Zero food waste μπολ με τραγανό ρύζι και ανοιξιάτικα λαχανικά

Το χτεσινό ρύζι και ό,τι έχει ξεμείνει στο ψυγείο σου, μεταμορφώνονται σε ένα εξωτικό γεύμα που έχει τα πάντα. Γιατί τα καθημερινά γεύματα δε χρειάζεται να είναι βαρετά.

Το χτεσινό ρύζι και ό,τι έχει ξεμείνει στο ψυγείο σου, μεταμορφώνονται σε ένα εξωτικό γεύμα που έχει τα πάντα. Γιατί τα καθημερινά γεύματα δε χρειάζεται να είναι βαρετά.

Τα καλύτερα γεύματα είναι αυτά που γίνονται με ότι έχει ξεμείνει στο ψυγείο. Και αν δεν είναι τα καλύτερα, με καναδυό τσαχπινιές τα κάνεις σίγουρα καλύτερα. 

Το δικό μου ψυγείο σήμερα είχε: 

  • Μία μερίδα ρύζι που ζούσε στο βάθος του ψυγείου από προχτές και με κοιτούσε με παράπονο κάθε φορά που άνοιγα την πόρτα. Την έβαλα λοιπόν κι εγώ στο τηγάνι μέχρι να πιάσει μια τραγανή και κρατσανιστή κρούστα στον πάτο, που είναι και ο νέος  αγαπημένος τρόπος να μεταμορφώνω το χτεσινό ρύζι μετά το τηγανητό ρύζι.
  • Μια χούφτα ανοιξιάτικα λαχανικά που είχαν ξεμείνει, τα οποία τα πέρασα μια στα γρήγορα από το τηγάνι για να ζωντανέψουν και να αποκτήσουν αυτά τα τέλεια σημάδια καψίματος. Εγώ είχα φασολάκια, σπαράγγια και κουκιά. Αλλά μπορείς να βάλεις ό,τι λαχανικά υπάρχουν στο δικό σου ψυγείο ή κατάψυξη, αρκεί να τα κόψεις σε ίδιο μέγεθος. 
  • Πίκλες δροσερές και ξινές, που αν δεν υπάρχουν στο δικό σου ψυγείο θα σου δείξω πως να τις κάνεις στα γρήγορα από την αρχή. 
  • Ένα αβγό, που το έριξα και αυτό στο τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό, αφού ένα αβγό από πάνω κάνει τα πάντα καλύτερα. 

Όλα αυτά μπήκαν σε ένα μπολ, καθώς τα πάντα είναι πιο νόστιμα όταν τρώγονται μέσα από μπολ. Και για να δέσει το γλυκό, περιλούστηκαν με μια σάλτσα ασιατικής έμπνευσης χωρίς πολλά περίεργα συστατικά, από αυτές που είναι και γλυκές, και ξινές, και πικάντικες και umami. Και κάπως έτσι προέκυψε αυτό το bowl με τραγανό ρύζι, που σε κάθε σου μπουκιά μπορείς να έχεις μια άλλη γεύση και μια άλλη υφή. Για πες. Δεν είναι καλύτερα; 

Zero food waste μπολ με τραγανό ρύζι και ανοιξιάτικα λαχανικά

Το χτεσινό ρύζι και ό,τι έχει ξεμείνει στο ψυγείο σου, μεταμορφώνονται σε ένα εξωτικό γεύμα που έχει τα πάντα. Γιατί τα καθημερινά γεύματα δε χρειάζεται να είναι βαρετά.
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 30 λεπτά

Υλικά

Για την πίκλα:

  • 2-3 ραπανάκια ή αντίστοιχη ποσότητα από τραγανά λαχανικά (καρότα, κρεμμύδια, αγγουράκια, λάχανο)
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
  • αλάτι

Για το ρύζι με τα λαχανικά:

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1.5 κούπα χτεσινό μαγειρεμένο ρύζι
  • 1 κουταλιά της σούπας ουδέτερο λάδι όπως ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας, + λίγο έξτρα για το τηγάνι
  • 1 κούπα ανοιξιάτικα λαχανικά όπως φασολάκια, σπαράγγια, κουκιά, αρακά, κομμένα σε ίσα μεγέθη
  • 1 αβγό
  • ½ κουταλιά της σούπας Sriracha ή άλλη καυτερή σάλτσα
  • ½ κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
  • ½ κουταλιά της σούπας μέλι
  • ½ κουταλιά της σούπας ξίδι
  • ½ κουταλιά της σούπας κόλιανδρο ή φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι
  • αλάτι

Εκτέλεση

Για την πίκλα:

  • Κόψε τα ραπανάκια ή τα λαχανικά που χρησιμοποιείς σε πολύ λεπτές φέτες. Βάλε τα σε ένα μπολ με λίγο αλάτι, και κάνε τους μασάζ για να μαλακώσουν.
    2-3 ραπανάκια, αλάτι
  • Ρίξε το ξίδι, πρόσθεσε 1-2 κουταλιές νερό μέχρι να καλυφθούν, και άφησέ τα στην άκρη.
    1 κουταλιά της σούπας ξίδι

Για το ρύζι με τα λαχανικά:

  • Βάλε ένα μεσαίο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζέστανε ελάχιστο λάδι. Ρίξε τα κρεμμυδάκια και ανακάτευε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 3 λεπτά.
    2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Ρίξε τα κρεμμυδάκια σε ένα μπολ. Πρόσθεσε το ρύζι, λίγο αλάτι, και ανακάτεψε καλά σπάζοντας όποια μπαλάκια από κολλημένο ρύζι έχουν σχηματιστεί.
    1.5 κούπα χτεσινό μαγειρεμένο ρύζι, αλάτι
  • Κάνε το ρύζι τραγανό: Βάλε στο τηγάνι 1 κουταλιά της σούπας λάδι και ζέστανε το σε μεσαία προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι ζεσταθεί, πρόσθεσε το ρύζι, άπλωσε το να πάει παντού, και ζούλα το με μία σπάτουλα ή κουτάλι για να γίνει ένα συμπαγές και ομοιόμορφο στρώμα. Άφησε το να ψηθεί μέχρι να χρυσαφίσει η κάτω πλευρά και να γίνει τραγανή, περίπου 8 λεπτά. Βγάλε το από το τηγάνι και κράτα το ζεστό.
    1 κουταλιά της σούπας ουδέτερο λάδι
  • Σόταρε τα λαχανικά: Ρίξε τα λαχανικά σου στο τηγάνι, αλάτισε και σόταρέ τα μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 3-4 λεπτά. Βγάλε τα από το τηγάνι και κράτα τα στην άκρη.
    1 κούπα ανοιξιάτικα λαχανικά
  • Τηγάνισε το αβγό: Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια, πρόσθεσε λίγο ακόμα λάδι αν θέλεις, σπάσε το αβγό, και τηγάνισε το όπως σου αρέσει.
    1 αβγό
  • Παράλληλα, ετοίμασε τη σάλτσα: βάλε όλα την καυτερή σάλτσα, την σάλτσα σόγιας, το μέλι και το ξύδι σε ένα βάζο, καπάκωσε, και κούνα μέχρι να ανακατευτούν.
    ½ κουταλιά της σούπας Sriracha, ½ κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας, ½ κουταλιά της σούπας μέλι, ½ κουταλιά της σούπας ξίδι
  • Και σέρβιρε: Πάρε ένα μπολ. Στρώσε από κάτω το ρύζι. Άπλωσε από πάνω σε μία πλευρά τις πίκλες, και δίπλα τα λαχανικά. Πρόσθεσε το αβγό. Λούσε τα με την σάλτσα. Και πασπάλισε με τον κόλιανδρο και το σουσάμι. Πάρε κουτάλι, πιρούνι, ξυλάκια ή όλα αυτά μαζί, και φάε τα όπως σου αρέσει.
    ½ κουταλιά της σούπας κόλιανδρο ή φρέσκο κρεμμυδάκι, 1 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ασιατική
Λέξεις-κλειδιά: Bowl, leftovers, Vegetarian, Ρύζι

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται.

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close