“Να πάμε, αλλά να μην κάτσουμε με τις ώρες” ήταν τα λόγια του Morel Kauffman όταν του είπα να δοκιμάσουμε ένα καινούριο pizza bistro στο Χαλάνδρι. Περιττό να πω ότι 3 ώρες μετά ήμασταν ακόμα εκεί, είχαμε φάει τον μισό κατάλογο, είχαμε πιει το μισό μπαρ, και συνεχίζαμε. Και κάπως έτσι έχουν κυλήσει πολλές ακόμα βραδιές με πολλές και διαφορετικές παρέες στη μικρή μελισσούλα. Μικρή στο μάτι βέβαια, αφού πέρα από τον μικρό ημιυπαίθριο χώρο κάτω από τη φυλλωσιά μιας καρυδιάς 50 χρόνων, η Κεντρίνα έχει και μία μεγάλη πρασιά που όσο περνάει η ώρα γεμίζει, αφού μαγικά όλο και κάποιο τραπεζάκι βγαίνει από μέσα για να βολέψει μία ακόμα παρέα.
Ο κατάλογος στην Κεντρίνα φαίνεται λίγο ατέλειωτος αλλά κατά βάθος είναι απλός, αφού έχει κυρίως χειροποίητη pizza, ζυμαρικά, σαλάτες, κρασιά και cocktails. Μέχρι να τον τελειώσω το πρώτο cocktail είχε προσγειωθεί στο τραπέζι, παρέα με μία schiacciatta, που είναι τραγανές πίτες από το ζυμάρι με το οποία φτιάχνεται η πίτσα στην Κεντρίνα, πασπαλισμένες με za’atar, αυτό το ανατολίτικο μοσχομυριστό μείγμα με μυρωδικά, σουμάκ και σουσάμι. Η ζύμη, όπως μου είπε η Ελένη, είναι με φυσικό προζύμι 50+ ετών, υψηλής υγρασίας, από αλεύρι αλεσμένο σε πετρόμυλο και εμπλουτισμένο με σπόρους και φύτρες, και ωριμάζει αργά για πάνω από 24 ώρες. Γι’ αυτό είναι πιο ανάλαφρη και δεν σε βαραίνει.
Τι δοκιμάσαμε: Σαλάτα με φράουλες, gorgonzola και καρύδια, μία από τις πολλές σαλάτες με φρούτα του καταλόγου, πως όπως είπε πάλι η Ελένη, εξισορροπούν τη λιπαρότητα που έχουν οι πίτσες και τα ζυμαρικά. Μπρουσκέτα με provolone, μαριναρισμένα μανιτάρια και λευκή τρούφα σε πατέ, που είναι πολύ πιο ανάλαφρο και γευστικό από το λάδι. Ζυμαρικά όπως τα κρεμώδη λιγκουίνι με porcini, κρασί και καρύδια ή αυτά προς τιμή της υπέρτατης Θεάς και επίσης μακαρονούς Sophia Loren, με pesto βασιλικού, ντοματίνια confi και μία ολόκληρη βουβαλίσια μπουράτα. Πίτσες (προφανώς), τραγανές και λεπτές, που θυμίζουν περισσότερο pinsa στην παραδοσιακή της μορφή, από πιο κλασικές όπως η μαργαρίτα με ντομάτες San Marzano (όπως όλες οι πίτσες) και μοτσαρέλα ή η επική burattina με μπουράτα, πέστο βασιλικού και ντοματίνια confit, μέχρι πιο προχώ όπως αυτή με τα σπαράγγια και την γκοργκοτζόλα. Ευτυχώς οι πίτσες γίνονται και μισές-μισές γιατί δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις. Για κλείσιμο, cannolo με κρέμα ricotta και φιστίκι Αιγίνης.
Όλα αυτά τα ξεπλύναμε με κρασιά από μικρούς αμπελώνες, και με cocktails που είναι από μόνα τους ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην Κετρίνα. Μπορεί εδώ ο κατάλογος να είναι μικρός, αλλά όλα τα κοκτέιλ, από τις μαργαρίτες σε διάφορες εκδοχές με διάφορα φρούτα, το avana pisco με mango, ginger και chilly μέχρι το gin με αγγούρι, δυόσμο και lime, είναι απλά ένα κι ένα.
Τι ξεχώρισα: Για μένα καμία επίσκεψη στην Κεντρίνα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς το τρίπτυχο cocktail + pizza, με δική μου αγαπημένη την burattinα, + αυτά τα cannolo με το τραγανό μπισκότο, την παγωμένη κρέμα ρικότας και το φιστίκι Αιγίνης που τα βλέπω και στον ύπνο μου.
Θα ξαναπάω: Για τις βραδιές με live μουσική που γίνονται συχνά – πυκνά και μετατρέπουν τον πεζόδρομο σε ένα ατέλειωτο πάρτι Και γιατί καθώς ο κατάλογος βασίζεται στην εποχικότητα και στη διάθεση της ομάδας για πειραματισμούς, όλο και κάποιες καινούριες ενδιαφέρουσες γεύσεις ξεπετάγονται, όπως η πίτσα negroni που ψήνεται σύντομα.
Bonus: Ανάμεσα στα κρασιά, βρίσκονται και 2 εξαιρετικές επιλογές από τη Βόρεια Εύβοια, το orange wine και το κόκκινο Syrah με Βραδιανό Ίαμα από το Κτήμα Βρινιώτη, σε μία προσπάθεια της Κεντρίνας να στηρίξει την περιοχή.
Info: Κεντρίνα, Λυκούργου 2, Χαλάνδρι, 📞 210 6721129, Instagram
Τα μέρη που μπαίνουν στα σούρτα φέρτα του surtuko.gr είναι αυτά που μου κίνησαν το ενδιαφέρον, που απόλαυσα πραγματικά, και που θα επισκεφτώ ξανά και ξανά. Πάντα δοκιμάζω όλα τα πιάτα που αναφέρω, εκτός κι αν λέω το αντίθετο. Ό,τι γράφεται εδώ είναι πάντα η υποκειμενική μου γνώμη και τίποτα άλλο.
Σε φιλώ,
Σουρτούκω