Mirza ghasemi: περσική “στραπατσάδα” με μελωμένες μελιτζάνες και κουρκουμά

Μελιτζάνες που ψήνονται μέχρι να πάρουν τη γνωστή, καπνιστή γεύση, και ύστερα σιγομαγειρεύονται μέσα σε μια σκορδάτη ντοματένια σάλτσα, με τα αβγά να μπαίνουν τελευταία στιγμή. Τρώγεται με ρύζι σαν κυρίως ή με ψωμάκι σα μεζές.

Μελιτζάνες που ψήνονται μέχρι να πάρουν τη γνωστή, καπνιστή γεύση, και ύστερα σιγομαγειρεύονται μέσα σε μια σκορδάτη ντοματένια σάλτσα, με τα αβγά να μπαίνουν τελευταία στιγμή. Τρώγεται με ρύζι σαν κυρίως ή με ψωμάκι σα μεζές.

Περσικό είχα να φάω αρκετά χρόνια. Ίσως να φταίει η νέα μου κολλητή Samin Nosrat που τα λέει έτσι λιγωτικά στο Salt Fat Acid Heat (αν δεν το έχεις δει, να το δεις όπωσδήποτε), αλλά με είχε πιάσει τελευταία μία λιγούρα. Έτσι, όταν κάποια στιγμή ανάμεσα στις καραντίντες βρέθηκα Χαλάνδρι (παραδόξως), πεινασμένη (αναμενόμενο), και η φίλη μου η google μου έσκασε ένα περσικό εστιατόρια στα λίγα μέτρα, το θεώρησα σημάδι που δεν έπρεπε να αγνοήσω. Μπαίνοντας μέσα θυμήθηκα γιατί είχα να πάω χρόνια: η περσική κουζίνα δεν είναι η ιδανική αν δεν τρως κρέας. Η συμπαθέστατη ιδιοκτήτρια που ήρθε για παραγγελία, μου πρότεινε να πάρω για κυρίως ένα πιάτο με καπνιστές μελιτζάνες, αβγά και ντομάτες που ήταν στα ορεκτικά και να το συνοδεύσω με ρύζι. Έτσι μου είπε το τρώνε στο Ιράν, αλλά εδώ το έχει στα ορεκτικά επειδή στην Ελλάδα το προτιμάμε για μεζέ. Και κάπως έτσι μπήκε στη ζωή μου το μιρζά γασεμί. Περιττό να πω ότι πήραμε και δεύτερη μερίδα γιατί ο φίλος μου ο “εμένα δε μ’αρέσει η μελιτζάνα, πάρε κάτι άλλο να δοκιμάσω” που είχε παραγγείλει και μισό κοπάδι, απλά τσάκισε τα αβγουλάκια μου. Και ακόμα πιο περιττό να πω ότι έχω πάει, κι έχω ξαναπάει, κι έχω ξαναπάει μόνο και μόνο γι’ αυτό το πιάτο. 

Το mirza ghasemi είναι μια υπέροχη διασταύρωση καπνιστής, σκορδάτης, βελούδινης μελιτζανοσαλάτας με ζουμερή στραπατσάδα και λίγο κουρκουμά για αυτή την εξωτική, ανατολίτική τσαχπινιά. Οι μελιτζάνες ψήνονται μέχρι να πάρουν τη γνωστή, τέλεια καπνιστή γεύση, και ύστερα σιγομαγειρεύονται μέσα σε μια ντοματένια σάλτσα, με τα αβγά να δένουν τα πάντα την τελευταία στιγμή. Πεντανόστιμα καλοκαιρινά υλικά, που δεν έχουμε συνηθίσει να τρώμε μαζί, αλλά τόσο ταιριαστά που θα σε κάνουν κι εσένα να αναρωτιέσαι που ήταν αυτό το πιάτο σε όλη σου την ζωή. 

Mirza ghasemi: περσική “στραπατσάδα” με μελωμένες μελιτζάνες και κουρκουμά

Μελιτζάνες που ψήνονται μέχρι να πάρουν τη γνωστή, καπνιστή γεύση, και ύστερα σιγομαγειρεύονται μέσα σε μια σκορδάτη ντοματένια σάλτσα, με τα αβγά να μπαίνουν τελευταία στιγμή. Τρώγεται με ρύζι σαν κυρίως ή με ψωμάκι σα μεζές. 
ΜΕΡΙΔΕΣ 2 σαν κυρίως
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 10 λεπτά
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 1 ώρα 10 λεπτά

Υλικά

  • 2 μεσαίες μελιτζάνες
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 2 μεγάλες ζουμερές ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 αβγά

Για το σερβίρισμα:

  • κόλιανδρο, δυόσμο ή άνιθο
  • καρύδια
  • ρύζι μπασμάτι ή ψωμί / πιττούλες

Εκτέλεση

  • Ψήσε τις μελιτζάνες: Προθέρμανε τον φούρνο στους 220C στο γκριλ. Βάλε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και ψήσε τις, γυρίζοντας τες μερικές φορές στο ενδιάμεσο, μέχρι να μαυρίσει το δέρμα τους από όλες τις πλευρές και να μαλακώσει η σάρκα τους, για περίπου για 40-45 λεπτά. Αν έχεις μπάρμπεκιου ή εστίες γκαζιού, ακόμα καλύτερα, μπορείς να ψήσεις τις μελιτζάνες εκεί.
  • Ετοίμασε την σάλτσα: Στο ενδιάμεσο βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζέστανε το ελαιόλαδο, και σόταρε το σκόρδο και τον κουρκουμά μέχρι να μαραθεί το σκόρδο, περίπου 2 λεπτά. Ρίξε τις ντομάτες στο τηγάνι, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και μαγείρεψε τες μέχρι να φύγουν όλα τα ζουμιά τους και να δέσει η σάλτσα, για περίπου 15-20 λεπτά.
  • Ξεφλούδισε τις μελιτζάνες: Όταν οι μελιτζάνες ετοιμαστούν, βάλε τες σε ένα μπολ και σκέπασε τες. Μόλις κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείς να τις πιάσεις, ξεφλούδισέ τες, βγάλε τη σάρκα με ένα κουτάλι και πέτα τις φλούδες.
  • Ρίξε τις μελιτζάνες μέσα στο τηγάνι, αλατοπιπέρωσε, ανακάτεψε καλά, χαμήλωσε τη φωτιά, καπάκωσε, και σιγομαγείρεψέ τες για περίπου 15 λεπτά ρίχνοντας κι ένα ανακάτεμα που και που. Πριν ρίξουμε τα αβγά θέλουμε να έχουν φύγει τα ζουμιά, οπότε αν δεις και το μείγμα σου είναι ακόμα ζουμερό, ξεκαπάκωσε και μαγείρεψε μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Ώρα για τα αβγά: εδώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι να παίξεις μπαλίτσα. Εμένα μου αρέσει να κάνω 2 λακουβίτσες στο μείγμα, να σπάω από ένα αβγό στην καθεμία, και να σπάω απαλά τον κρόκο. Αλατοπιπερώνω, καπακώνω, και μόλις τα ασπράδια γίνουν, περίπου στα 2-3 λεπτά, ανακατεύω. Έτσι υπάρχουν διάφορες μπουκίτσες με διαφορετικές υφές από αβγά σε όλο το πιάτο, ενώ ο ο κρόκος παραμένει ρευστός. Η άλλη εναλλακτική είναι να χτυπήσεις πολύ ελαφρά τα αβγά σε ένα μπολ, να αλατοπιπερώσεις, να τα ρίξεις μέσα στο μείγμα, να περιμένεις λίγο μέχρι να αρχίσουν να δένουν, και μετά να ανακατέψεις, όπως κάνουμε στην στραπατσάδα. Αυτό δίνει λίγο πιο ομοιογενές αποτέλεσμα.
  • Σέρβιρε το mirza ghasemi σαν κυρίως μαζί με ρύζι μπασμάτι ή σα μεζέ με πιττούλες ή ψωμάκι, απευθείας μέσα από το τηγάνι. Και στις δύο περιπτώσεις, πασπάλισε το με τα μυρωδικά και τα καρύδια.

Σημειώσεις

Ό,τι περισσέψει, λέμε τώρα, τρώγεται τέλεια και κρύο. Οπότε ξέρεις, ετοίμασε μπόλικη ποσότητα και φάε την οποιαδήποτε ώρα.
Οι ψητές μελιτζάνες είναι πεντανόστιμες, αλλά θέλουν το χρόνο τους. Όταν είναι μαγειρεμένες, διατηρούνται 3 μέρες στο ψυγείο, και άπειρες στην κατάψυξη. Εγώ πάντα ψήνω περισσότερες από όσες χρειάζομαι, έτσι έχω πάντα άμεσα διαθέσιμες όποτε μου έρθει λιγούρα.
Γεύμα: Κυρίως, Ορεκτικό
Κουζίνα: Ανατολίτικη
Λέξεις-κλειδιά: Vegetarian, Αβγά

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται.

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close