Μυρωδάτη μακαρονάδα πέστο με φιστίκι αιγίνης

Η κλασική και αγαπημένη μυρωδάτη pesto alla genovese με αρωματικό βασιλικό, σε μια τσαχπίνικη παραλλαγή με φιστίκι αιγίνης.
Η κλασική και αγαπημένη μυρωδάτη pesto alla genovese με αρωματικό βασιλικό, σε μια τσαχπίνικη παραλλαγή με φιστίκι αιγίνης.

Την πέστο δεν την συμπαθούσα ιδιαίτερα. Παραδόξως, γιατί τον βασιλικό τον λατρεύω. Μέχρι που τη δοκίμασα με φιστίκι αιγίνης και άλλαξα γνώμη για πάντα. Γιατί το κουκουνάρι το συμπαθώ, αλλά στην pesto μου κάνει πολύ βαρύ. Από τότε κάνω πέστο με οτιδήποτε βρω: με λευκά αμύγδαλα, με καρύδια, με όλα αυτά μαζί, αλλά το φιστίκι αιγίνης παραμένει το αγαπημένο μου.

Πάμε λοιπόν να αποχαιρετίσουμε τον βασιλικό μέχρι την άνοιξη, όπως του αξίζει. Με μία μυρωδάτη πέστο, πάνω σε μακαρόνια.

🍷: Για κρασί, θα διάλεγα ένα λευκό με πολύ οξύτητα για να ξεπλύνει τη λιπαρότητα της πέστο, με πιο ορυκτά και βοτανικά αρώματα. Βλέπε κλασικά Ασύρτικο, ένα Βιδιανό, ή αν πάμε σε πιο περίεργα, ένα λευκό Ξινόμαυρο, ένα Δαφνί, ή ένα λευκό Ρωμέικο. Αν την κάνεις με κουκουνάρι, πάει τέλεια και μια Ρετσίνα. 

Μυρωδάτη μακαρονάδα πέστο με φιστίκι αιγίνης

Η κλασική και αγαπημένη μυρωδάτη pesto alla genovese με αρωματικό βασιλικό, σε μια τσαχπίνικη παραλλαγή με φιστίκι αιγίνης.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 minutes

Υλικά

  • 40 γρ. φιστίκια αιγίνης
  • 250 γρ. σπαγγέτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κούπες φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
  • 60 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα , Σαν Μιχάλη, ή παρμεζάνα
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ψήσε τα φιστίκια για 2 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
    40 γρ. φιστίκια αιγίνης
  • Βάλε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει, και βράσε τα μακαρόνια για όσο χρόνο λέει η συσκευασία.
    250 γρ. σπαγγέτι
  • Ετοίμασε την πέστο: αν χρησιμοποιήσεις γουδί, βάλε τα σκόρδα με λίγο αλάτι στο γουδί και λιώσε τα μέχρι να γίνουν αλοιφή. Ρίξε τα φιστίκια και συνέχισε μέχρι να γίνουν μια χοντροκομμένη πάστα. Πρόσθεσε τον βασιλικό και κοπάνα μέχρι να λιώσουν. Ρίξε το λάδι και το λεμόνι και ανακάτεψε. Πρόσθεσε το τυρί, ανακάτεψε. Δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι ή λεμόνια αν χρειάζεται.
    Αν πάλι δεν έχεις τέτοιες μαζοχιστικές τάσεις, ρίξε τα πάντα σε ένα μούλτι, και ανακάτεψέ τα μέχρι να γίνουν μια χοντροκομμένη πάστα.
    2 σκελίδες σκόρδο, 2 κούπες φύλλα βασιλικού, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι, 60 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα, αλάτι
  • Ένωσε: Ρίξε τα 2/3 της πέστο μέσα σε ένα μπολ που αντέχει την θερμότητα. 
Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα, βγάλε τα από την κατσαρόλα με μια κουτάλα μακαρονιών ή τσιμπίδα, και ρίξε τα μέσα στο μπολ. Πρόσθεσε μια κουταλιά νερό από την κατσαρόλα και ανακάτεψε καλά. Συνέχισε να προσθέτεις νερό, μια κουταλιά κάθε φορά, και να ανακατεύεις μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια πλούσια, κρεμώδης σάλτσα.
  • Και σέρβιρε: Μοίρασε την μακαρονάδα σου σε 2 βαθιά πιάτα, ρίξε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα, πρόσθεσε κι άλλο τριμμένο τυρί αν θέλεις, άνοιξε ένα παγωμένο μπουκάλι λευκό κρασί, και απόλαυσε.

Σημειώσεις

Αν περισσέψει πέστο (λέμε τώρα), την αποθηκεύεις σε βάζο στο ψυγείο, για να τη βάλεις σε σάντουιτς και σαλάτες.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Ιταλική, Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Ζυμαρικά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close