Κρητική υπερτούμπανη σαλάτα με πατάτες και αβγά

Χορταστική. Δροσερή. Ζουμερή. Χρωματιστή. Άκρως καλοκαιρινή. Ετοιμάζεται στο πι και φι. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο για όταν οι θερμοκρασίες βαράνε κόκκινο;
Χορταστική. Δροσερή. Ζουμερή. Χρωματιστή. Άκρως καλοκαιρινή. Ετοιμάζεται στο πι και φι. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο για όταν οι θερμοκρασίες βαράνε κόκκινο;

H χωριάτικη είναι η καλύτερη σαλάτα. Στον πλανήτη. Αδιαπραγμάτευτο. Όσο κι αν ψοφάω να πειραματίζομαι με κουλούς συνδυασμούς, όταν καλοκαιριάζει και βγούνε οι ντομάτες οι ζουμερές, τον συνδυασμό ντοματούλα – τυράκι – κρεμμύδι – λαδάκι δεν τον αλλάζω. Πέρα από αυτό που έχει καθιερωθεί να λέμε χωριάτικη σαλάτα – που για την ιστορία να πω ότι δεν έχει καταγωγή κάποιο χωριό, αλλά μάλλον τους ταβερνιάρηδες της Πλάκας κάπου ανάμεσα στις δεκαετίες της τουριστικής ανάπτυξης του ’60 και του ’70, οι οποίοι εφηύραν την χωριάτικη για να ξεφύγουν από την τιμή διατίμησης της αγγουροντομάτας – κάθε τόπος στην Ελλάδα έχει τη δική του εκδοχή της “χωριάτικης”, ανάλογα με αυτά που βγάζει η περιοχή και με τα γούστα τους.

Μια τέτοια λοιπόν είναι η κρητική σαλάτα, ή η σαλάτα του του αγρού, μια από τις πιο αγαπημένες μου σαλάτες που τρώω on repeat. Βέβαια ο όρος “σαλάτα” είναι πολύ λίγος για να την περιγράψει, γιατί αυτό το υπερτούμπανο είναι ένα πλήρες γεύμα, από εκείνα τα ωραία, τα δροσερά, που ετοιμάζονται στο πι και φι, και που είναι τα μόνα που κατεβαίνουν όταν έξω βράζει ο τόπος. 

Η κρητική σαλάτα λοιπόν, έχει ό,τι μία κλασική περιποιημένη χωριάτικη, μυζήθρα αντί για φέτα, και επιπλέον παξιμάδι κριθαρένιο τραγανό να ρουφάει όλα τα ζουμάκια, πατατούλες βραστές και (ω τι έκπληξη) λαχταριστά αβγουλάκια. Νομίζω δε χρειάζεται να σου περιγράψω τη γεύση. Φαντάζεσαι. Είναι από αυτά τα πιάτα που είναι απλά και γι’ αυτό ακριβώς απόλυτα γευστικά. Που θυμίζουν διακοπές στο χωριό. Που μυρίζουν ελληνικό καλοκαίρι. Που κάνουν τους τουρίστες όταν φεύγουν από εδώ να λένε greek salad και να αναστενάζουν. You know.

5 απο 1 ψηφο

Κρητική υπερτούμπανη σαλάτα με πατάτες και αβγά

Χορταστική. Δροσερή. Ζουμερή. Χρωματιστή. Άκρως καλοκαιρινή. Ετοιμάζεται στο πι και φι. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο για όταν οι θερμοκρασίες βαράνε κόκκινο;
ΜΕΡΙΔΕΣ 1 μπαμπάτσικη
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 minutes

Υλικά

  • 4-5 baby πατάτες
  • 1 αβγό
  • 1 ντομάτα
  • 1 αγγουράκι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 ματσάκι γλιστρίδα
  • 1/2 κριθαροκουλούρα ή 2-3 κριθαρένια παξιμαδάκια
  • 5-6 μαύρες ελιές
  • κάπαρη
  • ξινομυζήθρα
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη

Εκτέλεση

  • Βράσε τις πατάτες και τα αβγά: Βάλε μία μικρή κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει το νερό, ρίξε μέσα τις πατάτες και τα αβγά. Στο αβγό όμως θέλω λίγο προσοχή. Μην το ρίξεις απότομα μέσα γιατί από το σοκ της θερμοκρασίας μπορεί να σπάσει. Με μία τρυπητή κουτάλα (ή αυτή από τα μακαρόνια) βύθιζε το και βγάζε το από το νερό για 10 δευτερόλεπτα για να πάρει θερμοκρασία, και μετά άφησέ το απαλά. Βράσε τα αβγά για 10 λεπτά ώστε να γίνουν σφιχτά, και τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Λογικά στα 10 λεπτά θα είναι και αυτές έτοιμες.
  • Κόψε τα λαχανικά: στο ενδιάμεσο, κόψε τις ντομάτες στα 8, το αγγουράκι σε φέτες και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Βγάλε τα χοντρά κοτσάνια της γλιστρίδας και κράτα τους βλαστούς και τα φύλλα.
  • Σέρβιρε: πρώτα σπάσε το παξιμάδι και βάλε το σε ένα βαθύ πιάτο. Κόψε τις πατάτες και πρόσθεσε τες στο μπολ, μαζί με την ντομάτα, τα αγγουράκια, το κρεμμύδι, τη γλιστρίδα, τις ελιές και την κάπαρη. Το αβγό κόψε το στα 4 και βάλε το γύρω-γύρω στο μπολ ωραία και νοικοκυρεμένα, και την ξινομυζήθρα από πάνω στο κέντρο. Τελείωσε με λαδάκι, λεμόνι ή ξύδι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Πάρε ένα πιρούνι, και απόλαυσε την υπερτούμπανη σαλάτα σου.

Σημειώσεις

Δεν έχεις γλιστρίδα; Δεν πειράζει. Μπορείς να βάλεις μαϊντανό. Μπορείς να βάλεις κρίταμο. Εγώ θα έβαζα κόλιανδρο, αλλά εγώ ξέρουμε ότι έχω ψύχωση. Βάλε ό,τι θες, αλλά βάλε κάτι. Της πάει πολύ.
Γενικά, σαλάτα είναι, οπότε εννοείται ότι προσαρμόζεις τις ποσότητες ανάλογα με τα γούστα σου και το πόσο πολύ πεινάς.
Γεύμα: Κυρίως, Σαλάτα
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξεις-κλειδιά: Vegetarian, Αβγά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Πάρε μέρος στη συζήτηση

  1. Μανούσος says:

    5 stars
    Πολύ ωραία συνταγή!!

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close