Μακαρονάδα με αλμύρα

Ωραία η αλμύρα σαλάτα, αλλά την έχεις δοκιμάσει σε μακαρονάδα; Απλή αλλά μαγική, φρέσκια και λεμονάτη, είναι η απόλυτη καλοκαιρινή μακαρονάδα.
Ωραία η αλμύρα σαλάτα, αλλά την έχεις δοκιμάσει σε μακαρονάδα; Απλή αλλά μαγική, φρέσκια και λεμονάτη, είναι η απόλυτη καλοκαιρινή μακαρονάδα.

Έχεις πάει στη λαϊκή, να ζητήσεις μισό κιλό από κάτι, γιατί ντράπηκες να ζητήσεις λιγότερο, και να σου δώσουν μια υπερσακουλάρα με 3 κιλά γιατί έλα μωρέ, 1 ευρώ κάνει; Ε αυτό έπαθα προχτές και βρέθηκα με τόνους αλμύρα. Και επειδή σούπερ η αλμύρα σαλάτα αλλά πόση να φας, βρέθηκα να σκαλίζω τα internets για έμπνευση. Και έπεσα πάνω σε μια μακαρονάδα με αλμύρα, και ως γνωστόν η μακαρονάδα είναι ο μόνος λόγος που θα με κάνει να ανάψω μάτια με αυτή τη ζέστη. Και έτσι βρεθήκαμε κάπου εδώ, να σου μιλάω για αυτή την επική μακαροναδάρα, ορισμό του less is more που έλεγαν και στο χωριό μου. 

Αλμυρίκια λοιπόν, με αυτό το φυσικό τους ουμάμι, που βγάζει θάλασσα σε κάθε μπουκιά. Με λίγο σκορδάκι και μπούκοβο. Σβήνουν / βράζουν μέσα σε λίγο κρασί για να πάρουν και αυτά τα αρώματα. Ενώνονται με τα μακαρόνια και με λίγο από το νερό τους για να γίνουν μια τέλεια κρεμώδης σάλτσα. Μπόλικο λεμόνι και ξύσμα με την οξύτητά και τη φρεσκάδα τους. Κλείνεις και με λίγο γραβιέρα ή άλλο τυρί. Και έχεις μια σούπερ δροσερή, καλοκαιρινή, φρέσκια μακαρονάδα, κάτι σαν pasta al limone αλλά με μπονουσάκι την αλμύρα της αλμύρας. Βάζεις και ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί, και οριακά ξεχνάς και τον καύσωνα. Οριακά.

Για κρασάκι διάλεξα ένα Sauvignon blanc, φρέσκο, δροσερό με αρώματα από εσπεριδοειδή και πρασινάδες. Θα μου πήγαινε και μια Μαλαγουζιά. 

Μακαρονάδα με αλμύρα

Ωραία η αλμύρα σαλάτα, αλλά την έχεις δοκιμάσει σε μακαρονάδα; Απλή αλλά μαγική, φρέσκια και λεμονάτη, είναι η απόλυτη καλοκαιρινή μακαρονάδα.
ΜΕΡΙΔΕΣ 1
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 minutes

Υλικά

  • 125 γρ. σπαγγέτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 100 γρ. αλμύρα
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 1 λεμόνι , το ξύσμα και τον χυμό του
  • 60 γρ. τριμμένη γραβιέρα , παρμεζάνα ή πεκορίνο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάλε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Όταν βράσει, ρίξε μέσα τα μακαρόνια, και βράσε τα 1 λεπτό λιγότερο από ότι λέει η συσκευασία.
    125 γρ. σπαγγέτι, αλάτι
  • Παράλληλα, βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο. Ρίξε μέσα το σκόρδο και το μπούκοβο και ανακάτεψε για ένα περίπου λεπτό.
    1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • Ρίξε μέσα και την αλμύρα. Αλάτισε, ανακάτεψε για λίγο και ρίξε το κρασί. Ανακάτευε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά.
    100 γρ. αλμύρα, 60 ml λευκό κρασί, αλάτι
  • Κάπου εκεί τα μακαρόνια σου πρέπει να είναι έτοιμα. Με μια κουτάλα μακαρονιών, ρίξε τα απευθείας από την κατσαρόλα μέσα στο τηγάνι. Πρόσθεσε και λίγο νερό το νερό που έχουν βράσει, και ανακάτεψε. Ρίξε, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακάτευε συνεχώς μέχρι να γίνει κρεμώδης η σάλτσα.
    Αν τυχόν και τα μακαρόνια σου ετοιμάστηκαν πριν γίνει η αλμύρα, κράτα λίγο από το νερό που έβρασαν στην άκρη και σούρωσέ τα.
    1 λεμόνι
  • Και σέρβιρε, με λίγο τριμμένο τυρί, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και λίγο ελαιόλαδο ακόμα. Ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί, και έγινες.
    60 γρ. τριμμένη γραβιέρα, πιπέρι
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Ζυμαρικά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close