Çılbır: Ta αβγά με γιαούρτι που θα σου γίνουν εμμονή

Πικάντικο ζεστό βούτυρο, σκορδάτο γιαούρτι, κρόκος που τρέχει και μυρωδάτος άνηθος. Μπορεί να ακούγεται περίεργος συνδυασμός, αλλά πίστεψε με, είναι μια αποκάλυψη!

Πικάντικο ζεστό βούτυρο, σκορδάτο γιαούρτι, κρόκος που τρέχει και μυρωδάτος άνηθος. Μπορεί να ακούγεται περίεργος συνδυασμός, αλλά πίστεψε με, είναι μια αποκάλυψη!

Το ομολογώ. Έχω εμμονή με τα αβγά. Θα μπορούσα να τρώω αβγά κάθε μέρα, σε κάθε γεύμα, με κάθε διαφορετικό τρόπο. Που σχεδόν το κάνω δηλαδή. Όταν βλέπω κρόκο να τρέχει, κάτι βαθιά μέσα στην ψυχή μου με καλεί, σα σειρήνα στην ομίχλη

Όταν όμως έπεσα πάνω στο cilbir, η ιδέα να φάω αβγά με γιαούρτι δεν μπορώ να πω ότι μου έκανε και πολύ κούκου. Ευτυχώς, αυτό το λιωμένο πικάντικο βούτυρο σε συνδυασμό με την ανάγκη μου να δοκιμάζω ό,τι πιο κουλό υπάρχει, με έκαναν να του δώσω μία ευκαιρία. Και πλέον είμαι εξαρτημένη.

Αρχικά να πω ότι το γιαούρτι δεν είναι γιαούρτι, αλλά είναι ένα σκορδάτο ποίημα, κάτι σαν τζατζίκι χωρίς (θα το πω κι ας πέσετε να με φάτε) το ενοχλητικό αγγούρι. Ο γλυκός κρόκος που τρέχει πάνω στο υπέροχα ξινό γιαούρτι είναι μια αποκάλυψη, τόσο που απορείς γιατί ενώ τόσα χρόνια τρως τα πάντα με τζατζίκι, δε σκέφτηκες ποτέ να το φας με αβγά. Το πικάντικο βούτυρο πάλι, οκ το περιμένουμε, όπου και να το βάλεις ένα έπος θα είναι. Αλλά εδώ δίνει μια απίστευτη ένταση η οποία σβήνει γλυκά – γλυκά με το γιαούρτι και δένει τα πάντα μαζί. Όλο το πιάτο είναι ένα μυρωδάτο, απαλό και αέρινο σύννεφο που τρώγεται αμάσητο και πάει τέλεια με το κρατσανιστό ψωμί.

Για την ιστορία, çılbır (προφέρεται τσιλμπίρ με βαθύ το ιιιιι), σημαίνει “αβγό ποσέ” στα τουρκικά, από όπου και κρατάει η σκούφια του. Εδώ όμως και κάποιους αιώνες έχει καθιερωθεί σαν όνομα για το συγκεκριμένο πιάτο, που ήταν από τα αγαπημένα φαγητά του Σουλτάνου Abdul Hamid του 2ου. Έτσι για να δείτε τι βασιλική περιποίηση σας έχω.

Çılbır: Ta αβγά με γιαούρτι που θα σου γίνουν εμμονή

Πικάντικο ζεστό βούτυρο, σκορδάτο γιαούρτι, κρόκος που τρέχει και μυρωδάτος άνηθος. Μπορεί να ακούγεται περίεργος συνδυασμός, αλλά πίστεψε με, είναι μια αποκάλυψη!
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 λεπτά

Υλικά

  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο άνηθο , και λίγο έξτρα για το σερβίρισμα
  • αλάτι
  • 1 αβγό
  • ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ετοίμασε το γιαούρτι: σε ένα μπολ λιώσε το σκόρδο, ρίξε από πάνω το λεμόνι, και άφησέ το 5 λεπτά για να σπάσει λίγο η σκορδίλα. Πρόσθεσε το γιαούρτι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, και άφησέ το στην άκρη για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πόσαρε το αβγό: βάλε ένα κατσαρολάκι με νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να σχηματίζει φυσαλίδες, χαμήλωσε τη φωτιά για να το διατηρήσεις σε αυτή την κατάσταση. Σπάσε το αβγό πρώτα σε ένα φλιτζανάκι, και από το φλιτζανάκι ρίξε το απαλά στο νερό. Βράσε το μέχρι να σφίξει το ασπράδι αλλά να μείνει μαλακός ο κρόκος, περίπου 3-4 λεπτά. Μπορείς να το βγάλεις με μία τρυπητή κουτάλα (αυτή για τα μακαρόνια κάνει τέλεια τη δουλειά) και να τσεκάρεις πιέζοντας απαλά πρώτα το ασπράδι και μετά τον κρόκο. Όταν είναι έτοιμο, βγάλε το με την τρυπητή κουτάλα, και βάλε το πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει.
    Αν σκοπεύεις να φρυγανίσεις το ψωμί σου, τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσεις.
  • Ετοίμασε το πικάντικο βούτυρο: στο ενδιάμεσο, ζέστανε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή σε ένα μπρίκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει, περίπου 1-2 λεπτά. Μην το αφήσεις παραπάνω γιατί θα καεί πριν καν το καταλάβεις. Βγάλε το από την φωτιά, ρίξε μέσα το μπούκοβο, πάρε μια τζούρα βουτυρίλας, και ανακάτεψε.
  • Σέρβιρε αμέσως: πάρε ένα ρηχό μπολάκι, στρώσε μέσα το γιαούρτι με ένα κουτάλι αφήνοντας ένα βαθούλωμα στο κέντρο, ακούμπησε από πάνω το ποσέ αβγό, ρίξε το λιωμένο βούτυρο κυκλικά να πάει παντού, και σκόρπισε λίγο επιπλέον άνηθο από πάνω. Πάρε το ψωμάκι σου, και ετοιμάσου για αέρινες βούτες.

Σημειώσεις

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνεις ένα αβγό ποσέ. Μπορείς να τους δεις όλους σε ένα τέλειο συγκριτικό εδώ. Ο δικός μου αγαπημένος είναι αυτός που περιγράφω παραπάνω. Τη μέθοδο με το ξίδι την αποφεύγω γιατί δε μου αρέσει η γεύση που αφήνει στο αβγό. Όποια μέθοδο και να διαλέξεις, να ξέρεις ότι το βασικό για τέλεια, ολοστρόγγυλα instagramικά ποσέ αβγά είναι να ξεκινήσεις με πολύ φρέσκα και καλής ποιότητας αβγά. Μπορείς βέβαια πάντα να τηγανίσεις το αβγό μέσα στο βούτυρο και να το σερβίρεις πάνω στο γιαούρτι. Πάλι έπος θα είναι.
Γεύμα: Brunch
Κουζίνα: Ανατολίτικη, Τουρκική
Λέξεις-κλειδιά: Vegetarian, Αβγά

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Close
Surtuko © Copyright 2021
Close