Chili sin carne: λαχταριστό, πικάντικο και vegetarian

Ζουμερό και πλούσιο, με κόκκινα φασόλια, γλυκοπατάτες, και μπόλικα λαχανικά, το πιο διάσημο tex-mex πιάτο στην χωρίς κρέας εκδοχή του που θα ικανοποιήσει και τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους.
Ζουμερό και πλούσιο, με κόκκινα φασόλια, γλυκοπατάτες, και μπόλικα λαχανικά, αυτή η χωρίς κρέας εκδοχή θα ικανοποιήσει και τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους.

Κάποιοι, ανώμαλοι από μικροί, λάτρευαν τις πρασινάδες και τα όσπρια από πάντα. Κάποιοι άλλοι, ακόμα και σήμερα βλέπουν μπρόκολο και φεύγουν τρέχοντας. Αυτοί οι δύο συνήθως καταλήγουν μαζί. Αυτό το τσίλι σιν κάρνε είναι και για τους δύο. 

Φαίνεται αρκετά “βρόμικο” για να κάνει το σαλάκι να τρέχει, αλλά είναι γεμάτο μόνο με θρεπτικά λαχανικά και όσπρια. Με όλη την πλούσια και πολύπλοκη γεύση ενός κλασικού τσίλι κον καρνέ, και επιπλέον γλυκοπατάτες για έξτρα ενδιαφέρον σε γεύση και υφή, και ένα μυστικό συστατικό, το κακάο, για απίστευτο βάθος. Ιδανικό πιάτο αν θέλεις να βάλεις περισσότερα λαχανικά στην διατροφή σου ή αν είσαι vegetarian και ψάχνεις νέες γεύσεις.

Άλλοι λόγοι για να το αγαπήσεις; Είναι ακόμα πιο γευστικό την επόμενη μέρα, μπαίνει κατάψυξη, και ταιριάζει με τόσα πολλά toppings που μπορείς κάθε φορά να τρως ένα διαφορετικό πιάτο, ανάλογα με τα κέφια σου. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; 

Τσίλι σιν κάρνε: λαχταριστό, πικάντικο και vegetarian

Ζουμερό και πλούσιο, με κόκκινα φασόλια, γλυκοπατάτες, και μπόλικα λαχανικά, το πιο διάσημο tex-mex πιάτο στην χωρίς κρέας εκδοχή του που θα ικανοποιήσει και τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους. 
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα

Υλικά

Για τo chili:

  • 1 μεσαία γλυκοπατάτα περίπου 300 γρ.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο +λίγο extra
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τσίλι ή πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο καυτερό +λίγο extra
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα +λίγο extra
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ματζουράνα ή ρίγανη +λίγο extra
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κακάο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά , ό,τι χρώμα θες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ¼ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
  • 1 πιπεριά τσίλι ή όσες αντέχεις
  • 1 κονσέρβα 400 γρ. κόκκινα φασόλια
  • 1 κονσέρβα 400 γρ. τομάτες ή 3 φρέσκες ψιλοκομμένες
  • λάιμ ή λεμόνι

Επιλογές για toppings:

  • Κάτι φρέσκο: ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό ή φρέσκο κρεμμυδάκι
  • Κάτι όξινο: μια φέτα λάιμ, γιαούρτι ή sour cream, φρέσκια σάλσα
  • Κάτι κράντσι: nachos ή κολοκυθόσπορους
  • Κάτι καυτερό: έξτρα πιπεριά τσίλι, μπούκοβο, καυτερή σάλτσα
  • Κάτι κρεμώδες: αβοκάντο ή γκουακαμόλε, τυρί που λιώνει όπως τσένταρ, αλλά και κασέρι ή γραβιέρα

Για το ρύζι:

  • ½ φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι ή άλλο μακρύκοκκο άσπρο ρύζι
  • ½ κουταλιά σούπας λάδι ή βούτυρο
  • ¾ του φλιτζανιού νερό ή όσο λένε οι οδηγίες στην συσκευασία
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Ετοίμασε τις πατάτες: Προθέρμανε τον φούρνο στους 200˚C.
    Ξεφλούδισε τις γλυκοπατάτες, κόψε τες σε μπουκιές (κυβάκια) περίπου 2 εκ. και βάλε τες σε ένα ταψί. Πασπάλισέ με λίγο κύμινο, τσίλι, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ρίξε λίγο λάδι και ταρακούνησε το ταψί για να πάει παντού. Βάλε το ταψί στο φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
  • Πάμε στο κυρίως τσίλι: Βάλε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μέχρι να ζεσταθεί, προετοίμασε τα λαχανικά σου. Ψιλόκοψε το κρεμμύδι και βάλε το στην άκρη. Ψιλόκοψε την πιπεριά, το σκόρδο, την τσίλι. Ξεχώρισε τα φύλλα από τον κόλιανδρο και ψιλόκοψε τα κοτσάνια. 
    Μόλις η κατσαρόλα ζεσταθεί, βάλε μια κουταλιά ελαιόλαδο και ρίξε το κρεμμύδι. Σόταρέ το 5 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας ελαφρά. Στην συνέχεια ρίξε την πιπεριά, το σκόρδο, την τσίλι, τα κοτσάνια του κόλιανδρου, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Ανακάτεψε και σόταρέ τα για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
    Ρίξε μέσα στην κατσαρόλα την κονσέρβα με τα φασόλια (μαζί με το ζουμί) και τις ντομάτες, λίγο αλάτι και πιπέρι. Λίγο όμως ε γιατί υπολόγιζε ότι αρκετό από το ζουμί θα εξατμιστεί. Ανακάτεψε σπάζοντας με το κάτω μέρος της κουτάλας τις ντομάτες. Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, και άσε το τσίλι να σιγοβράσει και να πήξει για 25-30 λεπτά. Ρίχνε του μια ματιά που και που, ανακάτευε το, και πρόσθεσε λίγο νερό αν χρειάζεται αραίωμα. 
  • Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να κάνεις το ρύζι: Ξέπλυνε καλά το ρύζι μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό. Έτσι ξεπλένεις το άμυλο που σημαίνει αφράτο ρύζι χωρίς κολλημένους κόκκους. Βάλε μία κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίξε το λάδι (ή βούτυρο) και το ρύζι, και ανακάτεψε μέχρι να καλυφθεί το ρύζι με το λάδι. Ρίξε το νερό και μια πρέζα αλάτι. Μόλις το νερό βράσει, χαμήλωσε αρκετά την φωτιά, καπάκωσέ, και άφησε το για όσο χρόνο λένε οι οδηγίες στο πακέτο (για μπασμάτι συνήθως είναι 12 λεπτά). Μπορείς να ρίχνεις καμιά ματιά, αλλά μην το παρακάνεις.
    Μόλις περάσει ο χρόνος, τσέκαρε με μια σπάτουλα ότι το νερό έχει εξατμιστεί από τον πάτο, σβήσε το μάτι, άφησε το καπακωμένο 5 λεπτά σε κλειστό μάτι να αχνίσει. Πριν σερβίρεις, ανακάτεψε το ρύζι με μια πλαστική σπάτουλα για να το κάνεις αφράτο και fluffy (όχι με πιρούνι, θα μου το πληγώσεις). 
  • Και σέρβιρε: Ψιλόκοψε τα φύλλα κόλιανδρου, κόψε τα λάιμ και ότι άλλο topping θα χρησιμοποιήσεις.
    Βγάλε τις πατάτες από τον φούρνο, τσίμπα μία – δύο επί τόπου δε σε βλέπει κανείς, ρίξε τις στην κατσαρόλα, πρόσθεσε τον περισσότερο κόλιανδρο (κράτα λίγο και για το σερβίρισμα) και ανακάτεψε. Ρίξε λίγο λάιμ, δοκίμασε, και πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι ή μπαχαρικά αν χρειάζεται.
    Πάρε ένα μπολ ή ένα βαθύ πιάτο, βάλε ρυζάκι, μία γενναία ποσότητα τσίλι και από πάνω μια ακόμα πιο γενναία ποσότητα από τα toppings της επιλογής σου και μια φέτα λάιμ. Πάρε το μπολ, μπες κάτω από την κουβέρτα, και απόλαυσε.
    Ζουμερό και πλούσιο, με κόκκινα φασόλια, γλυκοπατάτες, και μπόλικα λαχανικά, αυτή η χωρίς κρέας εκδοχή θα ικανοποιήσει και τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους.

Σημειώσεις

  • Το φανταστικό με το τσίλι, και βασικά με κάθε comfort φαγάκι που μπαίνει σε μπολ, είναι το απογειώνεις με αυτά που θα προσθέσεις από πάνω. Δοκίμασε λοιπόν το τσίλι, βάλε αλάτι και όσο λάιμ χρειάζεται, και από πάνω 3-4 διαφορετικά toppings ανάλογα με τις ορέξεις σου. Έτσι μπορείς να έχεις ποικιλία γεύσεων και υφών σε κάθε μπουκιά.
  • Το τσίλι είναι από τα φαγητά που είναι ακόμα καλύτερα την επόμενη μέρα. Κάνε διπλή μερίδα (ή όσες χωράει η κατσαρόλα σου), βάλε την στο ψυγείο και απόλαυσε την μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες. Ή αν είσαι σαν κι εμένα κι αρνείσαι να φας το ίδιο φαγητό δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, βάλε τις έξτρα μερίδες σε ατομικά σακουλάκια μέσα στην κατάψυξη και έτσι θα ξέρεις ότι ένα τσίλι σε περιμένει πάντα στις δύσκολες ώρες. 
  • Ό,τι περίσσεψε μπορείς να το φας τις επόμενες μέρες σαν ντιπ με νάτσος ή να το τυλίξεις μαζί με το ρύζι και τα toppings μέσα σε τορτίγια σαν μπουρίτο.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Μεξικάνικη
Λέξεις-κλειδιά: Όσπρια
Ζουμερό και πλούσιο, με κόκκινα φασόλια, γλυκοπατάτες, και μπόλικα λαχανικά, αυτή η χωρίς κρέας εκδοχή θα ικανοποιήσει και τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους.

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Πάρε μέρος στη συζήτηση

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close