Καμένη μελιτζάνα με σος γιαούρτι ταχίνι, λάδι κόλιανδρου, ρόδι και φιστίκι αιγίνης

Η αγαπημένη, γήινη μελιτζάνα συναντά την καλύτερη παρέα, σε ένα πιάτο με ανατολίτικα αρώματα και πλούσια γεύση, που ετοιμάζεται πανεύκολα. Ό,τι πρέπει για τις μέρες που βαριέσαι να μαγειρέψεις αλλά θες να φας και γκουρμεδιά.
Η αγαπημένη, γήινη μελιτζάνα συναντά την καλύτερη παρέα, σε ένα πιάτο με ανατολίτικα αρώματα και πλούσια γεύση, που ετοιμάζεται πανεύκολα. Ό,τι πρέπει για τις μέρες που βαριέσαι να μαγειρέψεις αλλά θες να φας και γκουρμεδιά.

Είναι κάτι μέρες που θες με το που μπεις στο σπίτι, να πετάξεις τα παπούτσια, να πετάξεις δυο πράγματα στον φούρνο, να πετάξεις άλλα δύο σε ένα μπλέντερ, να τα πετάξεις όλα μέσα σε ένα μπολ, (όχι τα παπούτσια λέμε, τα υπόλοιπα), να το πάρεις αγκαλιά στον καναπέ και να λιώσεις στο νέτφλιξ με την ησυχία σου. Αλλά θες και να φας και κάτι τσαχπίνικο, γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή για να τρώμε βαρετά φαγητά. Γι’αυτές τις μέρες λοιπόν υπάρχει η καμένη μελιτζάνα. Καμένη όχι όπως άρπαξε το φαγητό στην κατσαρόλα. Καμένη όπως γκουρμεδιά. Άντε γιατί είχα καιρό να κάνω κάτι μεσανατολίτικο και μου αρχίσατε τα παράπονα (κυριολεκτικά κανείς).

Η καμένη μελιτζάνα λοιπόν, είναι από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά της λεβαντίνικης κουζίνας, αφού υπάρχει σε κάθε σπίτι, αλλά δε θα την βρεις εύκολα σε κάποιο εστιατόρια, τουλάχιστον εδώ. Ετοιμάζεται πανεύκολα, χωρίς πολλά – πολλά, συνδυάζεται με άπειρα toppings, και είναι τέλεια τόσο για κυρίως όσο και για μεζεδάκι. 

Πάμε σε αυτήν που έχουμε σήμερα. Σκέψου. Μελιτζάνα που ψήνεται στον φούρνο (ή στο γκάζι αν έχεις) μέχρι να μαυρίσει και να αποκτήσει αυτή την υπέροχη καπνιστή γεύση. Ξαπλωμένη πάνω σε ένα απαλό κρεβάτι από βελούδινο γιαούρτι με γήινο και σουσαμένιο ταχίνι. Από πάνω ένα πλούσιο, μυρωδάτο λάδι από κόλιανδρο. Φιστίκια αιγίνης για το απαραίτητο κρατς. Μικρές γλυκόξινες μπαλίτσες από ρόδι που σκάνε στο στόμα σου που και που. Αραβικές πιτούλες για τις απαραίτητες βούτες στο ένα χέρι. Το μπολ στο άλλο. Τα πόδια στον καναπέ. Και επιτελούς η μέρα κλείνει όπως οφείλει. 

Καμένη μελιτζάνα με σος γιαούρτι ταχίνι, λάδι κόλιανδρου, ρόδι και φιστίκι αιγίνης

Η αγαπημένη, γήινη μελιτζάνα συναντά την καλύτερη παρέα, σε ένα πιάτο με ανατολίτικα αρώματα και πλούσια γεύση, που ετοιμάζεται πανεύκολα. Ό,τι πρέπει για τις μέρες που βαριέσαι να μαγειρέψεις αλλά θες να φας και γκουρμεδιά.
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 10 minutes
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα

Υλικά

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 100 γρ γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
  • 5 κλαδάκια κόλιανδρου τα φύλλα μόνο, ή μαϊντανό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο προαιρετικά
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας φιστίκια αιγίνης σπασμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας σπόρους από ρόδι
  • αραβικές πίτες ή ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ψήσε τη μελιτζάνα: Προθέρμανε τον φούρνο στους 220C στο γκριλ. Βάλε τη μελιτζάνα σε ένα ταψί και ψήσε την, γυρίζοντας τη μερικές φορές στο ενδιάμεσο, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα της από όλες τις πλευρές και να μαλακώσει η σάρκα της, για περίπου για 40-45 λεπτά. Αν έχεις μπάρμπεκιου ή γκάζι, ακόμα καλύτερα, μπορείς να ψήσεις τη μελιτζάνα εκεί. Μόλις μαυρίσει καλά-καλα, βγάλε τη από τον φούρνο, βάλε τη σε ένα μπολ και καπάκωσε το με ένα πιάτο, για λίγα λεπτά, για να αχνίσει, να κρυώσει και να ξεφλουδιστεί πιο εύκολα.
  • Ετοίμασε τη σος γιαούρτι: Σε ένα βαθύ πιάτο, βάλε το σκόρδο με τον χυμό λεμόνι, και άφησέ τα για λίγο. Αυτό θα βοηθήσει λίγο να σπάσει η σκορδίλα, αν τραβάς τέτοια ζόρια δηλαδή. Ρίξε μέσα το γιαούρτι, το ταχίνι, και λίγο αλάτι, ανακάτεψε καλά, δοκίμασε, προσάρμοσε. Όταν είσαι οκ με τη γεύση, άπλωσε ωραία τη γιαουρτοσός με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, για να προετοιμάσεις το χώρο για τη μελιτζάνα.
  • Ετοίμασε το λάδι κόλιανδρου: Βγάλε τα φύλλα από τα κλαδάκια κόλιανδρου, και κράτα λίγα στην άκρη για το σερβίρισμα. Αν θες να βγάλεις από πάνω σου τα νεύρα της ημέρας, θα πάρεις ένα γουδί, θα κοπανίσεις εκεί τα υπόλοιπα φύλλα κόλιανδρου μέχρι να λιώσουν, θα προσθέσεις το ελαιόλαδο και το κύμινο και θα ανακατέψεις. Αν όλο αυτό σου ακούγεται πολύ πρωτόγονο, θα τα ρίξεις όλα σε ένα μπλέντερ, θα ανακατέψεις και τέλος.
  • Σέρβιρε: Ξεφλούδισε τη μελιτζάνα, αφήνοντας το κοτσάνι στην θέση του. Αν μείνει και λίγη φλούδα, μικρό το κακό. Αλάτισε την γύρω-γύρω και βάλε την να ξαπλώσει πάνω στη σος γιαουρτιού. Ρίξε από πάνω το λάδι κόλιανδρου με ένα κουτάλι, πασπάλισε με τα φιστίκια αιγίνης, τους σπόρους ρόδι και τα φύλλα κόλιανδρου. Βάλε πιτούλες ή μπόλικο ψωμί για τις απαραίτητες βούτες στο πλάι, πάρε το πιάτο αγκαλιά, και έφυγες για καναπέ.

Σημειώσεις

Θα καις που θα καις τόση ώρα τον φούρνο. Ε βάλε μέσα μια-δύο μελιτζάνες ακόμα, και μετά θα τις κάνεις μελιτζανοσαλάτα, baba ganoush, θα τις φας με αβγά (βλέπε mirza ghasemi), για να έχεις να τρως μέσα στην εβδομάδα.
Γεύμα: Κυρίως, Ορεκτικό
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Vegetarian, Λαχανικά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Πάρε μέρος στη συζήτηση

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close