Πες το μπριαμόρυζο. Πες το τουρλούρυζο. Πες το μελιτζανοκολοκυθοπιπερόντοματόρυζορυζο. Πες το καλοκαιρολαχανικόρυζο. Πες το όπως θες, δεν μας νοιάζει. Αυτό που μας νοιάζει είναι λουκούμι. Και ότι θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιήσεις όλα εκείνα τα καλοκαιρινά λαχανικά που σου έχουν ξεμείνει.
Μου ζήτησε λοιπόν η Maggi να ετοιμάσω μία συνταγή #zerofoodwaste για να συμβάλω κι εγώ στις προσπάθειες της για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Και κάπως έτσι έφτιαξα αυτό το χυλωμένο, ντοματένιο, λουκουμένιο ρυζάκι που βλέπεις, με τα μελωμένα λαχανικά να λιώνουν σε κάθε μπουκιά, και το ζωμό λαχανικών Maggi να κάνει τα πάντα ακόμα πιο νόστιμα. Και επειδή δεν γίνεται να το άφηνα έτσι σκέτο γιατί θα πάθω κάτι, το πασπάλισα και με μια δροσεροξινή σως γιαουρτιού που κάνει τέλεια αντίθεση με τα ζεστά, όλο γλύκα λαχανικά. Και κάπως έτσι έτοιμο ένα comfort, πανευκολίδου φαγάκι που άνετα μπαίνει στο καλοκαιρινό top 10 μου.
Και το καλύτερο είναι ότι αυτό το ρυζάκι, όπως και το μπριάμ / τουρλού, αγαπάει τις προσαρμογές. Δεν έχεις πιπεριές; Μη βάλεις. Δεν έχεις κολοκυθάκια ή μελιτζάνες; Μη βάλεις. Έχεις φασολάκια; Κόψε τα σε κομμάτια και πέτα τα μέσα και αυτά. Έχεις πατάτες; Γιατί όχι, μέσα και αυτές. Δεν θες μπαχαρικά. Μη βάλεις. Δε θέλεις σως και προτιμάς φετούλα ή και τίποτα; Μια χαρά. Μόνο τις ντομάτες θέλουμε σίγουρα. Από εκεί και πέρα κράτα περίπου ίδιες τις αναλογίες, και πέτα μέσα ό,τι καλοκαιρινά λαχανικά θέλεις. Πάλι λουκούμι θα βγει.
Μπριαμόρυζο, μελωμένο, κοκκινιστό και καλοκαιρινό
Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
- 1 τσακώνικη μελιτζάνα σε κύβους 2 εκ.
- 1 κολοκυθάκι σε κύβους 2 εκ.
- 1 πιπεριά σε κύβους 2 εκ.
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- ¾ της κούπας ρύζι καρολίνα
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες (250 γρ.) στον τρίφτη
- 1 ½ κούπα ζεστό νερό
- 1 υγρό ζωμό λαχανικών Maggi
- 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- ½ λεμόνι , το ξύσμα και τον χυμό του
- φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα, (φρέσκο κρεμμυδάκι, κόλιανδρο ή μαϊντανό)
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή μια ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζέστανε το ελαιόλαδο.2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Σόταρε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα, 3 περίπου λεπτά, και μετά το σκόρδο, για 1 περίπου λεπτό. Ρίξε και την πάστα ντομάτας και άφησέ την να καραμελώσει, 1-2 λεπτά.1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
- Πέτα μέσα τα λαχανικά σου, τα μπαχαρικά, και σόταρε για 3-4 λεπτά.1 τσακώνικη μελιτζάνα, 1 κολοκυθάκι, 1 πιπεριά, ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο, ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, ¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- Πέτα μέσα και το ρύζι, και ρίξε 2-3 σβούρες μέχρι να αλλάξει χρώμα.¾ της κούπας ρύζι καρολίνα
- Μέσα και η ντομάτα, το ζεστό νερό, ο υγρός ζωμός λαχανικών Maggi και λίγο αλάτι. Ρίξε ένα καλό ανακάτεμα, καπάκωσε, χαμήλωσε τη φωτιά και σιγομαγείρεψε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να ρουφήξει τα περισσότερα υγρά, για περίπου 20 λεπτά. Στο ενδιάμεσο, ρίχνε ένα μάτι και ένα ανακάτεμα.2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, 1 ½ κούπα ζεστό νερό, 1 υγρό ζωμό λαχανικών Maggi, αλάτι
- Όσο βράζει το ρυζάκι, ετοίμασε την σως σου. Βάλε σε ένα μπολάκι το γιαούρτι, ξύσμα λεμόνι, τον χυμό του, αλάτι, ανακάτεψε καλά να γίνει μια βελούδινη κρέμα, δοκίμασε και προσάρμοσε.150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, ½ λεμόνι
- Ψιλόκοψε και το φρέσκα μυρωδικά σου όσο περιμένεις.φρέσκα μυρωδικά
- Και σέρβιρε, σε μπολ πάντα, με μπόλικη σως, φρέσκα μυρωδικά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τρώγεται με κουτάλι για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.πιπέρι