Καρμπονάρα με kimchi: η απόλυτη fusion μακαρονάδα

Η κλασική, κρεμώδης καρμπονάρα παντρεύεται απροσδόκητα με το ξινό, πικάντικο κίμτσι σε μια μακαρονάδα που θα τρελάνει τον ουρανίσκο σου. Έτοιμη σε 15’ λεπτά.
Η κλασική, κρεμώδης καρμπονάρα παντρεύεται απροσδόκητα με το ξινό, πικάντικο κίμτσι σε μια μακαρονάδα που θα τρελάνει τον ουρανίσκο σου. Έτοιμη σε 15’ λεπτά.

Αν δεν έχεις ακούσει το kimchi, μάλλον δεν είδες μπόλικο master chef φέτος. To κίμτσι είναι ένα κορεάτικο ας το πούμε τουρσί, με βάση το κινέζικο λάχανο, αλλά είναι όξινο, πλούσιο, πολύ σκορδάτο και πολύ πικάντικο. Μπορείς να το βρεις στα ασιατικά markets, αν και δεν είναι τραγικά δύσκολο να το φτιάξεις στο σπίτι (θα σε παραπέμψω στη φίλη μου τη Manngchi που τα εξηγεί τέλεια). 

Η πρώτη μου επαφή με το κίμτσι ήταν κάπου πριν από 7-8 χρόνια (flexάρω τώρα αν δεν το κατάλαβες) που δούλευα σε κορεατική εταιρία και ετοιμαζόμουν για το πρώτο μου ταξίδι στη Σεούλ. Οι συνάδελφοι μου τότε, που δεν ήξεραν ακόμα τη μούρλα μου με τα περίεργα φαγητά, μου πρωτομίλησαν για ένα πράγμα που το λένε κίμτσι, και το οποίο θα πρέπει να αποφύγω διακαώς. Περιττό να σου πω σουρτούκι μου ότι έφαγα τόσο πολύ από αυτό το έπος στη μία βδομάδα που έκατσα Κορέα, που μετά μύριζε το δέρμα μου κιμτσίλα. 

Στην Κορέα που λες, παραδοσιακά σερβίρουν λίγο κίμτσι σε ένα μπολάκι μαζί με κάθε γεύμα, τύπου όπως θα βγάλουμε εμείς 5 ελίτσες, ή το βάζουν μέσα σε διάφορα παραδοσιακά πιάτα για να προσθέσουν γεύση. Στην σύγχρονη Κορεατική κουζίνα όμως, που πρέπει να πω ότι υπεραγαπώ γιατί είναι από τις πιο πρωχό, έχουν λοιπόν βάλει κίμτσι μέσα σε δυτικά πιάτα, που, όταν τα ακούς λες “αποκλείεται”, αλλά όταν τα δοκιμάζεις μένεις με ανοιχτό το στόμα. 

Εδώ σου έχω το πιο hot πιάτο της σύγχρονης fusion κορεατικής κουζίνας, που δεν είναι άλλο από μια υπερμακαροναδάρα, την καρμπονάρα με kimchi. Σκέψου όλα αυτά που ξέρεις και αγαπάς στην καρμπονάρα, την πλούσια, κρεμώδη, μεταξένια υφή, την καπνιστή και umamένια γεύση, να παντρεύονται άψογα με την πικάντικη, σκορδάτη, ξινή βόμβα που λέγεται κίμτσι. Η οξύτητα δε, εδώ είναι ακριβώς αυτό που έλειπε στην καρμπονάρα, για να ισορροπήσει το λίγωμα από την πλούσια κρέμα. Απλά παραδεισένιος συνδυασμός. Ή καλύτερα κολασμένος. Δοκίμασέ το, και το βλέπω, δε θα λείπει kimchi ούτε από το δικό σου ψυγείο.

Καρμπονάρα με kimchi: η απόλυτη fusion μακαρονάδα

Η κλασική, κρεμώδης καρμπονάρα παντρεύεται απροσδόκητα με το ξινό, πικάντικο κίμτσι σε μια μακαρονάδα που θα τρελάνει τον ουρανίσκο σου. Έτοιμη σε 15’ λεπτά.  
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 minutes

Υλικά

  • 250 γρ. σπαγγέτι ή άλλο παρόμοιο ζυμαρικό
  • 2 λωρίδες μπέικον σε κομμάτια 1 εκ. (εγώ έβαλα vegan)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού kimchi ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά
  • 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα και έξτρα για το σερβίρισμα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • φρέσκο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Προετοίμασε τα υλικά σου: κόψε το μπέικον σε κομμάτια του 1 εκ., ψιλόκοψε το kimchi και τα κρεμμυδάκια, τρίψε την παρμεζάνα.
  • Βράσε τα μακαρόνια: Βάλε μία κατσαρόλα με νερό και αρκετό αλάτι, τόσο όσο το νερό να θυμίζει θάλασσα, σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίξε τα μακαρόνια στο νερό και βράσε τα για όσο χρόνο λένε οι οδηγίες. Κράτα ένα φλιτζάνι του τσαγιού από το νερό που έβρασαν, και σούρωσε τα.
  • Στο ενδιάμεσο, ζέστανε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σόταρε το μπέικον ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γίνει τραγανό, περίπου 4 λεπτά και βγάλε το από το τηγάνι. Εδώ σημείωση σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις vegan μπέικον. Επειδή δεν έχει αρκετό λιπάκι, σόταρέ το σε κάποιο λίπος ή λάδι.
    Ρίξε μέσα στο τηγάνι το ψιλοκομμένο kimchi, σόταρε το μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει ελαφρά, περίπου 5 λεπτά ακόμα, και μετά βγάλε το από το τηγάνι και βάλε το να κάνει παρεούλα με το μπέικον.
  • Ανακάτεψε καλά τα αβγά, το τυρί και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Μόλις τα μακαρόνια βράσουν, θέλω να κινηθείς πάρα πολύ γρήγορα. Ρίξε τα μακαρόνια μέσα στο μπολ με το μείγμα των αβγών και ανακάτεψε πάρα πολύ γρήγορα μέχρι να καλυφθούν καλά τα μακαρόνια με το μείγμα. Πρέπει ναι είσαι σβέλτο, για να μην γίνουν scrambled τα αβγά.
  • Ώρα να τα δέσουμε όλα μαζί. Πρόσθεσε το 1/4 του φλιτζανιού από το νερό που έβραζαν τα μακαρόνια, και το kimchi με το bacon. Ανακάτεψε καλά μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει και να γίνεται κρεμώδης. Αν η σάλτσα χρειάζεται αραίωμα, πρόσθεσε λίγο ακόμα από το νερό των μακαρονιών. Αλλά λίγο-λίγο.
  • Σέρβιρε αμέσως: χώρισε το μείγμα σε δύο βαθιά πιάτα, πρόσθεσε λίγο παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια από πάνω, και όρμα αμέσως. Masitge deuseyo!
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ασιατική, Ιταλική
Λέξεις-κλειδιά: Ζυμαρικά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Πάρε μέρος στη συζήτηση

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close