Μακαρόνια με κιμά, χαλούμι και δυόσμο, σε ένα τηγάνι 

Το πιο αγαπημένο πιάτο, τέλεια χυλωμένο αφού τα μακαρόνια βράζουν μέσα στη σάλτσα, και με κυπριακό τουίστ.

Μια από τις πρώτες λέξεις που είπα στη ζωή μου ήταν “μαμουκού”, εννοώντας τα μακαρόνια με κιμά, το αγαπημένο μου φαγητό από παιδί, που θα συνεχίσει να παραμένει το αγαπημένο μου για όλη μου τη ζωή. Αυτά λοιπόν είναι τα μακαρόνια με κιμά με τα οποία μεγάλωσα, με χαλούμι και με ξερό δυόσμο, αφού η μαμά είναι από Κύπρο 🇨🇾. Βέβαια έχω κάνει τις τσαχπινιές μου. Ο κιμάς έγινε vegan, μπήκε τοματοπελτές και κρασί για να του δώσουν ακόμα περισσότερο umami, και μπόλικο μπούκοβο γιατί βλέπεις υπάρχουν και οι επιρροές από το άλλο μισό σόι, το Βόριο. Το μόνο που δεν άλλαξε είναι τα μακαρόνια, που και τότε και τώρα είναι MISKO. Διάλεξα τις αχιβάδες, που πέρα από το αγαπημένο μου ζυμαρικό ως παιδί, θα εγκλωβίσουν μέσα τους όλη την πολύτιμη σαλτσούλα. Και μπόνους, βράζουν στο ίδιο τηγάνι με τη σάλτσα, κρατώντας όλο τους το άμυλο, δίνοντας έτσι την πιο χυλωμένη μακαρονάδα. 

Μακαρόνια με κιμά, χαλούμι και δυόσμο, σε ένα τηγάνι 

ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 40 minutes

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
  • 1 σκόρδο πολτοποιημένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο , προαιρετικά
  • 300 γρ. κιμά (εγώ έβαλα vegan)
  • 60 ml κόκκινο κρασί
  • 2 ζουμερές ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 250 γρ. αχιβάδες MISKO
  • 1 l ζεστό νερό ή ζωμό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξερό δυόσμο
  • 60 γρ. χαλούμι τριμμένο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζέστανε το ελαιόλαδο. Ρίξε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα 2-3 λεπτά, μετά τον τοματοπελτέ μέχρι να καραμελώσει, 2 λεπτά, το σκόρδο και το μπούκοβο για 1 λεπτό, και ανακάτεψε.
    1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, ½ κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ, 1 σκόρδο, ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • Ρίξε μέσα στον κιμά και σπάσε τον με μια ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπέρωσε, και μαγείρεψέ τον μέχρι να πάρει χρώμα, 4-5 λεπτά.
    300 γρ. κιμά
  • Σβήσε με το κρασί, και μόλις εξατμιστεί, ρίξε την τριμμένη ντομάτα, την κανέλα και το φύλλο δάφνης, ανακάτεψε και άφησέ τη σάλτσα να δέσει, για περίπου 10 λεπτά.
    60 ml κόκκινο κρασί, 2 ζουμερές ντομάτες, 1 ξυλάκι κανέλας, 1 φύλλο δάφνης
  • Ρίξε και τις αχιβάδες MISKO, σκέπασε με το ζεστό νερό, και άφησέ τη μακαρονάδα σου να βράσει όσο χρόνο λέει πάνω στη συσκευασία, ρίχνοντας κανένα ανακάτεμα που και που. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε ζεστό νερό.
    250 γρ. αχιβάδες MISKO, 1 l ζεστό νερό ή ζωμό
  • Όταν οι αχιβάδες βράσουν και η μακαρονάδα χυλώσει, βγάλε την κανέλα και τη δάφνη, ρίξε τον δυόσμο και ανακάτεψε.
    ½ κουταλάκι του γλυκού ξερό δυόσμο
  • Σέρβιρε σε μπολ πάντα με μπόλικο τριμμένο χαλούμι.
    60 γρ. χαλούμι
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Ζυμαρικά

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close