Μακαρονάδα με γαρίδες, κολοκυθάκια και κρόκο κοζάνης

Ετοιμάσου να πας τα ζυμαρικά σου σε άλλο επίπεδο, βράζοντας τα μέσα στον ζωμό από τις γαρίδες. Και θα απορείς γιατί δεν το έκανες τόσο καιρό.
Ετοιμάσου να πας τα ζυμαρικά σου σε άλλο επίπεδο, βράζοντας τα μέσα στον ζωμό από τις γαρίδες. Και θα απορείς γιατί δεν το έκανες τόσο καιρό.

Αυτό εδώ το post βρίσκεται εδώ για να σου πει δυο πράγματα. Πρώτον, αν βράζεις τα μακαρόνια σου σε απλό νερό, ήρθε ο καιρός να πειραματιστείς. Μπορείς να τα βράσεις σε ζωμό. Μπορείς να δώσεις γεύση στο νερό με ξύσμα λεμονιού, μπαχαρικά ή μυρωδικά. Μπορείς ακόμα και να τα βράσεις σε κρασί. Και αυτά θα στο ανταποδώσουν, ρουφώντας μέσα τους όλη τη γεύση.

Δεύτερο. Αν θεωρείς ότι τα ζυμαρικά ολικής είναι μόνο για ξενέρωτες συνταγές, ώρα να αλλάξεις γνώμη. Κι εγώ όταν τα δοκίμασα πρώτη φορά μπόλικα χρόνια πριν, παρόλο που είχα ανεχθεί όλες τις εναλλακτικές χελθιές που εισήγαγε σιγά-σιγά και ύπουλα η μάνα μου, εδώ άσκησα βέτο ότι αυτό το πράγμα δεν θα ξαναμπεί στο σπίτι μας. Αλλά τα σύγχρονα ζυμαρικά ολικής δεν έχουν καμία σχέση με αυτό και γι’αυτό έχουν μια μόνιμη θέση στην κουζίνα μου. Έτσι, για αυτό το πιο φινετσάτο πιάτο, διάλεξα το λιγκουίνι MISKO ολικής άλεσης, που έχει πλούσια γεύση, αλλά φωτεινό και ανοιχτό χρώμα, κοντά στο «απλό» ζυμαρικό. 

Στο πιάτο μας τώρα. Μακαρόνια που έχουν βράσει μέσα σε ζωμό από γαρίδες αρωματισμένο με κρόκο κοζάνης, ώστε να ποτίσει γεύση κάθε μόριο του μακαρονιού. Γαρίδες που έχουν ψηθεί τόσο-όσο για να είναι ζουμερότατες. Τραγανά κολοκυθάκια που έχουν ψητοτηγανιστεί μέσα στο αρωματισμένο τηγάνι από τις γαρίδες για να πάρουν όλη τη γεύση. Λεμόνι και βασιλικός για φρεσκάδα και μοσχοβολιά. Μαζί με ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί, έχεις το τέλειο σκηνικό για ένα ξεχωριστό βράδυ με το αμόρε, με το bestie, με το γάτο, με όποιο τελοσπάντων αξίζει τέτοια περιποίηση.  

Μακαρονάδα με γαρίδες, κολοκυθάκια και κρόκο κοζάνης

Πήναινε τα ζυμαρικά σου σε άλλο επίπεδο, βράζωντάς τα μέσα στον ζωμό από τις γαρίδες. Και θα απορρείς γιατί δεν το έκανςσ τόσο καιρό.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 20 minutes
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα 20 minutes

Υλικά

  • 250 γρ. μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 30 ml λευκό κρασί
  • 3-4 στίμωνες κρόκο κοζάνης (σαφράν)
  • 1 κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια 1 εκ.
  • 250 γρ. MISKO oλικής άλεσης Λιγκουίνι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • ½ λεμόνι , το ξύσμα του
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Καθάρισε τις γαρίδες, βγάλε το κέλυφος τους και κράτησε το στην άκρη, και μετά χάραξε στην ράχη τους για να βγάλεις και το εντεράκι, φλεβίτσα αυτή τη μαύρη γραμμή τέλος πάντων.
    250 γρ. μεγάλες γαρίδες
  • Βάλε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζέστανε λίγο ελαιόλαδο. Σόταρε τα κελύφη από τις γαρίδες, ρίξε μέσα και το σκόρδο, το δαφνόφυλλο, το πιπέρι και κάνε δυο σβούρες να βγάλουν τα αρώματά τους. Σβήσε με το κρασί. Γέμισε αρκετό ζεστό νερό ώστε να υπερκαλύψει τις γαρίδες. Πέτα μέσα και τον κρόκο κοζάνης. Χαμήλωσε την φωτιά αρκετά, καπάκωσε, και άφησέ το να σιγοβράσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
    2 σκελίδες σκόρδο, 1 φύλλο δάφνης, 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους πιπέρι, 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο, 30 ml λευκό κρασί, 3-4 στίμωνες κρόκο κοζάνης, ελαιόλαδο
  • Όταν ο ζωμός σου κοντεύει να τελειώσει, βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζέστανε λίγο ελαιόλαδο. Αλάτισε τις γαρίδες και ψήσε τες μέχρι ίσα-ίσα να πάρουν χρώμα, περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Βγάλε τες από το τηγάνι και άφησέ τες στην άκρη.
    αλάτι, ελαιόλαδο
  • Ρίξε στο ίδιο τηγάνι τα κολοκυθάκια, αλάτισε και άσε τα να ψηθούν, ρίχνοντας ένα ανακάτεμα που και που.
    1 κολοκυθάκι, αλάτι
  • Σούρωσε τον ζωμό, και επέστρεψέ τον στην κατσαρόλα. Δυνάμωσε την φωτιά. Ρίξε μπόλικο αλάτι. Πρόσθεσε βραστό νερό αν χρειάζεται, ίσα-ίσα για να καλύψει τα μακαρόνια. Όσο πιο λίγο το νερό, τόσο πιο πολύ η γεύση θα μείνει στα ζυμαρικά σου. Ρίξε μέσα και τα λιγκουίνι MISKO ολικής άλεσης, και βράσε τα 1 λεπτό λιγότερο από τον μικρό χρόνο που λέει στην συσκευασία.
    250 γρ. MISKO oλικής άλεσης Λιγκουίνι, αλάτι
  • Μόλις περάσει ο χρόνος, βγάλε τα μακαρόνια με μια πιρούνα ζυμαρικών, και ρίξε τα μέσα στο τηγάνι. Πρόσθεσε και λίγο από το νερό που έχουν βράσει αν χρειάζεται και ανακάτεψε καλά μέχρι να γίνει μια κρεμώδης σάλτσα. Ρίξε μέσα το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο, τον βασιλικό και τις γαρίδες και ανακάτεψε.
    1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, ½ λεμόνι, 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βασιλικό
  • Σέρβιρε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί.
    πιπέρι

Σημειώσεις

Ψιτ. Και αν βαριέσαι να κάνεις δικό σου ζωμό, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις πολύ καλής ποιότητας έτοιμο, και να μειώσεις τον χρόνο της συνταγής κατά μία ώρα. Δεν κρίνουμε! 😉
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Ζυμαρικά, Θαλασσινά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close