Το κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στον φούρνο δεν το συμπάθησα ποτέ, αφού ούτε το κοτόπουλο πολυσυμπαθούσα, ούτε τα λεμονάτα. Έτσι όταν ξέμειναν κάτι μανιτάρια πλευρώτους στο ψυγείο μου που δεν καταλαβαίνω γιατί, αφού ούτε αυτά πολυσυμπαθώ, δεν ξέρω καν από που ήρθε η σκέψη να τα κάνω λεμονάτα στον φούρνο με πατάτες τύπου κοτόπουλο. Ξέρω μόνο ότι χαίρομαι ακραία που ήρθε, γιατί από τότε αυτό το φαΐ έχει κερδίσει μία θέση ανάμεσα στα αγαπημένα μου.
Αρχικά μιλάμε για το απόλυτο stress free φαγητό, από εκείνα που απλά πετάς τα πράγματα στον φούρνο και γίνονται μούρλια. Θα κάνει το σπίτι σου να μυρίζει σαν κοτόπουλο λεμονάτο, αν τη βρίσκεις με κάτι τέτοια δηλαδή, ή σαν Κυριακάτικο μαμαδίστικο τραπέζι, που σίγουρα τη βρίσκεις με κάτι τέτοια.
Με τα μανιτάρια να έχουν πάρει όλα τα αρώματα από το κρασί και τα αρωματικά, με τις πατάτες να έχουν ψηθεί μέσα στα ζουμιά των μανιταριών, η κάθε μπουκιά είναι απλά ένα λουκουμάκι που λιώνει στο στόμα. Με ένα γρήγορο dressing θα το πω μαϊντανού από πάνω για μια τελειωτική τσαχπινιά freshness και έτοιμο το νέο αγαπημένο σου φαΐ.
Μανιτάρια πλευρώτους λεμονάτα στον φούρνο με πατάτες με dressing μαϊντανού
Υλικά
- 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
- 500 γρ. πατάτες
- 100 ml λευκό κρασί ξηρό
- 1 λεμόνι , τον χυμό και το ξύσμα του
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ½ κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- 2 κλαδάκια δεντρολίβανο ή θυμάρι ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το dressing:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένα, τα φύλλα μόνο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180° C.
- Χώρισε τα μανιτάρια πλευρώτους, και άνοιξε τα σε μικρότερα κομμάτια με τα χέρια σου. Κόψε τις πατάτες σε ακανόνιστες μπουκιές. Βάλε τα σε μία γάστρα, και αλατοπιπέρωσε καλά.
- Σε ένα βαζάκι πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το κρασί, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, το σκόρδο, το μπούκοβο, και το δεντρολίβανο, κλείσε το καπάκι και ταρακούνησέ τα για να ανακατευτούν καλά (ή ανακάτεψε με ένα κουταλάκι). Περίχυσε με το αυτό τα μανιτάρια και τις πατάτες και ανακάτεψε για να πάει παντού.
- Καπάκωσε τη γάστρα και βάλε την στον φούρνο για μία περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.Αν δεν έχεις γάστρα, τοποθέτησε τα όλα σε ένα ταψάκι, πρόσθεσε 100 ml νερό και σκέπασε ερμητικά με αλουμινόχαρτο.
- Όσο ψήνονται τα μανιτάρια, ετοίμασε το ντρέσινγκ. Πρόσθεσε όλα τα υλικά του σε ένα βάζο, ανακάτεψε καλά, και άφησέ το στην άκρη για να δέσουν οι γεύσεις.
- Και σέρβιρε: χώρισε τα μανιτάρια και τις πατάτες σε δύο βαθιά πιάτα, πρόσθεσε το ζουμάκι που έχει μείνει στο ταψί, και από πάνω το dressing μαϊντανού.