fbpx

Κριθαράκι με ψητή φέτα και φουρνιστά λαχανικά

Καλοκαιρινά λαχανικά που ψήνονται στον φούρνο μέχρι να μελώσουν. Φέτα που ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή από έξω και λιωμένη από μέσα. Πασπαλισμένο με πίκλα κρεμμυδιού, φρέσκα μυρωδικά και ελιές. Ό,τι πιο εύκολο και comfort.

Καλοκαιρινά λαχανικά που ψήνονται στον φούρνο μέχρι να μελώσουν. Φέτα που ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή από έξω και λιωμένη από μέσα. Πασπαλισμένο με πίκλα κρεμμυδιού, φρέσκα μυρωδικά και ελιές. Ό,τι πιο εύκολο και comfort.

Αν ένα πράγμα είναι πιο comfort από ένα ωραίο κριθαράκι, αυτό είναι ένα ωραίο κριθαράκι για το οποίο έχεις κάνει ελάχιστα. Για άλλη μία φορά, την περισσότερη δουλειά θα την κάνει ο φούρνος σου. Θα κάνει τα ντοματίνια σου να μαυρίσουν και να καραμελώσουν μέχρι να σκάσουν από γεύση. Τη φέτα σου να λιώσει αλλά να μείνει και τραγανή από πάνω ώστε να σου σκάνε που και που κρατσανιστές μπουκίτσες στο στόμα. Τα λαχανικά σου να σιγοψηθούν και να μελώσουν ονειρεμένα, όπως μόνο αυτός ξέρει να τα κάνει. 

Εσύ, θα ετοιμάσεις μια γρήγορη πίκλα κρεμμυδιού με σουμάκ αν έχεις, χωρίς σουμάκ αν δεν έχεις, για λίγη οξύτητα που πάει τελεία με την γλύκα από τα ντοματίνια. Θα πασπαλίσεις με  μυρωδικά για μια δόση φρεσκάδας. Και θα τελειώσεις με λίγες ελιές, γιατί δεν περιμέναμε από την Ιαπωνία να μας μάθει το ουμάμι. Το είχαμε και στο χωριό μας.

Και το ακόμα καλύτερο είναι ότι θα το προσαρμόσεις στα γούστα σου. Για λαχανικά εγώ έβαλα μελιτζάνες, αλλά μπορείς να βάλεις κολοκυθάκια, πιπεριές, περισσότερες ντομάτες ή και όλα αυτά μαζί. Για μυρωδικά, εγώ έχω μια αδυναμία στον κόλιανδρο, αλλά μπορείς να βάλεις μαϊντανό, άνιθο ή και συνδυασμό. Αντί για ντοματίνια, μπορείς να βάλεις ντομάτες κομμένες στην μέση. Ό,τι και να βάλεις, υπέροχο θα είναι.  

Κριθαράκι με ψητή φέτα και φουρνιστά λαχανικά

Καλοκαιρινά λαχανικά που ψήνονται στον φούρνο μέχρι να μελώσουν. Φέτα που ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή από έξω και λιωμένη από μέσα. Πασπαλισμένο με πίκλα κρεμμυδιού, φρέσκα μυρωδικά και ελιές. Ό,τι πιο εύκολο και comfort.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 15 λεπτά
ΘΑ ΨΗΣΕΙΣ 40 λεπτά
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 50 λεπτά

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι , ξεχωριστά
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 μεσαίες μελιτζάνες ή άλλα λαχανικά όπως κολοκυθάκια, πιπεριές
  • 500 γρ. ντοματίνια
  • 100 γρ. φέτα
  • ½ κουταλιά της σούπας θυμάρι ή ρίγανη
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κριθαράκι
  • ½ λεμόνι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σουμάκ , προαιρετικά
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό άνιθο, ή κόλιανδρο ψιλοκομμένα
  • 10 ελιές ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι σε σφήνες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις.
  • Κόψε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Ξεφλούδισε τα σκόρδα. Κόψε τις μελιτζάνες ή τα λαχανικά που χρησιμοποιείς σε μπουκιές.
  • Πάρε ένα ταψί. Πέτα μέσα τα ντοματίνια και τα σκόρδα από την μία πλευρά. Τα λαχανικά και τα 3/4 από το κρεμμύδι από την άλλη. Άπλωσε τα ώστε να είναι σε ένα στρώμα. Άνοιξε ένα κενό στην μέση και βάλε την φέτα. Πασπάλισε με λάδι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι. Βάλε το ταψί στον φούρνο και ψήσε τα μέχρι να μαυρίσουν οι ντομάτες, και να χρυσαφίσει η φέτα, περίπου 40 λεπτά.
    1 κρεμμύδι, 3 σκελίδες σκόρδο, 2 μεσαίες μελιτζάνες, 500 γρ. ντοματίνια, 100 γρ. φέτα, ½ κουταλιά της σούπας θυμάρι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
  • Στο ενδιάμεσο, κάνε την πίκλα κρεμμυδιού. Πάρε τις υπόλοιπες φέτες από κρεμμύδι, βάλε τις σε ένα μπολ. Ρίξε αρκετό χυμό λεμόνι ώστε να το καλύψει, μια τσιμπιά αλάτι και το σουμάκ αν χρησιμοποιείς, κάνε τους λίγο ωραίο μασαζάκι να βγάλουν τα υγρά τους, και άφησέ τα στην άκρη.
    1 κρεμμύδι, ½ λεμόνι, αλάτι, ½ κουταλάκι του γλυκού σουμάκ
  • Όσο ψήνονται τα λαχανικά, βράσε το κριθαράκι. Βάλε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει, ρίξε μέσα το κριθαράκι και μαγείρεψέ το για όσο χρόνο λέει η συσκευασία. Σούρωσε το κριθαράκι αλλά κράτα μία κούπα από το νερό που έβρασε. Υπολόγισε τον χρόνο ώστε να βγει μαζί με τα λαχανικά και να μην μείνει πολύ ώρα έξω. Αλλά αν μείνει και κολλήσει, έχουμε τη λύση. Ανακάτεψέ το με λίγο από το νερό που έβρασε και θα γίνει σπυρωτό με τη μία.
    200 γρ. κριθαράκι
  • Όσο μαγειρεύονται τα πάντα, ψιλόκοψε τα μυρωδικά σου και τις ελιές σου.
    2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, 10 ελιές
  • Βγάλε το ταψί από τον φούρνο. Ζούλα τα ντοματίνια, το σκόρδο και την φέτα με ένα πιρούνι να λιώσουν, αλλά άσε και μερικά μεγαλύτερα κομμάτια για να έχεις ποικιλία στην υφή. Ρίξε μέσα το κριθαράκι, και ανακάτεψε καλά, προσθέτοντας και λίγο από το νερό που κράτησες, μέχρι να γίνει η σάλτσα όσο κρεμώδης θέλεις.
  • Και σέρβιρε: Μοίρασε το κριθαράκι σε δύο βαθιά πιάτα. Πασπάλισε από πάνω με την πίκλα κρεμμυδιού, τα φρέσκα μυρωδικά και τις ελιές. Και μια σφήνα λεμόνι στο πλάι είναι πάντα χρήσιμη!
    2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, λεμόνι, 10 ελιές
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Vegetarian, Ζυμαρικά, Λαχανικά

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται.

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close