Παλιά, τα μανιτάρια δεν τα συμπαθούσα ιδιαίτερα. Μέχρι που κατάλαβα ότι δεν φταίνε τα έρμα τα μανιταράκια, αλλά ο τρόπος που ήταν μαγειρεμένα. Γιατί τα μανιτάρια είναι σφουγγάρια γεύσης. Αν δεν τους βάλεις γεύση, θα είναι νιανιά. Αλλά όσο περισσότερη γεύση τους βάλεις, τόσο περισσότερη θα ρουφήξουν. Και αυτός εδώ ο γύρος μανιταριών έχει μπόλικη.
Γιατί αυτά τα μανιτάρια έχουν μαριναριστεί για ώρες μέσα σε μπόλικα μπαχαρικά και στην Honey BBQ sauce της Hellmann’s που τους έδωσε υπέροχη καπνιστή γεύση. Μετά ψήθηκαν στον φούρνο σε σουβλάκια, ώστε να αποκτήσουν ξεροψημένα, τραγανά κομματάκια από έξω, και να παραμείνουν ζουμερά μέσα. Και όλο το πεντανόστιμο ζουμάκι με τη μαρινάδα που έβγαλαν, μεταμορφώθηκε τσακ-μπαμ στην πιο νόστιμη, κρεμώδη, φουλ στο umami σως.
Παρέα με χειμωνιάτικη σαλάτα, και μια δροσερή σως από Mild μουστάρδα και Real μαγιονέζα της Hellmann’s, και έτοιμος ένας γύρος μανιταριών, για να γιορτάσεις την Τσικνοπέμπτη. Ή να κάνεις γιορτή μια οποιαδήποτε άλλη ημέρα.
Τραγανός και ζουμερός γύρος μανιταριών με την πιο umami σάλτσα
Υλικά
- 50 γρ. Hellmann’s Honey BBQ sauce
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους και πορτομπέλο
- καλαμάκια για σουβλάκια
- 1 κούπα λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 2 κουτάλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας Hellmann’s Mild μουστάρδα
- 2 κουταλιές της σούπας Hellmann’s Real μαγιονέζα
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 30 ml κόκκινο κρασί
- ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 2 πίτες για σουβλάκια
- πατάτες τηγανητές για το σερβίρισμα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα ταψί, ρίξε την Honey BBQ sauce, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε. Καθάρισε τα μανιτάρια σου, ρίξε τα μέσα στην μαρινάδα, και ανακάτεψε καλά με τα χέρια σου για να πάει παντού. Άφησέ τα να μαριναριστούν για τουλάχιστον 2 ώρες, ιδανικά όλη νύχτα μέσα στο ψυγείο.50 γρ. Hellmann’s Honey BBQ sauce, ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο, ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 500 γρ. μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι
- Προθέρμανε το φούρνο στους 240ºC, στο γκριλ.
- Βρέξε τα ξύλινα καλαμάκια σου για να μην καούν, και πέρασε τα μανιτάρια. Επειδή τα μανιτάρια είναι μεγάλα, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις 3-4 καλαμάκια για τον κάθε “γύρο”.καλαμάκια για σουβλάκια
- Βάλε τα μανιτάρια σου σε ένα ταψί, έτσι ώστε οι άκρες από τα ξυλάκια να ακουμπάνε στο χείλος του ταψιού και τα μανιτάρια να είναι στον αέρα. Βάλε το ταψί στον φούρνο, και ψήσε τα μανιτάρια μέχρι να αρχίσουν να αποκτούν μαύρα κομματάκια από έξω, για περίπου 35-40 λεπτά, γυρίζοντας τα πλευρά περιστασιακά.
- Όσο ψήνονται τα μανιτάρια, ετοίμασε τα τόπινγκς σου. Κόψε το λάχανο σε λεπτές φέτες, τρίψε το καρότο, κόψε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, ψιλόκοψε τον μαϊντανό. Τηγάνισε τις πατάτες. Και ετοίμασε τη σως ανακατεύοντας την μουστάρδα, την μαγιονέζα και τον χυμό λεμονιού.1 κούπα λάχανο, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 2 κουτάλιές της σούπας μαϊντανό, 2 κουταλιές της σούπας Hellmann’s Mild μουστάρδα, 2 κουταλιές της σούπας Hellmann’s Real μαγιονέζα, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- Όταν ψηθούν τα μανιτάρια, βγάλε τα από τον φούρνο, αφαίρεσε τα καλαμάκια και χοντρόκοψέ τα.
- Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίξε μέσα το ζουμί από τα μανιτάρια, το κρασί, το βούτυρο, και ανακάτεψε μέχρι να μειωθεί το υγρό στο μισό και να πήξει η σάλτσα.30 ml κόκκινο κρασί, ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο
- Και σέρβιρε. Ζέστανε τις πίτες σου, βάλε από μία κουταλιά σως μουστάρδας, μανιτάρια, τα λαχανικά, πατάτες, και την σως από τον ζωμό των μανιταριών, και όρμα!2 πίτες για σουβλάκια, πατάτες τηγανητές
Απλά υπέροχο,Ακραία γευστικό !!!!