“Καμαρούλα μια σταλιά, δύο επί τρία, poké και λατρεία” θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος αυτού του post, αφού ό,τι βγαίνει από τα ελάχιστα τετραγωνικά Noa Poke είναι απλά λατρεία.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Poké ή αλλιώς χαβανέζικο sushi, είναι το comfort και πιο χαλαρό ξαδερφάκι του sushi. Κυριολεκτικά στα χαβανέζικα σημαίνει «κόβω σε κομμάτια». Στην πράξη, ωμά ψάρια μαρινάρονται τσαχπίνικα, σερβίρονται σε bowl με ξιδάτο sushi rice για βάση, παρέα με σάλτσες και μπόλικα καλούδια από πάνω, σε ένα πολύ instagramικό αποτέλεσμα.
Στα εξωτερικά τα τελευταία χρόνια το poké έχει γίνει πολύ χοτ, εδώ πάλι όχι ακόμα. Έτσι, όταν ο Άγγελος, ο ιδιοκτήτης, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, βούτηξε τον με ασατικές ρίζες σεφ Alex από τις μισελενάτες κουζίνες του Λονδίνου και την Ολλανδίας, τον έβαλε μέσα σε ένα μικροσκοπικό μαγαζί χωμένο κάπου στα στενά της Πανόρμου, και κάπως έτσι γεννήθηκε το Noa Poke. Αρχικά το πλάνο ήταν να λειτουργεί σαν “ghost kitchen”, με delivery μόνο δηλαδή, αλλά κάτι η πρασιά έξω, κάτι ο ήλιος που μας κλείνει το μάτι, έβγαλε πλέον και stand έξω για να απολαμβάνουμε τα bowl μας λιαζόμενοι.
Τι δοκιμάσαμε: τα πάντα (σχεδόν). 6 διαφορετικά poke bowls, το ένα vegan με tofu. Πέρα από αυτά, μπορείς να φτιάξεις και το δικό σου ανάλογα με τα κέφια σου. Τα συνοδέψαμε με οργανικό τσάι matcha hakuma, και αυτό σε χάρτινες eco συσκευασίες, και μπόλικο κρασί προφανώς.
Τι ξεχώρισα: Έγινα φανατική του California bowl με σολομό, μάνγκο, κόκκινο λάχανο, τραγανά κρεμμύδια, mayo, sweet chilli: γλυκόξινο και λίγο spicy (σαν κι εμένα 😝). Αν και γενικά προτιμώ τον τόνο από τον σολομό, αυτός ο σολομός ο μαριναρισμένος σε φύκια και σε κάτι άλλες μαγικές πατέντες του Alex, μαζί με την εξωτική συνοδεία του, με κέρδισε ξεκάθαρα.
Πολύ δυνατά και το Tokyo με 3 διαφορετικά ψάρια και masago, αν θες κάτι πιο κοντά στις γιαπωνέζικες sushi γεύσεις, αλλά και το Noa, το πιο umami bowl, με τόνο, πίκλα αγγούρι & kimchi.
Θα ξαναπάω: Για να λιαστώ στα stand του εξωτερικού χώρου, για να προλάβω το limited bowl με χταπόδι μόνο για την περίοδο της σαρακοστής, και για να δοκιμάσω τα οργανικά ND ready-to-drink cocktails.
Bonus: Αυτό που εκτίμησα, πέρα από το φαγητό, είναι ότι δεν υπάρχει ίχνος πλαστικού. Τα πάντα είναι ή χάρτινα, ή βιοδιασπώμενα, ή γενικώς eco-friendly.
Info: Noa Poke, Κονοπισοπούλου 27, Αθήνα 115 24, 📞 211 418 7250, Instagram
📷 Φωτογραφίες / video: Morel Kauffman
Τα μέρη που μπαίνουν στα σούρτα φέρτα του surtuko.gr είναι αυτά που μου κίνησαν το ενδιαφέρον, που απόλαυσα πραγματικά, και που θα επισκεφτώ ξανά και ξανά. Πάντα δοκιμάζω όλα τα πιάτα που αναφέρω, εκτός κι αν λέω το αντίθετο. Ό,τι γράφεται εδώ είναι πάντα η υποκειμενική μου γνώμη και τίποτα άλλο.
Σε φιλώ,
Σουρτούκω