανο-ιταλική εκδοχή της αραμπιάτα που ανακάλυψα χρόνια πριν από τον Jamie Oliver, και πραγματικά αγαπώ.
Δύο συστατικά την κάνουν απόλυτα ξεχωριστή. Το πρώτο είναι η βότκα (ω ναι) με την οποία σβήνεις τα αρωματικά. Πέρα από το γκλάμουρους του να ανάβεις φωτιά στο τηγάνι σου, η βότκα δίνει βάθος και ενισχύει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του πιάτου χωρίς να αφήνει επίγευση. Το δεύτερο συστατικό είναι το λεμόνι, που δίνει μια απίστευτα φρέσκια γεύση, τόσο ταιριαστή που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί τόσο καιρό δεν έβαζες λεμόνι στα μακαρόνια, και επιπλέον μετριάζει λίγο το κάψιμο από το τσίλι.
Λίγο βέβαια, γιατί η αραμπιάτα παραμένει το ιδανικό πιάτο για να κοντραριστείς με το date ή το κολλητάρι σου για τις αντοχές σας στα καυτερά, πίνοντας την βότκα που περίσσεψε για να ξεπλύνετε το κάψιμό σας.
Πικάντικη μακαρονάδα αραμπιάτα με βότκα
Υλικά
- 2 καυτερές πιπεριές τσίλι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ή όσο θες
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο ή όσο θες – προαιρετικά
- ξύσμα από μισό λεμόνι
- 2 σφηνάκια βότκα
- 4 πολύ ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα 400γρ
- αλάτι
- πιπέρι
- 250γρ. μακαρόνια (σπαγγέτι ή πένες ταιριάζουν τέλεια)
- χυμό από μισό λεμόνι
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- τυρί πεκορίνο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Τσιγάρισε τα μυρωδικά: Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι ή μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο. Αρχικά δοκίμασε τις πιπεριές τσίλι για να δεις πόσο καυτερές είναι. Κόψε τις πιπεριές τσίλι στην μέση κατά μήκος, αφαίρεσε τα σπόρια και ρίξε τες στο τηγάνι. (Αν θέλεις να κάνεις καυτερή την μακαρονάδα, μπορείς να τις ψιλοκόψεις πριν τις ρίξεις στο τηγάνι). Τσιγάρισέ τις πιπεριές 10 λεπτά μέχρι να μαυρίσουν λίγο και να αρωματίσουν το λάδι. Κόψε το σκόρδο σε λεπτές φετούλες, ρίξε το στο τηγάνι και ανακάτεψε 30” μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Πρόσθεσε το ξύσμα από μισό λεμόνι.
- Σβήσε με βότκα: Αν θέλεις, με πολύ-πολύ όμως προσοχή μπορείς να ανάψεις φωτιά στην βότκα. Πάρε έναν αναπτήρα με μακρύ ρύγχος, από αυτούς που ανάβουμε το τζάκι, ρίξε τα 2 σφηνάκια βότκα και άναψέ την. Μην το προσπαθήσεις με κανονικό αναπτήρα γιατί θα κάψεις το χέρι σου και το σπίτι. Εναλλακτικά, απλά ρίξε την βότκα στο τηγάνι και περίμενε λίγο μέχρι να εξατμιστεί τελείως.
- Ρίξε τις ντομάτες: Μόλις η βότκα εξατμιστεί τελείως, ρίξε τις ντομάτες, ανακάτεψε, ρίξε αλάτι και πιπέρι, και άφησε την σάλτσα να δέσει σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
- Βράσε τα μακαρόνια: Βάλε μία κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει, ρίξε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι (οι Ιταλοί λένε ότι το νερό που βράζουν τα μακαρόνια πρέπει να θυμίζει θάλασσα), και πρόσθεσε τα μακαρόνια. Βράσε 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου, γιατί θα ολοκληρώσουμε το βράσιμο μέσα στην σάλτσα.* Aν ετοίμασες παραπάνω σάλτσα για να τη βάλεις στο ψυγείο για άλλη φορά, τώρα είναι η ώρα σου να τη βγάλεις από την κατσαρόλα.
- Ρίξε τα μακαρόνια στην σάλτσα: Δοκίμασε τη σάλτσα και πρόσθεσε αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται. Κράτα λίγες κουταλιές από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια σε ένα σκεύος. Μη σουρώσεις τα μακαρόνια, αλλά βγάλε τα από την κατσαρόλα με μια κουτάλα ζυμαρικών και ρίξε τα στην σάλτσα. Έτσι θα κρατήσουν το νερό τους ώστε να μην κολλήσουν. Ρίξε μέσα στην σάλτσα τον χυμό από μισό λεμόνι. Ρίξε και τον περισσότερο μαϊντανό (κράτα λίγο για το σερβίρισμα). Ανακάτεψε καλά για να καλυφθούν τα μακαρόνια με τη σάλτσα, προσεκτικά για να μη σπάσουν οι πιπεριές. Αν χρειάζεται αραίωσε με λίγο νερό από τα μακαρόνια που έχεις κρατήσεις. Αν θέλεις να μετριάσεις το κάψιμο, αφαίρεσε τις πιπεριές πριν σερβίρεις.
- Σέρβιρε: Μοίρασε τα μακαρόνια σε δύο βαθιά πιάτα και πασπάλισε με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Τρίψε από πάνω πεκορίνο ή το τυρί της επιλογής σου, ολοκλήρωσε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, βγάλε δύο ποτηράκια για τη βότκα, και καλό κάψιμο!
Σημειώσεις
Για μένα ιδανικά τα μακαρόνια πρέπει να τρώγονται φρεσκοβρασμένα. Θα πρότεινα, όταν κάνεις σάλτσα για μακαρόνια, διπλασίασε την ποσότητα και αφαίρεσε την επιπλέον πριν ρίξεις μέσα τα μακαρόνια. Μόλις κρυώσει, βάλε την στο ψυγείο για 3-4 μέρες, ή στην κατάψυξη για να τη φας με την ησυχία σου. Όταν έρθει η ώρα, βράσε μακαρόνια από την αρχή, ζέστανε την σάλτσα και ένωσε ακολουθώντας τα βήματα παραπάνω.
Αν όμως θέλεις να βάλεις την μακαρονάδα σε ταπεράκι για τη δουλειά, ή στην σπάνια περίπτωση που περισσέψουν μακαρόνια, βάλε μισό φλιτζάνι τουλάχιστον από το νερό στο οποίο έχουν βράσει τα μακαρόνια σε ένα βαζάκι, και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένο τυρί σε ένα σακουλάκι. Όταν ξαναζεστάνεις την μακαρονάδα ρίξε μέσα λίγο από το νερό. Θα βοηθήσει τα μακαρόνια να ξεκολλήσουν και να ζωντανέψουν. Ολοκλήρωσε με τον μαϊντανό και το τυράκι. Θα σου έλεγα να πάρεις και λίγο λεμόνι μαζί για να στύψεις από πάνω αλλά θα με πεις υπερβολικιά. Αλλά θα το πω. Λεμόνι να πάρεις.