Αν ένα πιάτο χαρακτήρισε το καλοκαίρι μου, αυτό είναι τα γεμιστά της μαμάς. Με ντομάτες, κολοκυθάκια και ανθούς. Με μπόλικο δυόσμο. Ζουμερά και μυρωδάτα. Στην κατσαρόλα πάντα. Και με μπόλικο χαλούμι.
Συνταγή για γεμιστά της μάνας μου σε αυτό το blog όπως ίσως φαντάζεσαι, δεν πρόκειται σου δώσω. Άσε που όπως όλοι ξέρουμε, η συνταγή για το φαγητό της μαμάς είναι σαν τον υπόλοιπο του μισθού σου στο τέλος του καλοκαιριού: δεν υπάρχει. Σου έχω όμως συνταγή μια απίθανη comfort φαγητάρα εμπνευσμένη από τα γεμιστά της μαμάς, χωρίς όμως πολλές μανούρες, χωρίς αδειάσματα – γεμίσματα, και χωρίς να χρειάζεται να ετοιμάσεις ποσότητα για μισό λόχο.
Κολοκυθόρυζο, ντοματένιο, ζουμερό και μελωμένο. Με τους ανθούς του ζωντανούς, να κρατάνε αυτό το κρατς τους. Με μπόλικο δυόσμο να μοσχοβολάει. Με λεμονάκι για την ένταση και τυράκι για τη γλύκα. Να παίρνεις κουτάλι, και με κάθε μπουκιά αναφωνείς: ω ρε μάνα μου τι έφτιαξα πάλι!
Κολοκυθόρυζο με ανθούς, ντοματένιο και μελωμένο
Υλικά
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, προαιρετικά
- 1 κολοκυθάκι κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 ώριμη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό ζεστό
- 5 κολοκυθοανθούς χωρίς τα χοντρά κομμάτια
- 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο ή άλλο μυρωδικό
- αλάτι
- πιπέρι
- 30 γρ. ανθότυρο, φέτα ή άλλο λευκό τυρί
- ¼ λεμόνι
Εκτέλεση
- Σόταρε τα λαχανικά: Βάλε ένα τηγάνι ή ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίξε το ελαιόλαδο, και ζέστανε τους σπόρους μάραθου και το μπούκοβο μέχρι να βγάλουν άρωμα, για ένα περίπου λεπτό. Πρόσθεσε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σόταρέ το μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 3 λεπτά. Ρίξε το σκόρδο, την πιπεριά και το κολοκυθάκι και συνέχισε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν χρώμα, για άλλα 3-4 λεπτά. Πρόσθεσε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι, και ανακάτεψε.
- Ρίξε το ρύζι, κάνε ένα γρήγορο ανακάτεμα μέχρι να πάρει και αυτό λίγο χρώμα, για 1 λεπτό. Πρόσθεσε το ζεστό νερό, χαμήλωσε την φωτιά, σκέπασε με ένα καπάκι, και άσε το να βράσει με την ησυχία του μέχρι να μελώσει και ρουφήξει τα περισσότερα υγρά, για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας που και που. Ρίχνε και κανένα μάτι στο ενδιάμεσο μήπως χρειάζεται να προσθέσεις κι άλλο νερό ή να χαμηλώσεις την φωτιά.
- Ξεκαπάκωσε, πρόσθεσε τους κολοκυθοανθούς, ρίξε ένα ανακάτεμα για να μαλακώσουν και αυτοί λίγο για 1 λεπτό, σκόρπισε τον δυόσμο και τράβα από την φωτιά.
- Σέρβιρε σε ένα βαθύ πιάτο, πασπάλισε από πάνω με τυράκι, ράντισε με λεμόνι, πάρε κουτάλι, και έγινες!
Μπράβο ρε Σουρτουκι!!!
Όπως πάντα εξαιρετικό. Μαραθοσπορος όλα τα γιεν
Χαχαχα! Ευχαριστώ! Ο μαραθόσπορος είναι η νέα μου εμμονή, ειδικά σε μεσογειακές γεύσεις.