Αυτή δεν είναι μια συνταγή για leftover τσουρέκι (που σιγά να μη σου έχει μείνει δηλαδή). Αυτή είναι μια συνταγή για να πας να πάρεις τώρα τσουρέκι. Γιατί οι καλύτερες αβγοφέτες ή french toast αν προτιμάς, γίνονται με τσουρέκι. Φετούλες τσουρέκι βουτάνε μέσα σε ένα μείγμα από γάλα, αβγό και βανίλια, και μετά τηγανίζονται μέσα σε βουτυράκι, μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες, και ένα μαλακό και αφράτο σύννεφο χάρη στην μαστιχωτή υφή του τσουρεκιού από μέσα. Και επειδή είναι γλυκές από μόνες τους, δε χρειάζεται να τις πνίξεις σε σιρόπια και πραλίνες. Όχι ότι δεν μπορείς να το κάνεις αν έτσι την βρίσκεις. Εγώ τις έβαλα έβαλα να κολυμπάνε σε μια βελούδινη κρέμα βανίλιας, τη λεγόμενη και κρέμα ανγκλαίζ (anglaise) ή κάσταρντ (custard) cream αν προτιμάς. Ανάλαφρη και φίνα, με γάλα, κρόκο αβγού και βανίλια, δένει τέλεια με την γλυκιά γεύση του τσουρεκιού, κάνοντας ακόμα πιο ζουμερό. Και μιας που θα την φτιάξεις, κάνε και λίγη παραπάνω, βάλε την στο ψυγείο, και ρίξε την στα κέικ σου, τα μπισκότα σου, τα φρούτα σου, ό,τι σου βρίσκεται δηλαδή. Το έπος ολοκληρώνουν λίγα κόκκινα φρούτα, άχνη ζάχαρη, και ένα έξτρα λουλουδικό από πάνω γιατί Μάιος μπήκε και με πιάσαν οι ρομαντζάδες μου. Τι περιμένεις; Τρέχα για τσουρέκι.
Αφράτες αβγοφέτες από τσουρέκι με βελούδινη κρέμα βανίλιας
Υλικά
Για την κρέμα βανίλιας:
- 1 κούπα γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κρόκους από μεγάλα αβγά
- 2 ½ κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Για τις αβγοφέτες:
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 2 αβγά
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα κανέλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- ½ της κούπας γάλα
- 4 παχουλές φέτες τσουρέκι
- κόκκινα φρούτα για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για την κρέμα βανίλιας:
- Βάλε το γάλα και το αλάτι σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ζέστανέ το, και βγάλε το από τη φωτιά πριν αρχίσει να κοχλάζει.1 κούπα γάλα, 1 πρέζα αλάτι
- Σε ένα μπολ χτύπα τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια με ένα σύρμα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.3 κρόκους, 2 ½ κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- Πρόσθεσε σιγά – σιγά λίγο από το γάλα μέσα στο μπολ με τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μην το ρίξεις απότομα γιατί τα αβγά θα ψηθούν και δεν το θέλεις αυτό. Όταν έχεις βάλει περίπου το μισό γάλα, ρίξε όλο το μείγμα με τα αβγά πίσω στο κατσαρολάκι.
- Βάλε το κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ζέστανε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς. Πρόσεξε να μην αρχίσει να ζεσταίνεται πολύ γιατί τα αβγά θα ψηθούν. Μπορείς να αποσύρεις το κατσαρολάκι από τη φωτιά για λίγο αν δεις ότι παραζεσταίνεται. Συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να πήξει η κρέμα. Για να τσεκάρεις αν έπηξε, βάλε ένα κουτάλι μέσα, βγάλε το, και με το δάχτυλό σου χάραξε μία γραμμή στην κρέμα που είναι στο κουτάλι. Αν δεν κλείσει η κρέμα πίσω από το δάχτυλο σου, τότε είναι έτοιμη.
- Βγάλε την κρέμα από τη φωτιά και άφησέ την στην άκρη να κρυώσει λίγο. Για έξτρα βελούδινη κρέμα, πέρασε την από μία σήτα
Για τις αβγοφέτες:
- Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, και ζέστανε το βούτυρο.1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- Σε ένα βαθύ πιάτο, χτύπα τα αβγά με τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και τη βανίλια. Πρόσθεσε το γάλα, και ανακάτεψε καλά.2 αβγά, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα κανέλα, ¼ κουταλάκι του γλυκού βανίλια, ½ της κούπας γάλα
- Βούτα 2 φέτες τσουρέκι στο μείγμα, άσε τες να ρουφήξουν καλά – καλά το υγρό, και γύρισέ τες από την άλλη πλευρά μέχρι να παπαριάσει καλά και αυτή.4 παχουλές φέτες τσουρέκι
- Βάλε τις παπαριασμένες φέτες στο τηγάνι και ψήσε τες μέχρι να χρυσαφίσουν και να γίνουν τραγανές, για περίπου 3 λεπτά. Γύρισε τες με μία σπάτουλα, και ψήσε τες μέχρι να χρυσαφίσει και η άλλη πλευρά για περίπου άλλα 3 λεπτά.
- Βγάλε τις φέτες από το τηγάνι και επανέλαβε με τις υπόλοιπες 2.
- Και σέρβιρε: Μοίρασε τις αβγοφέτες σε δύο βαθιά πιάτα, ρίξε από πάνω την κρέμα βανίλιας, τα φρούτα, πασπάλισε με άχνη και όρμα όπως είναι ζεστές.κόκκινα φρούτα, ζάχαρη άχνη