Χυλοπίτες με ζουμερή σάλτσα ντομάτας, δροσερή σάλτσα γιαουρτιού, και πικάντικο, αρωματικό βούτυρο

Ένας συνδυασμός - κόλαση από 3 σάλτσες που βρίσκουμε στα μαντί, εδώ πάνω σε λαχταριστές χυλοπίτες. Έτοιμο σε 15’.
Ένας συνδυασμός - κόλαση από 3 σάλτσες που βρίσκουμε στα μαντί, εδώ πάνω σε λαχταριστές χυλοπίτες. Έτοιμο σε 15’.

Ένα πράγμα που ζηλεύω όταν πηγαίνω σε κούρδικο είναι τα μαντί, αυτά τα χειροποίητα γεμιστά ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και γιαουρτιού. Επειδή ακόμα δεν έχω καταφέρει να τα βρω σε meatless εκδοχή, μένω πάντα με τη λιγούρα. Βέβαια, επειδή το φιλοσόφησα έντονα το θέμα, ξέρεις, αυτές τις ώρες που κανονικά θα έπρεπε να κάτσεις να κάνεις δουλειά αλλά εσύ κοιτάς το ταβάνι αναλογιζόμενο που πάει η ζωή σου, κατάλαβα λοιπόν, ότι αυτό που με τρελαίνει σε αυτό το πιάτο δεν είναι η γέμιση, που άλλωστε εγώ και τα γεμιστά ζυμαρικά δεν είμαστε και besties, αλλά η σάλτσα. Οι σάλτσες για την ακρίβεια. Αυτή η ζουμερή, ζεστή ντοματένια, αυτή η δροσερή, σκορδάτη και ελαφρά ξινούτσικη γιαουρτένια, και αυτό το πλούσιο, πικάντικο βούτυρο που μοσχοβολάει δυόσμο από πάνω. Ξεχωριστά τέλειες, αλλά σε συνδυασμό μπόμπα. 

Ε δεν ήθελε και πολύ. Tις ετοίμασα σε λιγότερο από 15 λεπτά, τις ξάπλωσα πάνω σε χωριάτικες χυλοπίτες, τις πασπάλισα με σουμάκ, και καλησπέρα νέο ονειρεμένο weeknight dinner.

Χυλοπίτες με ζουμερή σάλτσα ντομάτας, δροσερή σάλτσα γιαουρτιού, και πικάντικο, αρωματικό βούτυρο

Ένας συνδυασμός – κόλαση από 3 σάλτσες που βρίσκουμε στα μαντί, εδώ πάνω σε λαχταριστές χυλοπίτες. Έτοιμο σε 15’.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 minutes

Υλικά

  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξερό
  • 1 κονσέρβα ντομάτες ή 2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας
  • 250 γρ. χυλόπιτες ή άλλο ζυμαρικό
  • αλάτι
  • σουμάκ , προαιρετικά

Εκτέλεση

  • Εκτέλεση:
  • Βάλε μία κατσαρόλα αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει, και ένα τηγάνι σε μεσαία φωτιά να ζεσταθεί.
  • Ετοίμασε τη σάλτσα γιαουρτιού: αν έχεις προνοήσει να βγάλεις το γιαούρτι από το ψυγείο μέχρι να φτάσει θερμοκρασία δωματίου, καλώς. Αν δεν έχεις φροντίσει, no worries, βάλε απλά ένα μπολ πάνω από το νερό που βράζει, τύπου μπεν μαρί, ρίξε το γιαούρτι και κάνε το δυο σβούρες για να ζεσταθεί ελάχιστα. Όχι πολύ, θα κόψει. Λιώσε μία σκελίδα σκόρδο και ρίξε την στο γιαούρτι, αν θες βέβαια, πρόσθεσε αλάτι, ανακάτεψε και άφησέ το στην άκρη.
  • Ετοίμασε το αρωματικό βούτυρο: στο τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Ρίξε μέσα το μπούκοβο και τον δυόσμο, και ανακάτεψε για ένα λεπτό μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Ρίξε το βούτυρο σε ένα μπολάκι και κράτα το στην άκρη και αυτό.
  • Ετοίμασε τη σάλτσα ντομάτας: στο τηγάνι, σε όσο λάδι έχει μείνει μέσα, ρίξε μία σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη, και ανακάτεψε για 30’ μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Πρόσθεσε τη ντομάτα, τον πελτέ και αλάτι, ανακάτεψε, μέχρι να καραμελώσει και να δέσει λίγο, γύρω στα 7-8 λεπτά.
  • Παράλληλα, βράσε τις χυλοπίτες. Ρίξε τες μέσα στο ζεστό νερό, και βράσε τες για 30” λιγότερο από ότι λένε οι οδηγίες στη συσκευασία.
  • Κράτα λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά, και ρίξε τις χυλοπίτες μέσα στη σάλτσα ντομάτας και ανακάτεψε για να πάει παντού. Αν χρειάζεται, πρόσθεσε και λίγο από το νερό που έχεις κρατήσει για να γίνει πιο πλούσια η σάλτσα.
  • Και σέρβιρε: βάλε τις χυλοπίτες σε δύο βαθιά πιάτα, πρόσθεσε τη σάλτσα γιαουρτιού από πάνω, πασπάλισε το λιωμένο βούτυρο για να πάει παντού, και τελείωσε με λίγο σουμάκ αν έχεις για την τσαχπινιά. Πιρούνι, ορμάς, και πες γεια στο νέο σου weeknight dinner.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Ζυμαρικά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close