Αυτό το post είναι μια καταγγελία απέναντι στην κατάφωρη αδικία που γίνεται απέναντι στην φασολάδα. Ενώ οι φακές και τα ρεβίθια έχουν πάρει τα πάνω τους, την ταπεινή φασολάδα την έχουμε αφήσει έξω από αυτό το πάρτι. Κι ας είναι η πιο νόστιμη απ’ όλες τις οσπριοσούπες (Ποιος το λέει; Εγώ. Τέλος). Καιρός να το διορθώσουμε.
Συνταγή για παραδοσιακή φασολάδα εδώ δε θα βρεις, και αν τη θες #ρώτατημάνα σου που λέει και ο thiscookingman. Για πειραγμένη όμως, συνέχισε να διαβάζεις.
Λοιπόν. Καρότα, ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, ψήνονται στον φούρνο μέχρι να καραμελώσουν και να βγάλουν στο φουλ τη νοστιμιά τους, γιατί άλλο φουρνιστό και άλλο βραστό όπως και να το κάνουμε. Πέφτουν στην κατσαρόλα μαζί με μία κονσέρβα φασόλια, γιατί ποιο έχει χρόνο για μουλιάσματα*, και μαζί με όλα τα συμπαρομαρτούντα, βλέπε δαφνόφυλλα, μαϊντανό, σέλερι και εννοείται μπούκοβο. Ένα γρήγορο βρασιματάκι μέχρι να δέσουν όλα μαζί, και μετά μπλέντερ για να γίνει ένα βελούδινο και χυλωμένο έπος, που με κάθε κουταλιά θα σου θυμίζει λίγο μανούλα, αλλά θα σου κλείνει και λίγο τσαχπίνικα το μάτι. How YOU doin’?
* Αν πάλι έχεις χρόνο για μουλιάσματα, θα βρεις και οδηγίες για να ξεκινήσεις από ξερά φασόλια.
Και επειδή θα μαγειρεύεις που θα μαγειρεύεις, ψήσε παράλληλα και λίγα καρότα παραπάνω για να φας αύριο αυτό εδώ το μπολ με καραμελωμένα καρότα σε λεμονάτο γιαούρτι, και κάνε λίγη φασολάδα παραπάνω, για να φτιάξεις μεθαύριο αυτά τα τσιγαριστά φασόλια με αβγό και καπνιστό τυρί . Ορίστε. 3 σε 1 στο έκανα.
Φασολάδα βελουτέ με φουρνιστά λαχανικά
Υλικά
- 2 μέτρια καρότα ή 5-6 baby
- 1 κρεμμύδι
- 5-6 ντοματίνια ή 1 ντομάτα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 κλαδάκια θυμάρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κονσέρβα φασόλια μέτρια ή μισή κούπα ξερά
- 650 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- ¼ ματσάκι σέλινο , τα φύλλα και τα κοτσάνια
- ¼ ματσάκι μαϊντανό (κράτησε λίγα φύλλα για το σερβίρισμα)
- αλάτι
- φέτα για το σερβίρισμα , προαιρετικά
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσεις ξερά φασόλια, ξέπλυνέ τα και βάλε τα να μουλιάσουν με αρκετό νερό όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα, πέτα το νερό, βάλε τα φασόλια σε μια μεσαία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, πρόσθεσε ένα δαφνόφυλλο και αρκετό νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 5 εκ. Μόλις βράσει το νερό, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ τα να σιγοβράσουν με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 1,5 ώρα. Σούρωσέ τα, κράτα το νερό και άφησέ τα στην άκρη.
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 200° C.
- Ψήσε τα λαχανικά: Κόψε τα κοτσάνια από τα καρότα και αν είναι μεγάλα, κόψε τα στα 2. Ξεφλούδισε το κρεμμύδι και κόψε το στην μέση. Βγάλε το κουκούτσι από την ντομάτα και κόψε την στη μέση. Πάρε ένα ταψί και βάλε τα όλα μέσα, μαζί με το σκόρδο και τα φυλλαράκια από το θυμάρι. Πασάλειψε με μπούκοβο, ελαιόλαδο και αλάτι, ανακάτεψε για να πάνε παντού, και άπλωσε τα στο ταψί έτσι ώστε να μην ακουμπάνε. Ψήσε τα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα, για περίπου 35-40 λεπτά.
- Βάλε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ζούλα τα σκόρδα να βγάλουν την ψύχα του και ρίξε τα μέσα μαζί με τα λαχανικά, την κονσέρβα φασόλια μαζί με τα ζουμιά, τον ζωμό, το δαφνόφυλλο, το σέλινο, τον μαϊντανό και αλάτι. Ανακάτεψε και βράσε για 15 λεπτά μέχρι να δέσουν οι γεύσεις.Αν έχεις ξεκινήσει με ξερά φασόλια, πρόσθεσε μισό ποτήρι νερό παραπάνω. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το νερό μέσα στο οποίο έχουν βράσει.
- Ψάρεψε τα περισσότερα κοτσάνια από το σέλινο και τον μαϊντανό, άφησε μερικά για την γεύση αν θες. Πολτοποίησε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ. Ανακάτεψε, δοκίμασε, και διόρθωσε το αλάτι αν χρειάζεται. Αραίωσε με ζεστό νερό αν θέλεις για να πετύχεις την πυκνότητα που σου αρέσει.
- Και σέρβιρε: μοίρασε την φασολάδα σε δύο βαθιά πιάτα, και πασπάλισε με φέτα, φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπούκοβο και λίγο ελαιόλαδο.