Αν είσαι στο TikTok, θα έχει σίγουρα πάρει το μάτι σου τη νέα γαστρονομική ψύχωση με τα αβγά με πέστο που συνοδεύονται από βαρύγδουπες δηλώσεις ότι θα αλλάξουν την ζωή σου για πάντα. Αν δεν είσαι στο TikTok, δεν πειράζει βρε, έχεις εμένα που θα στα λέω όλα.
Πίσω στα αβγά. Η ιδέα είναι υπερβολικά απλή. Χρησιμοποιείς πέστο αντί για λάδι για να τηγανίσεις το αβγό σου, και αυτό είναι όλο. Δε χρειάζεται λάδι, δεν χρειάζεται κάτι άλλο για γεύση, τα έχει όλα μέσα το πέστο. Χωρίς κόπο έχεις ένα τέλεια τηγανισμένο αβγό που έχει ρουφήξει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα από τα μυρωδικά. Απλά υπέροχο.
Εννοείται ότι δεν θα σε άφηνα με ένα ταπεινό πέστο, αλλά σου έχω συνταγή για την Ανατολίτισσα ξαδέρφη του, την chermoula. Mη με ρωτήσεις πως προφέρεται, δεν έχω ιδέα, δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή τη μαροκινή / μαγκρέμπικη σάλτσα που συνδυάζει την φρεσκάδα του κόλιανδρου και του μαϊντανού με τα ζεστά αρώματα των μπαχαρικών και την τσαχπινιά του λεμονιού, απλά θα λατρέψεις.
Μην περιοριστείς στα αβγά. Φτιάξε ένα βάζο chermula και χρησιμοποίησε την για μαρινάδα σε θαλασσινά, πασάλειψέ τη στην shakshuka ή σέρβιρέ τη σαν ντιπ δίπλα σε πατάτες, ψητά λαχανικά, θαλασσινά, ή με οτιδήποτε θα ήθελε λίγο ανατολίτικη γεύση ακόμα. Δηλαδή παντού.
Αβγά με πέστο ανατολίτικη, ή αλλιώς chermoula
Υλικά
Για την chermoula:
- 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού φύλλα κόλιανδρου (1 ματσάκι)
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού φύλλα μαϊντανού (1/2 ματσάκι)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο καυτερό ή όσο θέλεις
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για τα αβγά:
- 1-2 κουταλιές της σούπας chermoula
- 1 αβγό
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 φέτα ψωμί
- φέτα ή ξινομυζήθρα
- μπόκουβο
Εκτέλεση
- Ζέστανε του σπόρους κύμινου σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για να βγάλουν τα αρώματά τους, περίπου ένα λεπτό και μετά χτύπα τους σε ένα γουδί ή στο multi σου αν είναι της προκοπής και όχι άχρηστο σαν το δικό μου, μέχρι να γίνουν σκόνη. Αν χρησιμοποιήσεις κύμινο σε σκόνη, αυτό το βήμα το παραλείπεις, αλλά το άρωμα που βγάζουν οι φρεσκοκαβουρντισμένοι σπόροι δεν συγκρίνεται.
- Ετοίμασε την chermoula: Ρίξε όλα τα υλικά σε ένα multi εκτός από το λάδι, και χτύπησέ τα προσθέτοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, μέχρι να πολτοποιηθούν. Δοκίμασε και πρόσθεσε κι άλλο λάδι ή αλάτι αν χρειάζεται. Βάλε την chermoula σε ένα βαζάκι και διατήρησέ την στο ψυγείο.
- Ζέστανε την chermoula: σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για να μην σου καεί, ρίξε 1-2 κουταλιές από την chermoula και άπλωσέ την μέχρι να ζεσταθεί, περίπου 1 λεπτό. Δε χρειάζεται λάδι, γιατί έχει μέσα μπόλικο.
- Σπάσε ένα αβγό πάνω στην chermoula, αλατοπιπέρωσέ το, και τηγάνισέ το όπως σου αρέσει. Αν θέλεις να το κάνεις scrambled, χτύπησε το πριν το ρίξεις στο τηγάνι. Όταν ψηθεί όπως το θέλεις, βγάλε το από το τηγάνι.
- Ψήσε το ψωμί σου στο τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα και να ρουφήξει όση chermoula περίσσεψε, περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
- Και σέρβιρε: βάλε το αβγό πάνω στην φέτα ψωμί, ρίξε λίγη ακόμα chermoula από πάνω γιατί ποτέ δεν είναι αρκετή, πασπάλισε με τυράκι και λίγο μπούκοβο, και απλά απόλαυσε.