Την κρέμα γάλακτος δεν τη συμπαθώ ιδιαίτερα. Για την ακρίβεια έχω να μαγειρέψω με κρέμα γάλακτος από το πανεπιστήμιο, την εποχή που ξεκίνησα να ζω μόνη, ανακάλυψα το “αλά κρεμ” που για τότε μου φαινόταν τρελή γκουρμεδιά, και έκανα τα πάντα αλά (τόνους) κρεμ. Όταν ξεπέρασα την φάση, οι δρόμοι μας χωρίσανε, και ζούμε από μακριά και αγαπημένες.
Μέχρι που ήρθε αυτή η συνταγή στο inbox μου, από την Φαίδρα πρώτη φορά, τρελή αβγουλού επίσης, η οποία παραμιλούσε για κανένα 5λεπτο για το πόσο πρέπει να δοκιμάσω αυτά τα αβγά. Την αγνόησα. Μετά μου ξαναήρθε η συνταγή στο inbox. Και μετά ξανά. Και μετά ξανά. Ε, οκ, ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω. Και είχανε δίκιο. Η κρέμα γάλακτος όπως ψήνεται, διαχωρίζεται, καραμελώνει, γίνεται ένα βουτυράτο, πλούσιο έπος, που δένει τέλεια με τα αβγά. Κάτι σαν αβγά με στάκα, αλλά με αυτή τη γλύκα της κρέμας γάλακτος. Και σηκώνει αρκετούς πειραματισμούς. Εγώ έβαλα σκόρδο που πάει τέλεια με την κρέμα, λάδι τσίλι γιατί την βρίσκω με τα καυτερά, και σχοινόπρασο. Μπορείς να δοκιμάσεις οτιδήποτέ άλλο σε μυρωδικό, μπαχαρικό ή σως, και να έχεις άλλα αβγά κάθε φορά.
Και τώρα ήρθε η σειρά μου να σου πω να το δοκιμάσεις κι εσύ. Και γρήγορα.
Αβγά σε καραμελωμένη κρέμα γάλακτος
Υλικά
- 2-3 κουταλιές κρέμα γάλακτος 35%
- αλάτι
- σκόρδο σε σκόνη προαιρετικά
- 2 αβγά
- λάδι τσίλι ή άλλη καυτερή σως προαιρετικά
- φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα
- ψωμί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Πάρε ένα τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό. Χωρίς να ανάψεις την φωτιά, ρίξε μέσα αρκετή κρέμα γάλακτος για να καλύψει τον πάτο με ένα λεπτό στρώμα, ρίξε το σκόρδο αν χρησιμοποιείς, αλάτι, και σπάσε μέσα τα αβγά.
- Άναψε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Η κρέμα θα αρχίσει να βράζει και να διαχωρίζεται. Όταν αβγά σχεδόν γίνουν και η κρέμα έχει διαχωριστεί και έχει στεγνώσει σχεδόν όλη, βγάλε το τηγάνι από την φωτιά. Αν τα αβγά κοντεύουν να γίνουν και η κρέμα δεν έχει στεγνώσει, βγάλε λίγη με ένα κουτάλι. Αν πάλι η κρέμα έχει στεγνώσει αλλά τα αβγά δεν έχουν γίνει, καπάκωσε για ένα λεπτό για να ψηθούν τελείως. Το από κάτω πρέπει να είναι καραμελωμένο, οι κρόκοι ρευστοί, και τα ασπράδια καλυμμένα από κρέμα.
- Πασπάλισε με τη σως και τα φρέσκα μυρωδικά, πάρε ψωμούρα, και όρμα, απευθείας μέσα από το τηγάνι.