Η απόλυτη συνταγή για τα πιο αφράτα και καραμελωμένα pancakes

Χρυσαφένια και κρατσανιστά απ’ έξω. Ανάλαφρα και αφράτα από μέσα. Με αυτή τη συνταγή θα γίνεις μάστερ των pancakes.

Χρυσαφένια και κρατσανιστά απ’ έξω. Ανάλαφρα και αφράτα από μέσα. Με αυτή τη συνταγή θα γίνεις μάστερ των pancakes.

Ένα από τα πράγματα που αγαπώ στη μαγειρική είναι ότι ακόμα και για τις πιο απλές συνταγές, μπορείς να βρίσκεις άπειρο υλικό για διάβασμα, να ανακαλύπτεις νέες τεχνικές, να πειραματίζεσαι, και να αλλάζεις συνεχώς λεπτομέρειες για να κάνεις το πιάτο ένα τσικ καλύτερο. Με λίγα λόγια βρήκα ένα πεδίο να εκτονώνω τον ψυχαναγκασμό μου, με σαφώς πιο νόστιμα αποτελέσματα από το να υπεραναλύω το που πάει η ζωή μου.

Αν μια συνταγή αποτελεί το τέλειο παράδειγμα, αυτή είναι τα pancakes. Προσφέρεται άλλωστε γιατί ως ζαχαροπλαστική έχει άπειρη επιστήμη από πίσω που σηκώνει πολύ ανάλυση. Και δεν υπάρχει λάθος τόσο μεγάλο που να μην καλύπτεται με μισό βάζο μερέντα. 

Αν με ακολουθείς στο instagram θα έχουν πονέσει τα μάτια σου από τα πολλά pancakes που έβλεπες κάθε σχεδόν βδομάδα. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη λοιπόν να εγκαινιάσω αυτό το blog με την καλύτερη (μέχρι στιγμής πάντα ε) υπερ-αναλυτική συνταγή για τέλεια pancakes, κάθε φορά. Εννοείται σε ένα μπολ, νοικοκυρεμένα, για να μην κάνεις μια κουζίνα χάλια. 

Ζουμερά και ανάλαφρα από μέσα, καραμελωμένα και κρατσανιστά απ’ έξω, αυτά τα pancakes είναι τόσο νόστιμα που τρώγονται και σκέτα. Αλλά σιγά να μην τα αφήσεις έτσι. Πασάλειψέ τα με τόνους μέλι, σιρόπι ή πραλίνα και απόλαυσέ τα όπως σου αξίζει. 

Η απόλυτη συνταγή για τα πιο αφράτα και καραμελωμένα pancakes

Χρυσαφένια και κρατσανιστά απ’ έξω. Ανάλαφρα και αφράτα από μέσα. Με αυτή τη συνταγή θα γίνεις μάστερ των pancakes. 
ΜΕΡΙΔΕΣ 2
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 20 λεπτά

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 αβγό ξεχωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
  • 1 φλιτζάνι κεφίρ (αν δεν έχεις, δες τις σημειώσεις)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • βούτυρο για το τηγάνισμα
  • μέλι ή maple syrup για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Λιώσε το βούτυρο και το μέλι: Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αν έχεις μαντεμένιο τηγάνι τέλεια γιατί δίνει ωραία ανάγλυφη υφή στα pancakes, αλλά και το αντικολλητικό την κάνει την δουλειά. Όταν ζεσταθεί, ρίξε μία κουταλιά βούτυρο και μία κουταλιά μέλι στο τηγάνι μέχρι να λιώσουν. 
    Αν τυχόν σου καεί το βούτυρο, σημαίνει ότι το τηγάνι είναι πολύ ζεστό. Χαμήλωσε τη φωτιά, σκούπισε το τηγάνι με λίγο χαρτί κουζίνας, και δοκίμασε ξανά σε λίγο. 
  • Ανακάτεψε τα υγρά υλικά: Χώρισε το αβγό σε κρόκο και ασπράδι. (Αν δεν ξέρεις πως, δες εδώ). Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξε τον κρόκο του αβγού, 1 φλιτζάνι κεφίρ και 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια και ανακάτεψε καλά μέχρι να διαλυθεί ο κρόκος.  
    Πάρε το τηγάνι, κάνε το δυο – τρεις σβούρες για να λιώσει καλά το βούτυρο και το μέλι και να καλύψουν όλη την επιφάνεια, και ρίξε τα στο μπολ με τα υγρά υλικά.
    Τip: το μελάκι που έχει μείνει στο τηγάνι είναι αυτό που θα καραμελώσει γλυκά γλυκά τα πάνκεικς σου και θα τους δώσει ελαφρά κρατσανιστή υφή, οπότε φρόντισε να μείνει λίγο στο τηγάνι. 
    Ρίξε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα στα υγρά υλικά.
  • Ένωσε τα υγρά με τα στεγνά υλικά: Ρίξε μέσα στο μπολ 1 φλιτζάνι αλεύρι, μια πρέζα αλάτι, μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα και μισό κουταλάκι του γλυκού baking powder. Πάρε μία σπάτουλα σιλικόνης ή μια κουτάλα (όχι σύρμα!) και πρόσεξε με, αυτό είναι το πιο σημαντικό tip που έχω να σου δώσω: ΑΝΑΚΑΤΕΨΕ ΕΛΑΦΡΑ. Θέλεις ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά. Δεν μας πειράζει να υπάρχει λίγο αλεύρι ή σβόλοι. ΟΙ ΣΒΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ. 
    Ρίξε το ασπράδι μέσα στο μπολ και ανακάτεψε πάλι ελαφρά, διπλώνοντας που λέμε, ίσα-ίσα να ενωθεί με τα υλικά. Ένας καλός μπούσουλας είναι να ανακατέψεις σύνολο 10 φορές.
    Ο χυλός σου θα πρέπει να είναι πολύ πηχτός, με αρκετούς σβόλους, αλλά ομοιόμορφο χρώμα.
    Και για τα φυτά της υπόθεσης: Όταν ανακατεύεις, η γλουτένη που υπάρχει στο αλεύρι ενεργοποιείται και σχηματίζει ένα πλέγμα το οποίο δίνει σχήμα στα pancakes και εγκλωβίζει τον αέρα που τα κάνει αφράτα. Αν παθιαστείς και ανακατέψεις δίχως αύριο, η γλουτένη θα υπερενεργοποιηθεί και θα κάνει το μίγμα λαστιχωτό και σκληρό, και τα pancakes σου επίπεδα και λάσπη.
    Extra tip: υπάρχουν συνταγές που λένε να χτυπήσεις το ασπράδι και μετά να το ρίξεις στο μίγμα. Έχω βρει ότι αν το ρίξεις αχτύπητο, έχεις το ίδιο αφράτο αποτέλεσμα, οπότε γλίτωσες από άσκοπο χτύπημα. 
    Χρυσαφένια και κρατσανιστά απ’ έξω. Ανάλαφρα και αφράτα από μέσα. Με αυτή τη συνταγή θα γίνεις μάστερ των pancakes.
  • Τηγάνισε τα pancakes: Μόλις ετοιμάσεις τον χυλό, προχώρησε στο τηγάνισμα απευθείας. Μην αφήσεις τον χυλό να κάτσει γιατί τα pancakes σου δεν θα γίνουν αφράτα.
    Τσέκαρε ότι το τηγάνι σου είναι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίξε λίγο βούτυρο και άφησε το να λιώσει και να καλύψει τον πάτο. Αν καεί, είπαμε τι κάνεις. 
    Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίξε 2 γεμάτες κουταλιές (την μία πάνω στην άλλη) για να σχηματίσεις το πρώτο pancake, και στην συνέχεια άλλες 2 για το δεύτερο.  Φρόντισε να αφήσεις χώρο μεταξύ τους γιατί απλώνουν όσο ψήνονται. 
  • Γύρισε: Σε 3-4 λεπτά φυσαλίδες θα πρέπει να αρχίσουν σχηματίζονται πάνω στην επιφάνεια. Αυτό είναι σημάδι ότι τα pancakes είναι έτοιμα να τα γυρίσεις. Σήκωσε με μια σπάτουλα τις άκρες για να δεις αν ξεκολλάνε από το τηγάνι και αν έχουν πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αν ναι, τα γυρίζεις από την άλλη πλευρά. Αν όχι, άφησέ τα λίγο ακόμα. Θα πετύχεις πολύ καλύτερο χρώμα και υφή αν τα ψήσεις μία φορά από κάθε πλευρά, οπότε υπομονή. 
    Αφού τα γυρίσεις, συνέχισε να ψήνεις για 2-3 λεπτά την δεύτερη πλευρά. Τσέκαρε πάλι με την βοήθεια της σπάτουλας ότι έχουν πάρει χρώμα. Αν είναι έτοιμα, μετέφερε τα σε ένα πιάτο.
    Χρυσαφένια και κρατσανιστά απ’ έξω. Ανάλαφρα και αφράτα από μέσα. Με αυτή τη συνταγή θα γίνεις μάστερ των pancakes.
  • Επανέλαβε: Πρόσθεσε βούτυρο στο τηγάνι αν χρειάζεται και επανέλαβε την διαδικασία μέχρι να τελεiώσει ο χυλός.
    Χρυσαφένια και κρατσανιστά απ’ έξω. Ανάλαφρα και αφράτα από μέσα. Με αυτή τη συνταγή θα γίνεις μάστερ των pancakes.
  • Και σέρβιρε: Βάλε τα pancakes σε ένα πιάτο το ένα πάνω στο άλλο σε μια κολάσιμη στοίβα και πρόσθεσε από απάνω τα αγαπημένα σου toppings.

Σημειώσεις

  • Δεν έχεις κεφίρ; Το κεφίρ είναι το συστατικό που θα κάνει τα πάνκεικς σου πραγματικά αφράτα: Η μαγειρική σόδα είναι βασική. Το κεφίρ είναι όξινο (ενώ το γάλα όχι). Όταν ενωθούν, εξουδενώνονται και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα που φουσκώνει τα pancakes. Αν δεν έχεις κεφίρ, μπορείς να αραιώσεις γιαούρτι με γάλα σε αναλογία 1:1. Μη βάλεις μόνο γιαούρτι γιατί είναι πολύ πηχτό και αν αναγκαστείς να ανακατέψεις παραπάνω, τα pancakes θα βγουν λάσπη. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις λίγες κουταλιές λεμόνι σε γάλα και να το αφήσεις περίπου 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να σχηματίζει μπουρμπουλίθρες. Το έχω δοκιμάσει με φυτικό γάλα και δουλεύει μια χαρά. Όχι όμως ξίδι γιατί αφήνει επίγευση. 
  • Αν θέλεις να κρατήσεις τα pancakes σου ζεστά, βάλε τα σε ένα ταψί στον φούρνο στους 70-80 βαθμούς, μέχρι να έρθει η ώρα να τα σερβίρεις.
  • Για να έχεις πάντα διαθέσιμα pancakes, βάλε τα στην κατάψυξη. Ναι ναι. Μόλις βγάλεις τα pancakes από το τηγάνι, βάλε τα στην άκρη για να κρυώσουν. Όταν έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, βάλε τα σε σακουλάκι με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσά τους και κατευθείαν κατάψυξη. Μια βαρετή Τετάρτη, βγάλε τα από την κατάψυξη, ρίξε τα 2’ στα μικροκύματα, ή 10’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ή στην φρυγανιέρα, βάλε τόνους σιρόπι και ναι, η μέρα απέκτησε άλλο νόημα.
 
Γεύμα: Brunch
Κουζίνα: Αμερικάνικη
Λέξεις-κλειδιά: Γλυκές συνταγές, Ζύμες

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανέβασε φωτογραφία στο Instagram, βάλε tag @surtuko_ και hashtag #surtuko για να τη θαυμάσω και να την κάνω share!

Πάρε μέρος στη συζήτηση

Θέλουμε την γνώμη σου!

Το e-mail σου δεν δημοσιεύεται.

Βαθμολογία συνταγής




Close
Surtuko © Copyright 2021
Close