Αν με ρωτούσες πριν από όχι πολλά χρόνια ποιος είναι ο αγαπημένος μου συνδυασμός με μελιτζάνα, θα έλεγα κανένα χαλουμάκι, καμιά φέτα, παρμεζάνα, τυρί γενικότερα, άντε και κανένα ταχίνι γιατί οι ρίζες δεν κρύβονται. Σίγουρα δεν θα έλεγα φιστικοβούτυρο. Γιατί ναι, μπορεί το φιστικοβούτυρο να το καταναλώνω με τους κουβάδες, αλλά το είχα στο μυαλό μου για πρωινό, με μαρμελάδες, και για πιο γλυκές γεύσεις. Μέχρι την πρώτη φορά που έφαγα φιστικοβούτυρο σε αλμυρή συνταγή και μου έφυγε το στόμα. Το έχω πει άλλωστε πολλές φορές ότι αυτό το κάρυ με μελιτζάνες και φιστικοβούτυρο είναι από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές σε όλο το blog. Τόσες πολλές φορές που μάλλον ήρθε η ώρα να αναζητήσω καινούρια. Και τη βρήκα.
Οι ψαχτηκές μου με πήγαν προς Αφρική μεριά, και συγκεκριμένα σε Σουδάν και γύρω περιοχές, κουζίνες που το τιμούν το φιστικοβούτυρο στις κατσαρόλες τους. Και αφρικανική κουζίνα σημαίνει φαγητάρες. Δεν τη βρίσκουμε πολύ εύκολα εδώ, μόνο σε λίγα εστιατόρια στην Κυψέλη και σε φεστιβάλ αφρικανικής κουλτούρας (που αν πετύχεις κάποιο, να πας), αλλά από το λίγο που έχω φάει, η αφρικανική κουζίνα είναι πραγματικά αστέρι: ένας συνδυασμός κόλαση από αιγυπτιακές, αραβικές, και ινδικές επιρροές, που μεταμορφώνει τα απλά, ταπεινά υλικά σε κάτι ονειρεμένο. Πάμε όμως στο ψητό.
Τι έχουμε εδώ. Μελιτζάνες που έχουν ψηθεί στο τηγάνι μέχρι να αποκτήσουν αυτά τα τέλεια μαυρίσματα που τους δίνουν ελαφριά καπνιστή γεύση. Παρέα με πιπεριές. Μέσα σε σάλτσα ντομάτας. Με μια ζεστασιά από το κύμινο και την πάπρικα. Μέχρι εδώ όλα γνωστά και αγαπημένα. Και ρίχνεις μέσα μπόλικο φιστικοβούτυρο, και στο μεταμορφώνει από γνώριμο και σαλτσερό, σε ένα κρεμώδες, πλούσιο έπος, με μία από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις που έχεις φάει ποτέ. Και εξωτική, και οικεία ταυτόχρονα, και πάρα πολύ comfort. Για φιστικοβούτυρο διάλεξα το crunchy φιστικοβούτυρο του myGreekTaste από 100% φιστίκια, που με την πλούσια γεύση ψημένου φιστικιού, έδωσε ακόμα περισσότερο βάθος στο πιάτο. Πήγα με crunchy για την τραγανότητα, αλλά μπορείς να βάλεις smooth αν προτιμάς πιο απαλή υφή στο πιάτο. Φρέσκος κόλιανδρος και λάιμ από πάνω για μια έξτρα φρεσκάδα, και έγινες.
Θα το φας με μπόλικο ψωμί ή πίτες για ατέλειωτες βούτες, ή μαζί με ρύζι, ή και με τα δύο. Κι αν περισσέψει, λέμε τώρα, θα το φας και κρύο σαν μεζέ. Και κάτι μου λέει ότι μετά από αυτό, θα αρχίσεις κι εσύ να ρίχνεις πιο συχνά φιστικοβούτυρο στην κατσαρόλα σου.
Μελιτζάνες σε σάλτσα ντομάτας με φιστικοβούτυρο
Υλικά
- 1 μεσαία μελιτζάνα κομμένη σε ροδέλες 1 εκ.
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
- 1 ντομάτες κομμένησε κυβάκια
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο προαιρετικά
- ¼ ποτήρι νερό
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο MyGreekTaste crunchy
- ½ λάιμ ή λεμόνι , τον χυμό του
- αλάτι
- πιπέρι
- φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού για το σερβίρισμα
- ψωμί, πίτες ή ρύζι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι. Κόψε τη μελιτζάνα σε ροδέλες 1 εκ. Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, βάλε όσες μελιτζάνες χωράνε στο τηγάνι, ψήσε τες μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσαφίσουν, από τη μία πλευρά, περίπου 2 λεπτά, γύρισέ τες, και συνέχισε μέχρι να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Βγάλε τες από το τηγάνι, και συνέχισε μέχρι να να τελειώσεις με όλες τις μελιτζάνες. Το ψήσιμο χωρίς λάδι, δίνει ένα έξτρα βάθος στο πιάτο. Αλλά μπορείς πάντα αν θες να τηγανίσεις τις μελιτζάνες. Θα σου πω εγώ όχι;1 μεσαία μελιτζάνα
- Ρίξε μία κουταλιά ελαιόλαδο στο τηγάνι. Ψιλόκοψε το κρεμμύδι, ρίξε το στο τηγάνι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά. Λιώσε το σκόρδο και ρίξε το στο τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 1 λεπτό. Ρίξε και την πιπεριά σε λωρίδες, αλάτισε και ανακάτεψε μέχρι να μαλακώσουν, για 5 περίπου λεπτά.1 κουταλιά της σούπας λάδι, 1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 πιπεριά, αλάτι
- Ξαναρίξε μέσα στο τηγάνι τις μελιτζάνες, πρόσθεσε την ντομάτα, το κύμινο, την πάπρικα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι, πρόσθεσε 1/4 ποτήρι νερό, και ανακάτεψε. Άφησέ τα να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Στο ενδιάμεσο, αν παραπήξει, αραίωσε με λίγο νερό.1 ντομάτες, ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο, ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά, ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο, ¼ ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι
- Ρίξε 2 γεμάτες κουταλιές φιστικοβούτυρο MyGreekTaste μέσα στο τηγάνι, τον χυμό από το μισό λάιμ, ανακάτεψε καλά, και άφησέ το να μαγειρευτεί για 5 ακόμα λεπτά. Αν είναι πολύ πηχτό, πάλι μπορείς να αραιώσεις με λίγο νερό.2 γεμάτες κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο MyGreekTaste, ½ λάιμ ή λεμόνι
Σημειώσεις
- Αν θέλεις να ξεπικρίσεις πρώτα τη μελιτζάνα, θα πάρεις τις ροδέλες, θα τις αλατίσεις, θα τις βάλεις σε ένα σουρωτήρια για 30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους, θα τις ξεπλύνεις και θα τις στεγνώσεις καλά με χαρτί. Αλλά εφόσον δεν τις τηγανίζουμε, δεν το θεωρώ και πολύ απαραίτητο.
- Για φιστικοβούτυρο διάλεξα το crunchy φιστικοβούτυρο του myGreekTaste από 100% φιστίκια, που με την πλούσια γεύση ψημένου φιστικιού, έδωσε ακόμα περισσότερο βάθος στο πιάτο. Πήγα με crunchy για την τραγανότητα, αλλά μπορείς να βάλεις smooth αν προτιμάς πιο απαλή υφή στο πιάτο.
- Ό,τι περισσέψει, λέμε τώρα, θα το φας και κρύο σαν μεζέ.