Grilled cheese sandwich με καραμελωμένα κρεμμύδια, μετσοβόνε και σύκο

Το καπνιστό μετσοβόνε συναντάει τα γλυκά, καραμελωμένα κρεμμύδια, μέσα σε ένα αφράτο, χρυσοψημένο ψωμάκι. Τα λόγια είναι περιττά για το απόλυτο σάντουιτς!
Το καπνιστό μετσοβόνε συναντάει τα γλυκά, καραμελωμένα κρεμμύδια, μέσα σε ένα αφράτο, χρυσοψημένο ψωμάκι. Τα λόγια είναι περιττά για το απόλυτο σάντουιτς!

Θα κάτσω να καραμελώνω κρεμμύδια μισή ώρα για ένα σάντουιτς; Ναι, θα κάτσεις να καραμελώνεις κρεμμύδια για (τουλάχιστον) μισή ώρα για ένα σάντουιτς. Και το λέω εγώ αυτό που, ας το θέσω κομψά, η υπομονή δεν είναι μία από τις αρετές μου. 

Αρχικά δεν έχεις να κάνεις και πολλά. Ένα ανακάτεμα ρίχνεις που και που, και όσο η θερμότητα από το τηγάνι κάνει όλη τη δουλειά. Κατά δεύτερον, δε θα καραμελώσεις κρεμμύδια μόνο για αυτό το sandwich, αλλά θα κάνεις όσα χωράνε στο τηγάνι σου, θα τα βάλεις στο ψυγείο, και θα τα φας με τα τυριά σου, ή θα τα βάλεις στα burger σου, στα hot-dog σου, στην φάβα σου ή ακόμα και στο φακόρυζο. Αλλά ο βασικός λόγος είναι ότι αυτό το grilled cheese sandwich είναι το καλύτερο που θα έχεις φάει στην ζωή σου. 

Έχουμε και λέμε. Κρεμμυδάκια που έχουν καραμελώσει αργά-αργά μέχρι να βγάλουν όλη τους τη φυσική γλύκα. Μετσοβόνε με την υπέροχη καπνίλα του. Και σύκα, για την γλυκοξινίλα. Που να τα βρεις τα σύκα; Βάλε μαρμελάδα σύκο. Ούτε μαρμελάδα έχεις; Σου έχω λύση μέσα στη συνταγή. Συνεχίζω. Όλα αυτά μέσα σε ψωμούρα προζυμένια. Ψήνεις στο τηγάνι πάντα, με βουτυράκι και λίγο θυμάρι για τα αρώματα μέχρι να χρυσαφίσει το ψωμί και να λιώσει απολαυστικά το μετσοβόνε. Κόβεις. Δαγκώνεις. Με ευχαριστείς αργότερα. 

Grilled cheese sandwich με καραμελωμένα κρεμμύδια, μετσοβόνε και σύκο

Το καπνιστό μετσοβόνε συναντάει τα γλυκά, καραμελωμένα κρεμμύδια, μέσα σε ένα αφράτο, χρυσοψημένο ψωμάκι. Τα λόγια είναι περιττά για το απόλυτο σάντουιτς! 
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ξεχωριστά
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ξεχωριστά
  • 1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι περίπου 250 γρ. κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 φέτες προζυμένιο ψωμί
  • 60 γρ. τυρί μετσοβόνε τριμμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα σύκο ή ένα σύκο κομμένο σε φέτες , (δες τις σημειώσεις αν δεν έχεις)
  • 3 κλαδάκια θυμάρι , προαιρετικά

Εκτέλεση

  • Καραμέλωσε τα κρεμμύδια: βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, και μόλις πάρει θερμοκρασία, ζέστανε την μισή κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και την μισή κουταλιά βούτυρο. Ρίξε το κρεμμύδι, ανακάτεψε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 5 λεπτά. Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, και άφησέ το υπομονετικά, μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα, για περίπου 40 λεπτά. Στο ενδιάμεσο, ρίχνε ένα ανακάτεμα που και που, τρίβοντας με την ξύλινη κουτάλα το τηγάνι αν έχουν κολλήσει καφετιά κομματάκια. Στο τέλος, αν έχουν μείνει καφέ κομματάκια που ξεκολλάνε, ρίξε λίγο νερό, ένα κουταλάκι τη φορά, ξανατρίψε, ανακάτευε μέχρι να εξατμιστεί το νερό και επανέλαβε αν χρειάζεται. Αυτά τα κομματάκια είναι γεμάτα γεύση οπότε τα θέλουμε. Βγάλε τα κρεμμύδια από το τηγάνι και αλατοπιπέρωσέ τα. Δυνάμωσε πάλι την φωτιά σε μέτρια και άφησε το τηγάνι πάνω.
  • Συναρμολόγησε το σάντουιτς: τρίψε το μετσοβόνε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη, και άπλωσε το μισό στην μία φέτα ψωμί. Άπλωσε από πάνω το καραμελωμένο κρεμμύδι, το σύκο ή την μαρμελάδα, και το υπόλοιπο τυρί και καπάκωσε με την άλλη φέτα ψωμί.
  • Ψήσε το σάντουιτς: στο τηγάνι που έχεις βάλει σε μέτρια φωτιά πλέον, ζέστανε την υπόλοιπη μισή κουταλιά ελαιόλαδο και την υπόλοιπη μισή κουταλιά βούτυρο. Ρίξε το θυμάρι μέσα στο τηγάνι και ανακάτεψε, για αν αρωματίσει το λάδι. Βάλε το σάντουιτς, και ψήσε το μέχρι να χρυσαφήσει η κάτω πλευρά, περίπου 3 με 4 λεπτά. Χαμήλωσε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, γύρισε το σάντουιτς, και πίεζέ το με μια σπάτουλα μέχρι χρυσαφήσει και αυτή η πλευρά και να λιώσει τελείως το τυρί, για περίπου άλλα 3 με 4 λεπτά.
  • Σέρβιρε: κόψε το σάντουιτς στην μέση, βάλε από πάνω τα κλαδάκια θυμάρι, και τσάκισε το όσο είναι ζεστό. Με ευχαριστείς αργότερα.

Σημειώσεις

Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις σύκο, μπορείς όταν τελειώσεις το καραμέλωμα των κρεμμυδιών, να προσθέσεις αντί για νερό, μια κουταλιά βαλσαμικό ξύδι και ελάχιστη ζάχαρη, ή μια κουταλιά της σούπας πετιμέζι.
Τα κρεμμύδια μπορείς να τα καραμελώσεις και από την προηγούμενη μέρα.
Θα καραμελώσεις που θα καραμελώσεις κρεμμύδια, κάνε παραπάνω ποσότητα, βάλε τα στο ψυγείο, και φάε τα με τα τυριά σου ή πρόσθεσε τα σε μπέργκερ, χοτ ντογκ, στην φάβα ή ακόμα και σε φακόρυζο.
Γεύμα: Σάντουιτς
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Vegetarian, Σάντουιτς

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close