Το instagram feed μου έχει πήξει τελευταία στα tomato toasts, ντομάτα δηλαδή σε ψωμί με μαγιονέζα (;), όπως Αμερική. “Σιγά να μην ξέρουν τα αμερικανάκια πως να τρώνε τις ντομάτες” είπα, ενώ πασάλειβα μαγιονέζα σε μια φέτα ψωμί. Αυτό που ακολούθησε ήταν αποκάλυψη. Είναι κάτι σε αυτή τη λιγωτική γλύκα της μαγιονέζας που αποθεώνει τη γεύση της ντομάτας και σε κάνει να τα λιγουρεύεσαι ολημερίς και οληνυχτίς. Ποιον, εμένα, που δεν την πολυσυμπαθoύσα και τη μαγιονέζα δηλαδή.
Αφού λοιπόν η μοίρα το ’φερε να το τρώμε κάθε μέρα, ας το κάνουμε σωστά. Με φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, τριμμένο με μπόλικο σκόρδο. Με ένα μιξ από καπνιστή πάπρικα και μπούκοβο στην μαγιονέζα. Με φρέσκα μυρωδικά γιατί είμαστε κυριλέ. Και με αποκορύφωμα ένα καθόλου φωτογενές μεν, πεντανόστιμο δε, τραγανό πλέγμα θα το πω από ψητό χαλούμι: ακριβώς η σωστή ποσότητα για να χαρίζει την τυρένια του αλμύρα στην ντομάτα χωρίς να της κλέβει τη δόξα. And this is how it’s done my friends.
Φρυγανισμένο ψωμί με ντομάτα, αρωματική μαγιονέζα και ψητό χαλούμι
Υλικά
- 1 φέτα προζυμένιο ψωμί
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- ¼ λεμόνι , τον χυμό του
- 1 ζουμερή ντομάτα
- 2 κλαδάκια κόλιανδρο ή άλλο μυρωδικό
- 10 γρ. χαλούμι
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάλε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει καλά.
- Φρυγάνισε το ψωμί και από τις δύο πλευρές, σε φρυγανιέρα, σε τηγάνι, όπου θες. Όσο είναι ακόμα ζεστό, τρίψε τη μία πλευρά μανιασμένα με μία σκελίδα σκόρδο. Αν περίσσεψε σκόρδο και αγαπάς την σκορδίλα, πολτοποίησε το και ρίξε το μέσα στην μαγιονέζα.
- Ετοίμασε την μαγιονέζα: σε ένα μπολάκι, ρίξε μια κουταλιά της σούπας μαγιονέζα, καπνιστή πάπρικα, μπούκοβο, λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο αλάτι. Ανακατεύεις, δοκιμάζεις, προσαρμόζεις, τα κλασικά. Πασάλειψέ την πάνω στο ψωμί.
- Κόψε την ντομάτα σε χοντρές φέτες, αλάτισε την καλά και από τις δύο πλευρές και βάλει τη πάνω στο ψωμί.
- Ψιλόκοψε τον κόλιανδρο και ρίξε τον από πάνω. Δε θες κόλιανδρο; Βάλε δυόσμο. Βάλε βασιλικό. Βάλε σχοινόπρασο. Βάλε ό,τι θες.
- Τρίψε το χαλούμι με τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, απευθείας στο τηγάνι. Θες τα κομμάτια να ακουμπάνε μεταξύ τους αλλά να αφήνουν κενά, σαν πλέγμα. Μόλις ροδίσει ωραία, σε περίπου 2 λεπτά, σήκωσέ το προσεκτικά με μια σπάτουλα, και αναποδογύρισε το πάνω στο ψωμί σου.
- Ολοκλήρωσε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο (που εγώ το ξέχασα), και λίγο ακόμα μπούκοβο (που προφανώς δεν ξέχασα). Δάγκωσε. Μούγκρισε. Ευχαρίστησε με αργότερα.