Μακαρονάδα με ντοματένια σάλτσα χωρίς μαγείρεμα

Σαλτσερή και αρωματική. Φρέσκια αλλά ευχάριστη ζεστή. Έτοιμη σε 15’. Η τέλεια μακαρονάδα για τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια που οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους.
Σαλτσερή και αρωματική. Φρέσκια αλλά ευχάριστη ζεστή. Έτοιμη σε 15’. Η τέλεια μακαρονάδα για τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια που οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους.

«Ό,τι βλέπετε το χρωστάω στο σπαγγέτι.» Μια φράση που φαίνεται να έχει πει το είδωλο Sophia Loren. Αλλά θα μπορούσε να έχει βγει από το στόμα μου, ξεκάθαρα. Ποιος άλλος είναι δίπλα σου όταν πεινάς και το ψυγείο είναι πιο άδειο κι από το κενό που υπάρχει μέσα σου; Ποιος ξενυχτούσε μαζί σου στα φοιτητικά σου χρόνια που οριακά ήξερες να βράζεις ένα αβγό; Ποιος είναι εκεί να σε παρηγορήσει τις μέρες που τίποτα δεν πάει καλά, ή είναι απλά Δευτέρα; Ε; Ποιος;

Με έναν καύσωνα όμως να μας έχει φορτωθεί από τον Ιούνη στην ήδη ξεζουμισμένη από τις απανωτές καραντίνες πλάτη, ούτε καν η θεραπευτική, σαλτσερή μου μακαρονάδα δεν αξίζει το μισάωρο λιώσιμο πάνω από ένα καυτό τηγάνι. Ευτυχώς υπάρχουν μπόλικες σάλτσες που θέλουν ελάχιστο ή και καθόλου μαγείρεμα. Από cacio e pepe, aglio e olio, καρμπονάρες, μέχρι πέστο σε διάφορες εκδοχές. 

Αυτή εδώ όμως είναι η πραγματικά λατρεμένη μου καλοκαιρινή μακαρονάδα. Είναι φρέσκια, σαλτσερή και ντοματένια, προσαρμόζεται ανάλογα με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο, και δε θέλει καθόλου μα καθόλου μαγείρεμα. Τα μόνα must υλικά είναι: φρέσκιες, ζουμερές ντομάτες, κάτι σε άλμη για να σπάσει η γλύκα της ντομάτας, και κάποιο μυρωδικό. Από εκεί και πέρα προσθέτεις ό,τι άλλο σου γυαλίσει. Η εκτέλεση σούπερ απλή. Ψιλοκόβεις τα υλικά, ρίχνεις μέσα τα μακαρόνια, ανακατεύεις σα να μην υπάρχει αύριο, και τέλος. Η ζέστη από τα ζυμαρικά μαγειρεύει τη σάλτσα τόσο όσο, ώστε να είναι μυρωδάτη, φρέσκια, αλλά ευχάριστα ζεστή.

Στην σημερινή εκδοχή έχω βάλει τριμμένη ντομάτα και ντοματίνια για πιο πλούσιο σώμα, ελιές και κάππαρη για την οξύτητα και το umami, σκόρδο και βασιλικό για τα αρώματα. Θα μπορούσες να την πεις τύπου puttanesca. Αλλά όχι. Δεν θα την καταπιέσω να μπει σε κουτάκια. Θα παραμείνει ελεύθερη, ευέλικτη, casual, με συστατικά μετρημένα σε χούφτες, άτσαλα κομμένα, χωρίς κανένα στυλιζάρισμα. Χαλαρή. Όπως θα όφειλαν να είναι τα comfort φαγητά το καλοκαίρι. Όπως θα όφειλαν να είναι τα πάντα το καλοκαίρι. 

Μακαρονάδα με ζουμερή, ντοματένια σάλτσα χωρίς μαγείρεμα

Σαλτσερή και αρωματική. Φρέσκια αλλά ευχάριστη ζεστή. Έτοιμη σε 15’. Η τέλεια μακαρονάδα για τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια που οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους. 
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 minutes

Υλικά

  • 250 γρ. σπαγγέτι
  • 1 μεγάλη ζουμερή ντομάτα , περίπου 200 γρ, εκτός ψυγείου
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 χούφτες ντοματίνια , περίπου 100 γρ., εκτός ψυγείου
  • 1 χούφτα ελιές , περίπου 50 γρ.
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού , περίπου 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάλε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει, προσθέτοντας αρκετό αλάτι, τόσο όσο το νερό να θυμίζει θάλασσα.
  • Στο ενδιάμεσο, ετοίμασε τη σάλτσα: τρίψε τη ντομάτα στον τρίφτη, στην χοντρή πλευρά, και βάλε τη σε ένα μεγάλο μπολ. Εναλλακτικά μπορείς να τη βάλεις στο multi και να χτυπήσεις λίγες όμως φορές. Δεν θέλουμε να γίνει τελείως ζουμί, αλλά να έχει κομματάκια. Πολτοποίησε το σκόρδο, κόψε τα ντοματίνια στην μέση, βγάλε το κουκούτσι από τις ελιές και κόψε τες στην μέση, και πρόσθεσέ τα όλα στο μπολ, μαζί με το μπούκοβο, το αλάτι, το πιπέρι, την κάππαρη και το ελαιόλαδο. Ψιλόκοψε και τον βασιλικό σου για να τον έχεις έτοιμο για το σερβίρισμα.
  • Μόλις το νερό βράσει, ρίξε μέσα τα μακαρόνια και μαγείρεψε τα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
  • Ρίξε τα μακαρόνια μέσα στο μπολ με τη σάλτσα, με μία κουτάλα ζυμαρικών ή με μία τσιμπίδα. Μην πετάξεις το νερό ακόμα. Πρόσθεσε τον ψιλοκομμένο βασιλικό στο μπολ, και ανακάτεψε πάρα πολύ καλά μέχρι η σάλτσα να γίνει κρεμώδης και να καλύψει καλά όλα τα μακαρόνια. Αν χρειάζεται, πρόσθεσε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια, μια κουταλιά τη φορά.
  • Σέρβιρε αμέσως: χώρισε την μακαρονάδα σε δύο βαθιά πιάτα, πρόσθεσε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ακόμα ελαιόλαδο, και έτοιμη για στριφογυρίσματα πιρουνιού!

Σημειώσεις

Τυράκι δεν θα βάλουμε; Προσωπικά εμένα το τυράκι δε μου έλειψε. Με τις ελιές και την κάππαρη, η μακαρονάδα αυτή είναι αρκετά αλμυρή και umami από μόνη της. Αν όμως θέλεις τυρί, πέρα από τα κλασικά αλμυρά σκληρά τυριά που βάζουμε στα μακαρόνια, ταιριάζει τέλεια και κάποιο φρέσκο, όπως η φρέσκια μοτσαρέλα ή ανθότυρο.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ιταλική
Λέξεις-κλειδιά: Ζυμαρικά

Πάρε μέρος στη συζήτηση

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close