Με τα μακαρόνια έχω θέμα, είναι γνωστό. Η μακαρονάδα η σωστή για μένα όμως είναι σπαγγέτι ή λιγκουίνι, μέσα σε μπόλικη, κατακόκκινη, ντοματένια σάλτσα, και μόνο. Ούτε βούτυρα, ούτε κρέμες (μα για όνομα), οριακά λίγο τυράκι οριακά, και αυτό προαιρετικά. Είναι όμως κάποιες φορές που έτσι μαγικά μπαίνει στην ζωή σου μια μακαρονάδα, και σου αλλάζει όλη την κοσμοθεωρία. Κάπως έτσι είχε γίνει με την μακαρονάδα λουκούμι με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Και κάπως έτσι έγινε και με αυτήν εδώ την μακαρονάδα που σου έχω σήμερα. Και εδώ το σοκ ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Γιατί τα κολοκυθάκια όσο να πεις, ε, είναι λίγο ξενέρωτα. Αν όμως τα χειριστείς σωστά, γίνονται ένα όνειρο.
Η έμπνευση είναι από το spaghetti alla Nerano, ένα παραδοσιακό πιάτο από το Nerano, ένα μικρό ψαροχώρι κοντά στο Αμάλφι. Το έχω τροποποιήσει λιγάκι βάζοντας τοπικά υλικά.
Εδώ λοιπόν, τα κολοκυθάκια έχουν πέσει πρώτα στο τηγάνι, με λίγο λαδάκι το οποίο πριν είχε αρωματιστεί με σκόρδο, μέχρι να γίνουν αποκτήσουν αυτά τα κρατσανιστά, χρυσαφένια κομματάκια. Αν θες μπορείς να τα τηγανίσεις κανονικά, αλλά με λίγο λαδάκι και δυνατή φωτιά γίνεται δουλίτσα μια χαρά. Μετά, κάποια από αυτά μπαίνουν στο μπλέντερ με το σκόρδο και λίγο νερό από τα μακαρόνια, για να γίνουν μια πράσινη, φρεσκαδούρα, ζουμερή κρέμα. Και μετά μπαίνουν πίσω στο τηγάνι, μαζί με τα μακαρόνια, και με μπόλικο μετσοβόνε που λιώνει ονειρεμένα μέσα στην σάλτσα κάνοντάς την ακόμα πιο κρεμώδη, και μπόνους, δίνει μια απίθανη καπνιστή γεύση. Λίγος βασιλικός, και λίγο έξτρα τυράκι από πάνω, και έγινες. Και κάτι μου λέει ότι θα γίνει και η δική σου αγαπημένη μακαρονάδα.
Ζουμερή, καπνιστή μακαρονάδα με κολοκυθάκια και μετσοβόνε
Υλικά
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 μεγάλο κολοκυθάκι
- 125 γρ. σπαγγέτι
- 60 γρ. μετσοβόνε τριμμένο
- ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας βασιλικού ψιλοκομμένα
- αλάτι
- πιπέρι
- τυρί για το σερβίρισμα (Σαν Μιχάλη, παλαιωμένη γραβιέρα, ή παρμεζάνα)
Εκτέλεση
- Βάλε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει.
- Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο.
- Κόψε το κολοκυθάκια σε όσο πιο λεπτές ροδέλες μπορείς.
- Πέτα μέσα στο τηγάνι το σκόρδο, άφησέ το ένα λεπτό μέχρι να μαλακώσει και να αρωματίσει το λάδι, και βγάλε το από το τηγάνι.
- Πέτα μέσα στο τηγάνι τα κολοκυθάκια, σε ένα στρώμα, αλάτισέ τα, και τηγάνισέ τα γυρίζοντας που και που, μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσαφίσουν, και βγάλε τα από το τηγάνι.
- Παράλληλα, ρίξε το σπαγγέτι μέσα στο νερό που έχει βράσει, και βράσε το 2 λεπτά λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία.
- Πάρε ένα μπλέντερ. Ρίξε μέσα το 1/3 περίπου από τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, και μία κουταλιά από το νερό στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια (με μια κουτάλα). Χτύπα τα μέχρι να γίνουν μια ζουμερή κρέμα.
- Πέτα τα κολοκυθάκια πίσω στο τηγάνι, με κλειστό μάτι. Ψάρεψε το σπαγγέτι μέσα από την κατσαρόλα με μια πιρούνα ζυμαρικών, και ρίξε το μέσα στο τηγάνι. Πέτα από πάνω τα κολοκυθάκια που έχεις λιώσει στο μπλέντερ, το βούτυρο και το μετσοβόνε τριμμένο. Ανακάτευε με μανία μέχρι να καλυφθούν τα μακαρόνια από μία μεταξένια, κρεμώδη σάλτσα. Αν χρειάζεται αραίωμα, προσθέτεις και λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έχουν βράσει τα μακαρόνια. Πασπάλισε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Και σέρβιρε. Πάρε ένα βαθύ πιάτο, ρίξε μέσα το έπος που έφτιαξες, τρίψε λίγο τυρί από πάνω, αν θες, και όρμα.