Ανατολίτικα αβγά με σπανάκι και σάλτσα ντομάτας

Με μπόλικα μπαχαρικά, και λιωμένο πικάντικο βούτυρο από πάνω, αυτό το πιάτο προσφέρεται για ατέλειωτες βούτες, κάθε ώρα της ημέρας.
Με μπόλικα μπαχαρικά, και λιωμένο πικάντικο βούτυρο από πάνω, αυτό το πιάτο προσφέρεται για ατέλειωτες βούτες, κάθε ώρα της ημέρας.

Τα αβγά με σπανάκι και ντομάτα είναι σίγουρα ένας από τους πιο αγαπημένους μου συνδυασμούς με αβγά. Και αν με παρακολουθείς λίγο καιρό, θα έχεις καταλάβει ότι έχω δοκιμάσει αβγά με αμέτρητους τρόπους. Πριν λίγο καιρό όμως, έπεσα πάνω σε μια πιο τούρκικη συνταγή, και από τότε έχω πάθει απλά εμμονή. Φέρνει κάπως σαν σακσούκα, αλλά με πολύ πιο γεμάτη γεύση επειδή σπανάκι. Άκου. Μπόλικο σιγομαγειρεμένο κρεμμύδι και σκόρδο, σπανάκι με αυτή την υπέροχη ελαφριά πικράδα που πάει κούκλα με τη γλύκα από τις ντομάτες, ζεστό κύμινο και καπνιστή πάπρικα που πάνε το πιάτο αλλού και κάνουν το σπίτι να μοσχοβολάει. Σπας μέσα σε αυτά τα αβγά, τα οποία σιγοψήνονται μέσα στη σάλτσα μέχρι να αποκτήσουν τον τέλειο ρευστό κρόκο. Και για αποκορύφωμα, τα λούζεις με λιωμένο πικάντικο, αρωματικό βούτυρο. Σερβίρεις με στραγγιστό γιαούρτι που με τη δροσιά του ισορροπεί το πικάντικο της φάσης, και θυμίζει το άλλο λατρεμένο μου ανατολίτικο πιάτο με αβγά, το τσιλμπίρ. Σπας τον κρόκο να τρέξει παντού. Εξοπλίζεσαι με μπόλικο χωριάτικο ψωμί. Και τη συνέχεια την ξέρεις. 

Μην το περιορίσεις μόνο για brunch. Είναι ένα γεμάτο πιάτο που θα σε χορτάσει το μεσημέρι, θα σε χορτάσει και το βράδυ, και οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας σου έρθει η όρεξη. 

Ανατολίτικα αβγά με σπανάκι και σάλτσα ντομάτας

Με μπόλικα μπαχαρικά, και λιωμένο πικάντικο βούτυρο από πάνω, αυτό το πιάτο προσφέρεται για ατέλειωτες βούτες, κάθε ώρα της ημέρας.
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 30 minutes

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξερό προαιρετικά
  • 2 ζουμερές ντομάτες ή μία κονσέρβα 500 γρ.
  • 1 κουταλιά της σούπας πάστα πιπεριάς ή ντομάτας
  • 500 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
  • 4 αβγά
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σουμάκ προαιρετικά
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • γιαούρτι για το σερβίρισμα
  • ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο.
  • Πέτα μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και ανακάτεψε μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει, για περίπου 5 λεπτά. Πέτα μέσα και το λιωμένο σκόρδο, και ανακάτεψε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 1 λεπτό. Πέτα την πάπρικα, το κύμινο, τον δυόσμο, τις ντομάτες, την πάστα πιπεριάς ή ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε καλά. Χαμήλωσε την φωτιά και άσε τις ντομάτες να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά τους, σπάζοντάς τες με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 10 λεπτά.
  • Ρίξε μέσα το σπανάκι, αλατοπιπέρωσε, και ανακάτεψε μέχρι να μαλακώσει, για 2 περίπου λεπτά. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, αραίωσε με λίγο νερό.
  • Κάνε 4 λακουβίτσες. Σπάσε σε κάθε μία από ένα αβγό. Καπάκωσε το τηγάνι και μαγείρεψε μέχρι ίσα-ίσα να πήξουν τα ασπράδια και να μείνουν ρευστοί οι κρόκοι. Τα αβγά θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται μέσα στη σάλτσα και αφού τα τραβήξεις από την φωτιά, οπότε βγάλε τα πριν ακόμα ψηθούν τελείως.
  • Όσο τα αβγά γίνονται, λιώσε το βούτυρο, ρίξε μέσα το μπούκοβο, την πάπρικα και το σουμάκ και ανακάτεψε.
  • Και σέρβιρε. Ρίξε το λιωμένο βούτυρο πάνω στα αβγά. Πασπάλισε με τον μαϊντανό. Θα τα φας μέσα από το τηγάνι, αν είσαι έτοιμο για μάχες, ή θα τα σερβίρεις στο πιάτο σου, παρέα πάντα με μπόλικο γιαούρτι και ψωμί για βούτες.
Γεύμα: Brunch, Κυρίως
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Αβγά, Λαχανικά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close