fbpx

Για αυτά τα δύο ανατολίτικα bowl με ρεβύθια, θα χρειαστεί να μαγειρέψεις μόνο μία φορά

Ένα bowl με χούμους και μελιτζάνες, και ένα bowl με γιαούρτι και πικάντικα φουρνιστά ρεβύθια. Θα τα ετοιμάσεις ταυτόχρονα και χωρίς πολλά-πολλά, και θα τα φας σε διαφορετικές μέρες. Γιατί είπε κανείς ότι πρέπει να μαγειρεύουμε κάθε μέρα;
Ένα bowl με χούμους και μελιτζάνες, και ένα bowl με γιαούρτι και πικάντικα φουρνιστά ρεβύθια. Θα τα ετοιμάσεις ταυτόχρονα και χωρίς πολλά-πολλά, και θα τα φας σε διαφορετικές μέρες. Γιατί είπε κανείς ότι πρέπει να μαγειρεύουμε κάθε μέρα;

Αυτή είναι μια συνταγή για εσένα που βαριέσαι να μαγειρεύεις για τον εαυτό σου μόνο, και που δεν θέλεις να φας το ίδιο φαγητό ξανά μέσα στην εβδομάδα. Γιατί αυτή είναι μια συνταγή για να μαγειρέψεις μία φορά μόνο και να έχεις δύο διαφορετικά bowl, για να φας το ένα τώρα, και το άλλο λίγες μέρες μετά. Βασικά σχεδόν δεν θα μαγειρέψεις δηλαδή αφού το μόνο που έχεις να κάνεις, πέρα από μια προετοιμασία πανευκολίδου, είναι να βράσεις ένα αβγό. Και ο φούρνος σου θα κάνει όλο το μαγείρεμα για εσένα. Αυτή επίσης είναι μία συνταγή για το πως να κάνεις το τέλειο χούμους από μία κονσέρβα ρεβύθια. Και αυτή τέλος είναι και μία συνταγή για να φτιάξεις πικάντικα φουρνιστά ρεβύθια τα οποία μπορείς να τσακίσεις ως σνακ. 

Αλλά να τα πάρω από την αρχή και να σου πω για τα μπολ. Το πρώτο, είναι ένα χούμους bowl, εμπνευσμένο από το sabich, ένα κολασμένο σάντουιτς που τρώνε για πρωινό στο Tel Aviv. Ναι, γιατί το χούμους δεν είναι ανάγκη να το τρως μόνο για μεζέ, μπορείς να το βάλεις σε μπολ με καλούδια από πάνω και να το κάνεις ένα ωραιότατο κυρίως. Τα από πάνω καλούδια του είναι μελιτζάνες φουρνιστές και καυτές, δροσερή αγγουροντοματοσαλάτα ψιλοκομμένη, όπως την τρώνε στην ανατολή, ένα αβγό με τον κρόκο να τρέχει, γιατί μην το λέμε κάθε φορά, ένα αβγό κάνει τα πάντα καλύτερα, και μια λεμονάτη σως από ταχίνι που δένει τα πάντα.

Το δεύτερο, είναι ένα yogurt bowl πάλι με ανατολίτικα αρώματα, γιατί ναι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το γιαούρτι για βάση ενός μπολ με άκρως λιμπιστικά αποτελέσματα, βλέπε εδώ και εδώ. Από πάνω έχει τραγανά και πικάντικα ρεβύθια, τα ίδια ρεβύθια από την κονσέρβα που δεν έγιναν χούμους, την υπόλοιπη σαλάτα και την υπόλοιπη σως ταχίνι, που όμως μαζί με το δροσερό, ξινούτσικο γιαούρτι και τα κρατσανιστά ρεβύθια δίνουν ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία πανεύκολη. Ξεκινάς με μία κονσέρβα ρεβύθια, ή με βρασμένα ρεβύθια αν προτιμάς. Τα μισά (και λιγότερα) θα τα ψήσεις στον φούρνο, μαζί με τις μελιτζάνες του πρώτου μπολ. Όσο αυτά ψήνονται, θα χτυπήσεις στο μπλέντερ το χούμους, θα ψιλοκόψεις την σαλάτα, θα ανακατέψεις τη σως ταχίνι, και θα βράσεις το αβγό. Τη μισή σαλάτα και τη μισή σως θα τα βάλεις στο ψυγείο για 3-4 μέρες, μέχρι να έρθει η στιγμή να ετοιμάσεις το δεύτερο μπολ. Όπου το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ένα γρήγορο ανακάτεμα στο γιαούρτι, και απλά να το συναρμολογήσεις. Θα τα φας προαιρετικά με κουτάλι, και αναγκαστικά με μπόλικο ψωμί ή πίτες για ατέλειωτες βούτες. 

Για αυτά τα δύο ανατολίτικα bowl με ρεβύθια, θα χρειαστεί να μαγειρέψεις μόνο μία φορά

Ένα bowl με χούμους και μελιτζάνες, και ένα bowl με γιαούρτι και πικάντικα φουρνιστά ρεβύθια. Θα τα ετοιμάσεις ταυτόχρονα και χωρίς πολλά-πολλά, και θα τα φας σε διαφορετικές μέρες. Γιατί είπε κανείς ότι πρέπει να μαγειρεύουμε κάθε μέρα; 
ΜΕΡΙΔΕΣ 1 x2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 40 λεπτά

Υλικά

Για το hummus bowl:

  • 1 μικρή μελιτζάνα τσακώνικη
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αβγό
  • αλάτι
  • σουμάκ ή πάπρικα
  • πίτες ή ψωμί για το σερβίρισμα

Για τα τραγανά ρεβύθια:

  • κονσέρβας ρεβύθια ή μισή κούπα βρασμένα ρεβύθια
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για το χούμους:

  • κονσέρβας ρεβύθια ή 1 κούπα βρασμένα ρεβύθια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι , τον χυμό του
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 παγάκια
  • 2-3 κουταλιές της σούπας από το ζουμί των ρεβυθιών
  • αλάτι

Για την ανατολίτικη σαλάτα:

  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • ¼ λεμονιού , τον χυμό του
  • 1 ντομάτα
  • 1 αγγουράκι
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό
  • αλάτι
  • σουμάκ προαιρετικά

Για τη σως ταχίνι:

  • 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού νερό , και περισσότερο αν χρειαστεί
  • ¼ λεμονιού , τον χυμό του

Για το yogurt bowl:

  • 1 σκελίδα σκόρδο προαιρετικά
  • ½ λεμόνι , τον χυμό του
  • 1 στραγγιστό γιαούρτι (200 γρ)
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • σουμάκ προαιρετικά
  • πίτες ή ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 210° C.
  • Ψήσε τη μελιτζάνα: Κόψε τη μελιτζάνα σε ροδέλες, περίπου 1 εκ. Άλειψέ τες με λίγο ελαιόλαδο, αλάτισε, πασάλειψε ωραία να πάει παντού, άπλωσέ τες σε ένα μικρό ταψί να μήν ακουμπάνε, βάλε τες στον φούρνο και ψήσε τες μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν, περίπου 30 λεπτά.
    1 μικρή μελιτζάνα, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι
  • Πάμε στα τραγανά ρεβύθια: Πάρε την κονσέρβα ρεβύθια, στράγγιξέ τη, αλλά κράτα το ζουμί, θα σου χρειαστεί στο χούμους. Χώρισε το 1/3 περίπου της κονσέρβας (1/2 κούπα) ρεβύθια, βάλε τα σε ένα σουρωτήρι, και σκούπισέ τα καλά με χαρτί. Βάλε τα σε ένα ταψάκι σε μία στρώση, πασπάλισέ τα με το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι, και το ελαιόλαδο. Ταρακούνα τα να πασαλειφτούν καλά, και βάλε τα και αυτά στον φούρνο μέχρι να συρρικνωθούν λίγο και να γίνουν τραγανά, περίπου 20-25 λεπτά. Λογικά θα σου βγουν την ίδια ώρα με τις μελιτζάνες. Όταν τα ρεβίθια ψηθούν, αν δεν τα φας αμέσως, βάλε τα σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς για μέχρι 10 μέρες.
    ⅓ κονσέρβας ρεβύθια, ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο, ¼ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα, 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, αλάτι
  • Όσο αυτά ψήνονται, καιρός να ασχοληθείς με τα υπόλοιπα, αρχίζοντας με το χούμους. Βάλε τα υπόλοιπα (1 κούπα) ρεβύθια σε ένα μπολ και τρίψε τα ελαφρά για να φύγει η φλούδα. Γέμισε το μπολ με νερό και οι φλούδες θα επιπλέουν στην επιφάνεια, έτσι θα είναι πιο εύκολο να τις μαζέψεις. Σούρωσέ τα καλά.
    Βάλε σε ένα μπλέντερ τα ρεβίθα, το σκόρδο, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, τον χυμό από το μισό λεμόνι, το κύμινο, 1 παγάκι, λίγο αλάτι και χτύπα σε μέτρια ταχύτητα για 7-8 λεπτά. Το παγάκι θα κρατήσει χαμηλά τη θερμοκρασία, έτσι το χούμους σου θα είναι βελούδινο και γυαλιστερό. Δοκίμασε, και πρόσθεσε και όσο από το υπόλοιπο λεμόνι χρειάζεται. Αν το χούμους είναι πολύ πηχτό, ρίξε το ζουμί από τα ρεβύθια, 1 κουταλιά τη φορά και ξαναχτύπα. Χτύπα 2-3 λεπτά ακόμα σε δυνατή ταχύτητα, για να γίνει το χούμους σούπερ κρεμώδες. Στο τέλος δοκίμασε και πρόσθεσε κι άλλο λεμόνι, αλάτι, κύμινο ή ταχίνι, ανάλογα με τις γεύσεις σου, γιατί ό,τι γουστάρουμε κάνουμε.
    ⅔ κονσέρβας ρεβύθια, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 λεμόνι, ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 1 παγάκια, αλάτι, 2-3 κουταλιές της σούπας από το ζουμί των ρεβυθιών
  • Πάμε στη σαλάτα: Ψιλόκοψε το κρεμμύδι, βάλε το σε ένα μπολ και ράντισε με το λεμόνι. Αυτό θα βοηθήσει να φύγει λίγο η αψάδα. Κόψε τη ντομάτα και το αγγουράκι σε κομμάτια, και ρίξε τα στο μπολ μαζί με τον κόλιανδρο ή τον μαϊντανό. Αλάτισε, ρίξε σουμάκ αν χρησιμοποιείς, ανακάτεψε, και άφησέ τη στην άκρη. Όση δεν χρησιμοποιήσεις τη βάζεις στο ψυγείο σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς, για 2-3 μέρες.
    1 μικρό κρεμμύδι, ¼ λεμονιού, 1 ντομάτα, 1 αγγουράκι, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό, αλάτι, σουμάκ
  • Βράσε το αβγό: βάλε σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι νερό να βράσει, και ρίξε το αβγό, προσεκτικά, και βράσε το για 7 λεπτά ακριβώς. Όταν το βγάλεις, βάλε το σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.
    1 αβγό
  • Για τη σως ταχίνι, σε ένα βαζάκι ρίξε το ταχίνι με 2 κουταλάκια του γλυκού νερό και ανακάτεψε αρκετά με ένα κουταλάκι μέχρι το μείγμα να αραιώσει και να αλλάξει χρώμα. Αν χρειάζεται, αραίωσε τη σως με λίγο νερό. Πρόσθεσε λίγο λεμόνι, ανακάτεψε, δοκίμασε και συμπλήρωσε λεμόνι αν χρειάζεται. Τη σως που δεν θα χρησιμοποιήσεις θα τη βάλεις στο ψυγείο, καπακωμένη.
    2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, 2 κουταλάκια του γλυκού νερό, ¼ λεμονιού
  • And that’s it. Πάμε για συναρμολόγηση. Για το μπολ με το χούμους πρώτα. Πάρε ένα μπολ (χελόουυυ). Άπλωσε το χούμους. Από πάνω, στη μία πλευρά βάλε με ένα κουτάλι τη σαλάτα. δίπλα τις μελιτζάνες, και παραδίπλα το αβγό. Ράντισε από πάνω με τη σως ταχίνι, λίγο ελαιόλαδο, σουμάκ ή πάπρικα ή και τα δύο, πάρε ψωμί και ετοιμάσου για βούτες.
    σουμάκ ή πάπρικα, πίτες ή ψωμί για το σερβίρισμα
  • Για το μπολ γιαουρτιού: Σε 2-3 μερούλες, πάρε ένα μπολ (δις). Βάλε το σκόρδο με τον χυμό λεμόνι, και άφησέ τα για λίγο. Αυτό θα βοηθήσει λίγο να σπάσει η σκορδίλα, αν τραβάς τέτοια ζόρια δηλαδή. Ρίξε μέσα το γιαούρτι και λίγο αλάτι, ανακάτεψε καλά, δοκίμασε, προσάρμοσε. Όταν είσαι οκ με τη γεύση, άπλωσε ωραία τη γιαουρτοσός με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, για να προετοιμάσεις χώρο για τα υπόλοιπα. Βάλε με ένα κουτάλι τη σαλάτα στο κέντρο, και από πάνω τα τραγανά ρεβύθια. Ράντισε με τη σως ταχίνι, λίγο ελαιόλαδο, σουμάκ, πάρε ψωμί και ξαναετοιμάσου για βούτες.
    ½ λεμόνι, 1 στραγγιστό γιαούρτι, αλάτι, ελαιόλαδο, σουμάκ, πίτες ή ψωμί, 1 σκελίδα σκόρδο

Σημειώσεις

Αν θέλεις να ξεπικρίσεις πρώτα τη μελιτζάνα, θα πάρεις τις ροδέλες, θα τις αλατίσεις, θα τις βάλεις σε ένα σουρωτήρια για 30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους, θα τις ξεπλύνεις και θα τις στεγνώσεις καλά με χαρτί. Αλλά εφόσον δεν τις τηγανίζουμε, δεν το θεωρώ και πολύ απαραίτητο.
Δε χρειάζεται να σου πω ότι μπορείς να πολλαπλασιάσεις τις ποσότητες από το χούμους και να το έχεις στο ψυγείο για να κάνεις σάντουιτς ή πιατέλες με λαχανικά για ένα γρήγορο μεσημεριανό. Ούτε χρειάζεται να σου πω να κάνεις παραπάνω τραγανά ρεβύθια για να τσιμπολογάς σαν σνακ. Αλλά θα στο πω.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Bowl, Vegetarian

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close