About

σουρτούκω [surtúko]: χαρακτηρισμός προσώπου που γενικά αποφεύγει την οικογενειακή ζωή και τις υποχρεώσεις της και συνηθίζει να γυρίζει εδώ κι εκεί, διασκεδάζοντας και αλητεύοντας: Mωρή σουρτούκω, πού γύριζες όλη μέρα και δε μαγείρεψες;

Ένα food blog με συνταγές και ιδέες για σουρτούκια που θέλουν να τρώνε καλά χωρίς να είναι όλη μέρα κλεισμένα σε μία κουζίνα.

Καλώς το! Είμαι η Μαριάννα, η blogger πίσω από το surtuko. Αν μαγειρεύεις για 1 ή 2 άτομα, και θέλεις να τρως διαφορετικό φαγητό κάθε μέρα χωρίς να είσαι κλεισμένο σε μία κουζίνα, ή ψάχνεις ιδέες για να φας έξω, τότε θα κάνουμε πολύ καλή παρέα!  

Από σουρτούκω στην κουζίνα, μια καραντίνα δρόμος. 

Δύο παρατσούκλια είχα μικρή: λιχούδω και σουρτούκω. Λιχούδω ήμουν από πάντα. Η ιστορία που λατρεύουν οι γονείς μου να λένε σε όποιον πρωτογνωρίζουν είναι για όταν ήμουν ενός έτους όπου με έκαναν τσακωτή στους “παππούδες” γείτονες, πάνω στο κέντρο του τραπεζιού με μια φρατζόλα ψωμί στο χέρι να κάνω βούτες σε όλα τα καλούδια τριγύρω μου.

Σε σουρτούκω εξελίχτηκα, είχα τον αμάζευτο αφού. Ήθελα, και ακόμα θέλω δηλαδή, να δω και να φάω τα πάντα. Με την κουζίνα πάλι, κακή σχέση δεν είχα, αλλά έλα που ήθελα να τρώω άλλο φαγάκι κάθε μέρα και ανάμεσα σε υποχρεώσεις, βόλτες, ποτά, ταξίδια, που χρόνος για τόσο μαγείρεμα.

Μέχρι που ήρθε το lockdown.

Και αναγκαστικά κλείστηκα στο σπίτι. Και αναγκαστικά μπήκα στην κουζίνα αφού χρόνος πλέον υπήρχε, αλλά δεν υπήρχε μία. Αυτό όμως που ξεκίνησε σαν ανάγκη, έγινε η καθημερινή μου απόλαυση, το ταξίδι μου στις γεύσεις και στις κουλτούρες του κόσμου, στα μέρη που αγάπησα και στα μέρη που ονειρεύομαι να πάω. Το μαγείρεμα είναι ένα από τα πράγματα που μας κάνει ανθρώπους, που μας συνδέει με τον πραγματικό κόσμο. Μαγειρεύοντας χρησιμοποιείς όλες σου τις αισθήσεις, έρχεσαι σε επαφή με την τροφή και την προέλευση της, δουλεύεις με τα χέρια σου. Είναι απίστευτο το αποτέλεσμα που έχει στη διάθεσή το να δημιουργείς κάτι και μετά να το απολαμβάνεις, είτε για πάρτη σου και μόνο, είτε να το μοιράζεσαι τους αγαπημένους σου. Τίποτα δεν είναι πιο ικανοποιητικό από το φαγητό που έφτιαξες με τα χεράκια μου. Και είναι πααααααάρα πολύ πιο εύκολο από ότι πιστεύεις. 

Αυτό θέλω να κάνουμε εδώ: να εμπνεύσω κι εσένα να μπεις στην κουζίνα και να μεγαλουργήσεις.

Τι θα βρεις εδώ: 

  • Πανεύκολες συνταγές για ένα ή δύο άτομα, που θέλουν ή λίγο χρόνο, ή ελάχιστη προσπάθεια, μαζί με όλες τις λεπτομέρειες για να βγουν όλα άψογα.
  • Ιδέες για να προσαρμόσεις τα πιάτα στα δικά σου γούστα και σε ό,τι έχεις στο ψυγείο σου.
  • Έμπνευση από όλες τις γωνιές του κόσμου, αλλά με βάσει κυρίως τοπικά και εποχιακά υλικά.
  • Πολλά πολλά λαχανικά, κάποια θαλασσινά, καθόλου κρέας. Ό,τι πρέπει αν ψάχνεις ιδέες για να μειώσεις το κρέας.
  • Και τώρα που τελειώσαμε ελπίζω με το lockdown, θα βρεις τα αγαπημένα μου εστιατόρια και μπαρ στην Αθήνα, την Ελλάδα, και όλο τον κόσμο. 

Και ένα πράγμα που δεν θα βρεις: θερμίδες, υγιεινά, συμβιβασμούς, ενοχές, τύψεις και άλλες λέξεις που σχετίζονται με την κουλτούρα της δίαιτας. Μπορεί αρκετές, μην σου πω οι περισσότερες συνταγές εδώ να είναι θρεπτικές, αλλά μόνο και μόνο επειδή πάνω από όλα είναι πεντανόστιμες. Το φαγητό είναι για να το απολαμβάνουμε, όχι για να γεμίζουμε ενοχές.

Ακολούθησέ με στο Instagram για να μη χάσεις άρθρο, για να βλέπεις τα καθημερινά μου #surtaferta και να βρεις καθημερινές ιδέες για γρήγορα και εύκολα πιάτα χωρίς συνταγή.  Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο hellosurtuko@gmail.com.

Σε φιλώ

Σουρτούκω

Close
Surtuko © Copyright 2021
Close