Μαραμπού: 1. Εξωτικό θαλασσοπούλι, ξαδερφάκι του πελαργού. 2. Όνομα ποιήματος και της πρώτης ποιητικής συλλογής του Καββαδία, και παρατσούκλι που διάλεξε ο ίδιος για τον εαυτό του και κράτησε σε όλη του την ζωή.
Τι σχέση έχουν αυτά τώρα με το παγωτό θα μου πεις. Ε αν δεν είναι το παγωτό ποίηση, τότε δεν κι ξέρω τι είναι. Και το artigianale παγωτό του μικροσκοπικού Μαραμπού στην Αρχελάου είναι όντως ένα ποίημα.
Φρέσκο, φυσικό παγωτό, που φτιάχνεται από την αρχή, με ποιοτικά υλικά, με πολλά “χωρίς” (έτοιμα μείγματα, συντηρητικά, χρώματα, φρου-φρου κι αρώματα), και με τα λιγότερα δυνατά “με” (λίγη ζάχαρη, λίγα υλικά). Το λεγόμενο και “περνάμε όμορφα κι αυτό βγαίνει προς τα έξω”, αφού το αποτέλεσμα είναι ένα παγωτό με την καθαρή, πραγματική γεύση του υλικού που διάλεξες, να σου πλημμυρίζει το στόμα με κάθε κουταλιά. Γιατί μην περιμένεις το κλασικό χωνάκι με τις μπάλες. Εδώ το παγωτό σερβίρεται με σπάτουλα σε κυπελλάκι, καθώς η υφή αρκετά κρεμώδης και μαλακή, και με ένα τραγανό, μπισκοτένιο και άκρως instagramικό χωνάκι από πάνω.
Σε γεύσεις, θα βρεις από κλασικές μέχρι περίεργες, ιταλικές, αλλά και άκρως ελληνικές με ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα. Πέρα από τις 4 στάνταρ γεύσεις (ανθόγαλα, καραμέλα με αλάτι, σοκολάτα γάλακτος και σορμπέ μαύρης σοκολάτας) οι υπόλοιπες, συνολικά όχι πάνω από 10 την ημέρα, αλλάζουν καθημερινά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των υλικών και με τα κέφια της Βίκυς και του Ιγκόρ. Και για να μη βαριόμαστε δηλαδή.
Τι δοκίμασα: Ό,τι είχε εκείνη την μέρα, αλλά και την επόμενη που ξαναεπέστρεψα, γιατί πρώτα ζούμε, μετά γράφουμε. Σε παγωτά, ανθόγαλα γαλακτερό και βανιλένιο, σοκολάτα γάλακτος με οργανικό κακάο από το Περού, καραμέλα με διακριτικό αλάτι, καρύδα εξωτική, καϊμάκι παραδοσιακό μόνο με σαλέπι, χωρίς μαστίχα, κρέμα με γλυκό κρασί, το αντίστοιχο του ιταλικού zabaione αλλά με κρασί Σάμου που όπως είπε η Βίκυ, που είναι και γευσιγνώστρια κρασιών, είναι πολύ καλύτερο από το ιταλικό marsala, και προφανώς θα συμφωνήσω μαζί της. Αλλά το κλου είναι τα σορμπέ, και στο λέω αυτό εγώ που δεν τα συμπαθώ. Βελούδινα, πλούσια και κρεμώδη, καμία σχέση με αυτό το ενοχλητικό κρυστάλλωμα του πάγου. Τα σορμπέ φρούτων ήταν σαν να τρως το φρούτο σε μορφή παγωτού, με τελείως φυσική και καθόλου λιγοτική γλύκα. Τα των ξηρών καρπών είχαν κάτι από την κρεμώδη υφή του φιστικοβούτυρου. Και φυσικά το σορμπέ μαύρης σοκολάτας με σοκολάτα από 81% κακάο.
Τι ξεχώρισα: Eπειδή οι γεύσεις στο Μαραμπού είναι τελείως φυσικές, για να σου αρέσει μια συγκεκριμένη γεύση θα πρέπει να σου αρέσει η πρώτη ύλη της. Οπότε αναμενόμενο που η πρώτη γεύση που διάλεξα για να γεμίσω το κυπελλάκι μου ήταν το απίστευτα βελούδινο και φιστικένιο σορμπέ φιστίκι. Η δεύτερη, το σορμπέ πικρής σοκολάτας, που με τη φρουτώδη και καθαρή γεύση της σοκολάτας και την κρεμώδη υφή με κέρδισε, κι ας είμαι fan της σοκολάτας γάλακτος.
Θα ξαναπάω: Γιατί έχω ακούσει για διάφορες κουλές γεύσεις που πεθαίνω να δοκιμάσω όπως ταχίνι με μέλι ή μαύρη μπίρα.
Bonus: Δεν υπάρχει πουθενά πλαστικό, αλλά μόνο βιοδιασπώμενα κουταλάκια και ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Το κακάο και η σοκολάτα τους είναι οργανικά από fair trade παραγωγή.
Info: Μαραμπού, Αρχελάου 17, Παγκράτι, 📞 210 7247037, Instagram
Τα μέρη που μπαίνουν στα σούρτα φέρτα του surtuko.gr είναι αυτά που μου κίνησαν το ενδιαφέρον, που απόλαυσα πραγματικά, και που θα επισκεφτώ ξανά και ξανά. Πάντα δοκιμάζω όλα τα πιάτα που αναφέρω, εκτός κι αν λέω το αντίθετο. Ό,τι γράφεται εδώ είναι πάντα η υποκειμενική μου γνώμη και τίποτα άλλο.
Σε φιλώ,
Σουρτούκω