Πικάντικα παϊδάκια καλαμποκιού με spicy σως γιαουρτιού

Ψητό καλαμπόκι σημαίνει καλοκαίρι. Και αυτά τα πικάντικα, ζουμερά “παϊδάκια”, με το τέλειο σχήμα για βούτες στη σως, είναι ο πιο fun τρόπος να απολαύσεις το καλαμπόκι σου.
Ψητό καλαμπόκι σημαίνει καλοκαίρι. Και αυτά τα πικάντικα, ζουμερά “παϊδάκια”, με το τέλειο σχήμα για βούτες στη σως, είναι ο πιο fun τρόπος να απολαύσεις το καλαμπόκι σου.

Ένα ακόμα food trend που προέκυψε από το TikTok τον χειμώνα ήταν αυτά τα καλαμπόκια με το πολύ προβοκατόρικο όνομα: καλαμποκίσια παϊδάκια. Και θα μου πεις σουρτούκι μου τι σχέση έχουν τα παϊδάκια με το καλαμπόκι, και θα έχεις και τα δίκια σου. Γευστικά δεν έχουν απολύτως καμία. Τα καλαμποκίσια παϊδάκια έχουν γεύση ψητού καλαμποκιού, και δε σκόπευαν να έχουν και καμία άλλη γεύση, γιατί το ψητό καλαμπόκι απλά τα σπάει. Εμφανισιακά, κάτι γίνεται, χάρη σε αυτό το καμπύλωμα. Αλλά το όνομα “παϊδάκια” προκύπτει κυρίως από τον τρόπο που τρώγονται, δηλαδή με τα δύο χέρια, απαραιτήτως μόνο με αντίχειρα και δείκτη ενώ τα υπόλοιπα δαχτυλάκια μένουν σούζα στον αέρα για να μη γίνουν χάλια από τα ζουμιά.

Με το που ξεμύτισαν τα πρώτα καλαμπόκια στην λαϊκή, εννοείται έπρεπε να να δοκιμάσω το trend γιατί αλλιώς θα σκάσω, μην τα ξαναλέμε αυτά. Το αποτέλεσμα ήταν σούπερ. Τα μπαχαρικά δίνουν ένα ζουμερά πικάντικο αέρα στο κλασικό καλαμπόκι, που είναι έτσι κι αλλιώς υπέροχο από μόνο του. Το γιαούρτι με την καυτερή σάλτσα είναι και καυτερό και δροσερό ταυ-τό-χρο-να, και ταιριάζει τέλεια με τα καυτά και πικάντικα καλαμπόκια.  Άσε που μαζί με το γιαουρτάκι είναι αρκετά χορταστικά για να τα φας σαν ένα ελαφρύ γεύμα. 

Αν με ρωτάς αν άξιζε η μανούρα του κοψίματος σε παϊδάκια σε σχέση με το να ψήσεις το καλαμπόκι ολόκληρο, θα πω ξεκάθαρα ναι. Σίγουρα είναι ένας πιο fun τρόπος να φας καλαμπόκι, αλλά πέρα από αυτό, ψήνονται πιο εύκολα, πιο γρήγορα, στον φούρνο, χωρίς να τα γυρνάς γύρω-γύρω για να ψηθούν ομοιόμορφα, αλλά κυρίως, έχουν το τέλειο σχήμα για να τα βουτάς στην σως. Και η σως κάνει τα πάντα καλύτερα. Όλοι το ξέρουνε αυτό. 

Πικάντικα παϊδάκια καλαμποκιού με spicy σως γιαουρτιού

Ψητό καλαμπόκι σημαίνει καλοκαίρι. Και αυτά τα πικάντικα, ζουμερά “παϊδάκια”, με το τέλειο σχήμα για βούτες στη σως, είναι ο πιο fun τρόπος να απολαύσεις το καλαμπόκι σου. 
ΜΕΡΙΔΕΣ 2 σαν συνοδευτικό
ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ 5 minutes
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 35 minutes

Υλικά

Για τα παϊδάκια καλαμποκιού:

  • 2 ολόκληρα καλαμπόκια
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος
  • λεμόνι για το σερβίρισμα

Για τη spicy σως γιαουρτιού:

  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή σόγιας για vegan εκδοχή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καυτερή σάλτσα
  • ½ λεμόνι , το ξύσμα και τον χυμό του

Εκτέλεση

  • Αν τα κάνεις σε φούρνο, προθέρμανέ τον στους 200 °C.
  • Κόψε το καλαμπόκι σε παϊδάκια: αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και θα πρέπει να προσέξεις να μην κόψεις κανένα δάχτυλο. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι είναι να στήσεις το καλαμπόκι όρθιο σαν κούτσουρο με το πιο φαρδύ μέρος στο ξύλο κοπής, να το κόψεις στην μέση με ένα καλό μαχαίρι, και στη συνέχεια να κόψεις τα δύο μισά πάλι στην μέση. Εμένα πάλι με βόλεψε να ξαπλώσω το καλαμπόκι σε ένα ξύλο κοπής, να βάλω το μαχαίρι εκεί που πρέπει να γίνει η κοπή, και να κοπανάω το μαχαίρι με έναν πλάστη μέχρι να σπάσει το καλαμπόκι στα δύο. Κι μετά επανέλαβα το ίδιο με τα δύο μισά, έτσι ώστε να έχω 4 παϊδάκια από κάθε καλαμπόκι.
    Ψητό καλαμπόκι σημαίνει καλοκαίρι. Και αυτά τα πικάντικα, ζουμερά “παϊδάκια”, με το τέλειο σχήμα για βούτες στη σως, είναι ο πιο fun τρόπος να απολαύσεις το καλαμπόκι σου.
  • Πασάλειψέ τα παϊδάκια με τα μπαχαρικά: Άπλωσε τα παϊδάκια σε ένα ταψάκι με τρόπο που να μην ακουμπάνε το ένα στο άλλο. Σε ένα μπολάκι ρίξε το βούτυρο, το αλάτι και τα μπαχαρικά και ανακάτεψε. Με ένα πινέλο, άπλωσε το μείγμα στα παϊδάκια.
  • Ψήσε τα παϊδάκια: Αν χρησιμοποιείς φούρνο, για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να αρχίσουν να καμπυλώνουν.
    Αν χρησιμοποιείς Airfryer, 15 λεπτά στους 200 °C, ρίχνοντας 2 φορές ταρακούνημα στο ενδιάμεσο.
  • Ετοίμασε την σως γιαουρτιού: σε ένα μπολάκι, ανακάτεψε το γιαούρτι με την καυτερή σάλτσα και το ξύσμα λεμονιού και ανακάτεψε.
  • Σέρβιρε: βάλε τα παϊδάκια σε ένα πιάτο, πασπάλισέ τα με τον κόλιανδρο και τρίψε πάνω λίγο πιπέρι. Αν χρειάζεται πρόσθεσε και αλάτι. Πιάνεις το παϊδάκι, απαραιτήτως με τον δείκτη και τον αντίχειρα μόνο, το βουτάς στη σως και το τσακίζεις.

Σημειώσεις

Μπορείς να πασπαλίσεις τα παϊδάκια καλαμποκιού με ανθότυρο ή άλλο τυρί της επιλογής σου, και αντί για γιαούρτι να βάλεις μαγιονέζα, για μια πιο street μεξικάνικη εκδοχή.
Γεύμα: Συνοδευτικό
Λέξεις-κλειδιά: Vegan, Vegetarian

Το έφτιαξες;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Σε φιλώ,

Σουρτούκω

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close