Ντοματένιο, σαλτσερό τουρλού του αποκαλόκαιρου για να αδειάσεις το ψυγείο σου

Μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντομάτες, φασολάκια και ό,τι άλλο έχει ξεμείνει στο ψυγείο σου, σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας, στο πιο comfort φαγητό του αποκαλόκαιρου.

Μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντομάτες, φασολάκια και ό,τι άλλο έχει ξεμείνει στο ψυγείο σου, σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας, στο πιο comfort φαγητό του αποκαλόκαιρου.

Ανοίγεις το ψυγείο, και τα μόνα που βλέπεις μέσα είναι ό,τι έχει ξεμείνει: μια μελιτζάνα, ένα κολοκυθάκι, μια χούφτα φασολάκια, μια πατάτα, δυο ντομάτες και λίγα ντοματίνια. Τι κάνεις; Αρχικά τα βγάζεις από το ψυγείο, γιατί κανένα τους δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί μέσα, εκτός από τα φασολάκια. Και τώρα που τα έβγαλες, θα πάρεις μία κατσαρόλα, θα τα πετάξεις μέσα, αυτά και ό,τι άλλο λαχανικό σου έχει ξεμείνει, και θα κάνεις το πιο comfort zero waste φαγάκι του αποκαλόκαιρου.Ξέρεις, από αυτά τα ωραία τα χαλαρά που μετράς τα πάντα με χούφτες και στο περίπου και δε σε νοιάζει τίποτα. Αν ζούσαμε στην Ιταλία και δη στη Νότια θα στο έλεγα ciambotta. Επειδή ζούμε εδώ και θα με πεις ψωνάρα (δικαίως), θα στο πω τουρλού με σάλτσα ντομάτας.

Ένα τουρλού όμως που τα λαχανικάκια του θα τα βράσεις σε διαφορετικούς χρόνους για να είναι οι πατάτες μαλακές, οι μελιτζάνες μελωμένες, τα κολοκυθάκια και τα φασολάκια τραγανά, τα ντοματίνια ζουμερά, και ο βασιλικός φρέσκος.  Αυτό όμως που θα σε κάνει να βλέπεις αυτό το φαγάκι στον ύπνο σου είναι αυτό το “με σάλτσα ντομάτας”. Μια σάλτσα μυρωδάτη, πηχτή και ζουμερή, που θα τσακίσεις μια φραντζόλα ψωμί στις βούτες. Αν είσαι στο τσακίρ κέφι, θα το σερβίρεις πάνω σε ένα κρεβάτι από μελωμένο κριθαράκι, που τα ζουμάκια της σάλτσας θα το κάνουν λουκουμάκι. Κι αν είσαι τελείως γιόλο, θα κάνεις και τα δύο. Και πολύ καλά θα κάνεις.

Ντοματένιο, σαλτσερό τουρλού του αποκαλόκαιρου για να αδειάσεις το ψυγείο σου

Μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντομάτες, φασολάκια και ό,τι άλλο έχει ξεμείνει στο ψυγείο σου, σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας, στο πιο comfort φαγητό του αποκαλόκαιρου.
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 15 λεπτά
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 40 λεπτά

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου προαιρετικά
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο προαιρετικά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 πατάτα κομμένη σε μεγάλους κύβους ή μία χούφτα πατάτες baby κομμένες στη μέση
  • 1 μεσαία μελιτζάνα κομμένη σε μεγάλους κύβους
  • 2 ζουμερές ντομάτες τριμμένες
  • ¾ φλιτζάνι του τσαγιού νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 μεσαίο κολοκυθάκι κομμένο σε μεγάλους κύβους
  • 1 χούφτα φασολάκια
  • 1 χούφτα ντοματίνια κομμένα στην μέση
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • παρμεζάνα πεκορίνο ή κεφαλογραβιέρα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • προζυμένιο ψωμί ή κριθαράκι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ξεπίκρισε την μελιτζάνα: άκρως προαιρετικό βήμα αλλά το κάνω πάντα. Κόψε την μελιτζάνα σε κυβάκια, αλάτισέ την, και βάλε την σε ένα σουρωτήρι για να βγάλει τα υγρά της, ιδανικά για μισή ώρα, αλλά ακόμα και αν την αφήσεις όση ώρα κόβεις τα λαχανικά και κάνεις τις πρώτες σβούρες στο τηγάνι κάτι θα γίνει. Θεωρητικά οι μελιτζάνες πλέον δε θέλουν ξεπίκρισμα γιατί δεν είναι πικρές, αλλά με αυτή τη διαδικασία (νομίζω)ότι ρουφάνε καλύτερα τις γεύσεις και μελώνουν.
  • Σόταρε τα αρωματικά: βάλε μία μεγάλη κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, ρίξε το ελαιόλαδο. Εγώ επειδή αν σε ένα φαγητό δε βάλω μυρωδικό δεν θα μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ, θα ρίξω μαραθόσπορους που πηγαίνουν τέλεια με τα μεσογειακά φαγητά και μπούκοβο, και θα τα κάνω 2 σβούρες. Αν δεν έχεις τέτοια ψυχολογικά, τα παραλείπεις. Σόταρε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα, 3 περίπου λεπτά, και μετά το σκόρδο, για 1 περίπου λεπτό.
  • Ρίξε την πρώτη δόση των λαχανικών: Τα λαχανικά τα ρίχνω σε δύο δόσεις γιατί θέλω τις πατάτες και τις μελιτζάνες μαλακές, ενώ τα υπόλοιπα τραγανά. Αν θες το πιο παραδοσιακό τουρλού που είναι όλα μελωμένα, θα τα ρίξεις όλα μαζί. Πάμε λοιπόν. Κόψε τις πατάτες, ρίξε τις στην κατσαρόλα, αλάτισε, και κάνε μερικές σβούρες. Ξέπλυνε τις μελιτζάνες από το αλάτι, και ρίξε τες στην κατσαρόλα. Ρίξε και τις τριμμένες ντομάτες, το νερό ή τον ζωμό, και μία κουταλιά της σούπας πελτέ, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι, κάνε δυο σβούρες, και μόλις το νερό πάρει βράση, καπάκωσε την κατσαρόλα και άφησε το για 20 λεπτά, ρίχνοντας κανένα βλέφαρο που και που.
  • Ρίξε την δεύτερη δόση λαχανικών: κόψε τα κολοκυθάκια, και ρίξε τα στην κατσαρόλα μαζί με τα φασολάκια, αλατοπιπέρωσε αν χρειάζεται, και άφησέ τα καπακωμένα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, περίπου 8-10 λεπτά.
  • Ρίξε τα ντοματίνια και τον βασιλικό: (Τι, με 2 δόσεις θα τη γλίτωνες;) Μόλις τα λαχανικά σου έχουν μαλακώσει, ξεκαπάκωσε. Αν το ζουμί είναι αραιό, ρίξε λίγο πελτέ ακόμα, αν είναι πηχτό, λίγο νεράκι. Ρίξε μέσα τα ντοματίνια και τον βασιλικό ή μαϊντανό, ανακάτεψε και άφησέ τα 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λιγάκι. Δοκίμασε και αλατοπιπέρωσε αν χρειάζεται.
  • Σέρβιρε: μοίρασε τα λαχανικά σου σε 2 μπολ, τρίψε από πάνω μπόλικο τυράκι ή και όχι αν θες να το αφήσεις vegan, λίγο ελαιόλαδο, και σέρβιρε μαζί με μπόλικο αφράτο ψωμί για βούτες. Ή, μπορείς όσο βράζει το φαγάκι σου, να ετοιμάσεις μελωμένο κριθαράκι και να σερβίρεις το τουρλού από πάνω. Ή γιατί όχι, και τα δύο.

Σημειώσεις

Η χαρά αυτού του φαγητού είναι ότι προσαρμόζεται σε ό,τι λαχανικά έχεις και σου αρέσουν. Έχεις πιπεριές; Βάλε. Έχεις αρακά. Βάλε. Έχεις ανθούς; Βάλε (στο τέλος, για να μείνουν τραγανοί). Γενικά πέτα μέσα ό,τι σου έχει ξεμείνει, και απόλαυσε.
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξεις-κλειδιά: Vegan, Vegetarian, Λαχανικά

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται.

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close