Ένας είναι ο βασικός λόγος για να σηκωθώ από το κρεβάτι τα ΣΚ. Και αυτό είναι το brunch. Είδικά αν πέρα από καλό τσίμπι-τσίμπι, περιλαμβάνει καλή παρέα και κοκτειλάκια.
Με μεξικάνικη διάθεση αυτό το ΣΚ, που ταιριάζει τέλεια με τον καιρό που δεν ξέρει τι του γίνεται. Τσιμπάμε huevos rancheros ή τα αβγά του γελαδάρη, δηλαδή aβγά μάτια πάνω σε μαλακές τορτίγιες, με μπόλικη, πικάντικη, καψαλισμένη, σπιτική salsa roja. Παραδοσιακά έχουν και refried beans ή πουρέ από φασόλια που τους πάει απίθανα, αλλά είπα να τον παραλείψω γιατί μου κάνει κάπως για πρωινοbrunch. Αλλά εννοείται μπορείς να τον προσθέσεις. Όπως επίσης μπορείς να προσθέσεις τυρί, τσένταρ ή κάποιο λευκό, αβοκάντο, γιαούρτι, πίκλες κρεμμυδιού και γενικά ό,τι θες.
Για παρέα έχουν Bloody Marias, την εξωτική μεξικάνα ξαδέρφη της Bloody Mary δηλαδή, με Cenote Tequila Reposado, την ultra premium μεξικάνικη tequila από 100% Agave. Ένα από τα πιο αγαπημένα κοκτέϊλ για brunch, που ταιριάζει τέλεια με τα αβγά, και φήμες λένε, είναι ιδανική γιατρειά για το hangover (μακριά από μας).
Huevos rancheros μαζί με Bloody Marias για το απόλυτο μεξικάνικο brunch
Υλικά
Για τα huevos rancheros:
- 1 κρεμμύδι
- 1 μεγάλη ντομάτα ή 250γρ ντοματίνια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1-2 καυτερές πιπεριές
- ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού chili προαιρετικά
- 4 μικρές τορτίγιες
- 4 αβγά
- αλάτι
- πιπέρι
- καυτερή σάλτσα προαιρετικά
- φύλλα κόλιανδρου
- λάιμ
Για κάθε Bloody Maria:
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι τριμμένο
- 60 ml Tequila Cenote Reposado
- 15 ml χυμό λεμονιού
- 120 ml χυμό ντομάτας
- 8-10 σταγόνες ταμπάσκο
- 4 σταγόνες worcestershire sauce
- 1 τσιμπιά αλάτι
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κλαδάκι σέλερι ή 1 σφήνα λεμόνι
Εκτέλεση
Για τα huevos rancheros:
- Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Κόψε το κρεμμύδι και την ντομάτα στην μέση, ξεφλούδισε το σκόρδο, κόψε το κοτσάνι από την πιπεριά. Αν δεν είσαι του καυτερού, βγάλε και τα σπόρια.
- Μόλις το τηγάνι κάψει καλά, χωρίς να προσθέσεις λάδι, βάλε στο τηγάνι τα κρεμμύδια και τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, την πιπεριά και το σκόρδο, και άφησέ τα μέχρι να μαυρίσουν και να κάνουν αυτά τα τέλεια καψαλισμένα σημάδια, περίπου 3-4 λεπτά.
- Μόλις μαυρίσουν λίγο, βγάλε τα από το τηγάνι, ρίξε τα σε ένα μπλεντεράκι και χτύπα τα μέχρι να γίνουν σάλτσα.
- Χαμήλωσε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο, και ξαναρίξε την σάλτσα μέσα στο τηγάνι. Ρίξε και τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και, άφησέ την να σιγοβράσει όσο ασχολείσαι με τα υπόλοιπα, περίπου 10-15 λεπτά. Αν παραπήξει, μπορείς να αραιώσεις με λίγο νερό.
- Βάλε ένα δεύτερο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζέστανε τις τορτίγιες, περίπου 30” από κάθε πλευρά. Βγάλε τες από το τηγάνι και τύλιξέ τες μέσα σε μία πετσέτα για να παραμείνουν μαλακές.
- Ρίξε λίγο λάδι στο τηγάνι και τηγάνισε τα αβγά όπως σου αρέσουν.
- Και πάμε για συναρμολόγηση. Πάρε μία τορτίγια, βάλε από πάνω με ένα κουτάλι μπόλικη καυτερή salsa, από πάνω ένα αβγό, πασπάλισε με κόλιανδρο, λίγο λάιμ, και αλατοπίπερο αν χρειάζεται και λίγη καυτερή σάλτσα αν θες ακόμα λίγο κάψιμο. Δες και τις σημειώσεις για το τι άλλο θα μπορούσες να βάλεις στα huevos rancheros σου.
Για τη Bloody Maria:
- Βάλε το αλάτι και το πιπέρι σε ένα πιατάκι και ανακάτεψε τα.
- Πάρε ένα ψηλό ποτήρι και βρέξε το χείλος του. Μπορείς να το κάνεις με μια σφήνα λεμόνι. Στη συνέχεια βούτηξέ το ανάποδα μέσα στο πιάτο με το αλάτι, και στριφογύρισέ το μέχρι να κολλήσει το μείγμα σε όλο το χείλος (ή μόνο στο μισό αν προτιμάς).
- Γέμισε το ποτήρι με πάγο.Ρίξε μέσα στο ποτήρι την τεκίλα, τον χυμό λεμονιού, τον χυμό ντομάτας και ανακάτεψε. Ρίξε το ταμπάσκο, την worcestershire, 1 τσιμπιά αλάτι, λίγο πιπέρι, και ανακάτεψε ξανά.
- Σέρβιρε με ένα στικ σέλερι ή αν δε βρεις, με μια φέτα λεμόνι.