Δε θες να μαγειρεύεις κάθε μέρα. Δε θες όμως να τρως και το ίδιο φαΐ. Μάλιστα. Μη μου στεναχωριέσαι και μην μου απελπίζεσαι. Εγώ είμαι εδώ, για να σου μιλήσω για τους φίλους μας τα leftovers. Γιατί leftovers δεν είναι μόνο το φαγητό που σου περίσσεψε και δεν ξέρεις τι να το κάνεις, αλλά και το φαγητό που φροντίζεις να σου περισσέψει για να το κάνεις διάφορα ωραία πραγματάκια. Ανάβεις που ανάβεις τον φούρνο, ψήσε και λίγα πραγματάκια ακόμα για να έχεις να τρως.
Αυτά τα καροτάκια ας πούμε, ψήθηκαν στον φούρνο μαζί με τα καρότα και τα υπόλοιπα λαχανικά της προχτεσινής φασολάδας, μέχρι να καραμελώσουν και να γίνουν έξτρα λαχταριστά αφού το φούρνισμα τσιτώνει όλες τις γεύσεις.
Την επόμενη μέρα, έπεσαν στο τηγάνι με μέλι για έξτρα γλύκα, μπαχάρια και διάφορες άλλες τσαχπινιές, και όπως ήταν καυτά – καυτά, ξάπλωσαν σε ένα κρεβάτι από δροσερό, λεμονάτο γιαούρτι με την οξύτητα του για να ισορροπήσει τη γλύκα, πασπαλίστηκαν με φέτα για την αλμύρα (και γιατί είπαμε, ισορροπία), μυρωδικά για φρεσκάδα και φουντούκια για το τραγανό της υπόθεσης. Και σε 10΄λεπτά το πολύ, αβάδιστα, αβασάνιστα, αβίαστα, πες καλησπέρα στο ολοκαίνουριο σου γεύμα.
Μην περιοριστείς στα καρότα. Μπορείς να κάνεις το ίδιο με οποιοδήποτε ψητό λαχανικό – ρίζα σου περίσσεψε, όπως γλυκοπατάτες, παντζάρια, πατάτες κλπ. Και αν δεν έχεις μεριμνήσει να ψήσεις καρότα, it’s ok. Στην συνταγή θα βρεις οδηγίες για να ξεκινήσεις από την αρχή με ωμά καρότα.
Καραμελωμένα καρότα με λεμονάτο γιαούρτι
Υλικά
- 1 κουταλιά της σούπας φουντούκια σπασμένα
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκόρδο πολτοποιημένο
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 baby καρότα ψημένα στον φούρνο
- ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ½ λεμόνι , το ξύσμα και τον χυμό του
- 100 γρ. γιαούρτι
- 1 κουταλιά της σούπας άνιθο , μάραθο ή κόλιανδρο ψιλοκομμένα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Αν ξεκινάς με ωμά καρότα, προθέρμανε τον φούρνο στους 200° C. Κόψε τα κοτσάνια από τα καρότα και βάλε τα σε ένα με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι, ανακάτεψε για να πάνε παντού, και άπλωσε τα στο ταψί έτσι ώστε να μην ακουμπάνε. Ψήσε τα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα, για περίπου 35-40 λεπτά.
- Καβούρντισε τα φουντούκια: Προαιρετικό βήμα που θα προσθέσει όμως τόνους γεύσης. Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίξε μέσα τα φουντούκια, και ανακάτευε συνεχώς μέχρι να σκάσει η φλούδα τους και να πάρουν χρώμα, για περίπου 5 λεπτά. Άφησέ τα στην άκρη, και όταν κρυώσουν σπάσε τα.Tip: αυτό συνήθως το κάνω μόλις αγοράσω ξηρούς καρπούς, για να τους έχω έτοιμους ψημένους όποτε τους χρειαστώ.
- Και πάμε στο κυρίως: Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο. Ρίξε το σκόρδο και ανακάτεψε μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου μισό λεπτό. Πρόσθεσε το μέλι, τα καρότα, τα μπαχαρικά και το ξύσμα από το λεμόνι, και ανακάτευε μέχρι να ζεσταθούν να καρότα και να δέσουν οι γεύσεις, για περίπου 5 λεπτά.
- Παράλληλα, ετοίμασε το γιαούρτι: σε ένα βαθύ πιάτο, ρίξε το γιαούρτι, τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, ανακάτεψε, δοκίμασε και διόρθωσε αν χρειάζεται. Άπλωσε το γιαούρτι με ένα κουτάλι στο πιάτο για να κάνει ένα κρεβάτι.
- Και σέρβιρε: βγάλε τα καρότα από το τηγάνι με μία τσιμπίδα και βάλε τα στο γιαούρτι, ένα-ένα ωραία και νοικοκυρεμένα. Για έξτρα γεύση, μπορείς να το κάνεις deglaze που έλεγε και η γιαγιά μου ρίχνοντας ελάχιστο χυμό λεμόνι, και τρίβοντας με μια ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν όλα τα κομματάκια που είναι βόμβες γεύσεις, και να το ρίξεις πάνω στα καροτάκια. Πασπάλισε με τα μυρωδικά και τα σπασμένα φουντούκια και όρμα.