Από το Μεξικό μπορεί να μην έχω περάσει ούτε από έξω, αλλά με τη μεξικάνικη κουζίνα έχω θέμα, όπως θα έχεις καταλάβει από τα tacos, τα chili, και τις quesadillas που έχω ανεβάσει κατά καιρούς. Είναι αυτή η απλότητα στα υλικά και τις παρασκευές που όμως δίνει εκρηκτικές γεύσεις και τελείως αλήτικα πιάτα, που ταιριάζουν απόλυτα στο καλοκαίρι, που με ξετρελαίνει. Και ένα από τα πιο αλήτικα μεξικάνικα πιάτα ακούει στο όνομα chilaquiles. Στο Μεξικό τρώνε chilaquiles για πρωινό, εσύ θα το φας για brunch, για μεσημεριανό ή για όποτε θέλεις κάτι εύκολο αλλά δυνατό.
Έχουμε και λέμε. Τραγανά chips τορτίγιας (nachos καλέ), που εγώ έβαλα έτοιμα, εσύ μπορείς να ετοιμάσεις τα δικά σου αν κόψεις τορτίγιες καλαμποκιού σε τρίγωνα και τις τηγανίσεις ή τις ψήσεις στον φούρνο, αλλά γιατί να το κάνεις αυτό, πάρε μια σακούλα chips να τελειώνεις. Από πάνω πικάντικη salsa ντομάτας, όπου έχουμε περάσει όλα τα υλικά πρώτα από καυτό τηγάνι για να μαυρίσουν και να αποκτήσουν ελαφρά καπνιστή γεύση. Τηγανητό αβγό με τον κρόκο του να τρέχει από πάνω, γιατί το έχουμε πει, ένα τηγανητό αβγό κάνει τα πάντα καλύτερο. Και μπόλικη αλμυρή φέτα για ένα τελικό kick. Και έτοιμα τα chilaquiles σου. Συνοδεύεται απαραίτητα με παγωμένη μπίρα για να σβήνει το κάψιμο αλλά και γιατί σου αξίζει. Και δε θα χρειαστεί ούτε κρεμμύδι να ψιλοκόψεις. Θα το κάνει για σένα το μπλέντερ. Αλητεία;
Το πιο αλήτικο brunch έρχεται από το Μεξικό και λέγεται Chilaquiles
Υλικά
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 1-2 καυτερές πιπεριές
- ½ λάιμ
- 2 αβγά
- 4 χούφτες chips τορτίγιας (nachos)
- 60 γρ. φέτα
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- φύλλα κόλιανδρου για το σερβίρισμα
- 1 αβοκάντο για το σερβίρισμα
- καυτερή σάλτσα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
- Προετοίμασε τα λαχανικά: Ξεφλούδισε το κρεμμύδι και κόψε το στη μέση, Ξεφλούδισε τα σκόρδα. Κόψε τις ντομάτες στη μέση και βγάλε το κουκούτσι. Κόψε τα κοτσάνια από τις πιπεριές.1 μικρό κρεμμύδι, 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, 1-2 καυτερές πιπεριές, 2 σκελίδες σκόρδο
- Μόλις το τηγάνι κάψει καλά, βάλε τα λαχανικά μέσα με την κομμένη πλευρά στο τηγάνι, και άφησέ τα εκεί χωρίς να τα κουνάς, μέχρι να καραμελώσουν και να αποκτήσουν μαύρα σημάδια, περίπου 5-6 λεπτά. Γύρισέ τα για να αποκτήσουν μαύρα σημάδια και από την άλλη πλευρά.
- Μόλις τα λαχανικά σου καραμελώσουν ωραία, βγάλε τα από το τηγάνι, ρίξε τα στο μπλέντερ, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και πολτοποίησέ τα.
- Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια, ρίξε λίγο ελαιόλαδο, άδειασε τη σάλσα από το μπλέντερ μέσα στο τηγάνι, και άφησέ τη μέχρι να ζεσταθεί, περίπου 3-4 λεπτά. Βγάλε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίξε το χυμό lime, ανακάτεψε και άφησε τη σάλσα στην άκρη.½ λάιμ, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
- Παράλληλα, βάλε ένα δεύτερο τηγάνι στη φωτιά, ρίξε λίγο ελαιόλαδο, και τηγάνισε τα αβγά σου όπως σου αρέσουν. Εδώ να πω ότι αν δεν θέλεις να πλένεις 2 τηγάνια, μπορείς απλά να αδειάσεις τη σάλσα σε ένα μπολ, και να τηγανίσεις τα αβγά στο ίδιο τηγάνι που έκανες τη σάλσα. Βέβαια θα έχεις να πλύνεις το μπολ. Διάλεξε και πάρε.2 αβγά
- Και συναρμολόγησε: Χώρισε τα chips ανάμεσα σε δύο πιάτα. Ρίξε από πάνω τη σάλσα από το τηγάνι, και ανακάτεψε λίγο να πάει παντού. Βάλε από πάνω από ένα τηγανητό αβγό, αλάτισε, και πασπάλισε με τη φέτα και τα φύλλα κόλιανδρου. Ολοκλήρωσε αν θες με φέτες αβοκάντο και καυτερή σάλτσα.4 χούφτες chips τορτίγιας, 60 γρ. φέτα, φύλλα κόλιανδρου, 1 αβοκάντο, καυτερή σάλτσα